Kutak za tate

Nedostatak androgena kod muškaraca

Nedostatak androgena

Nedostatak androgena, također je poznat kao hipogonadizam kod muškaraca ili sindrom nedostatka testosterona (TDS). Javlja se kada testisi ne proizvode dovoljno androgena. Simptomi niskih razina testosterona kod muškaraca mogu varirati. Smanjen libido jedan je od najčešćih pokazatelja, ali muškarci također mogu osjećati umor, erektilnu disfunkciju i promjene u cijelom tijelu. Međutim, dijagnoza nedostatka androgena može biti složena i često zahtijeva testiranje razine testosterona.

Opadanje razine testosterona s godinama u muškaraca je uobičajeno. Ovaj postupni pad obično započinje u kasnim 40-ima do ranim 50-ima, tijekom kojeg muškarci mogu razviti simptome poput depresije, erektilne disfunkcije, promjena raspoloženja, gubitka mišićne mase i drugih. Međutim, važno je napomenuti da s godinama opadanjem razine testosterona simptomi ne moraju uvijek biti prisutni.

Klinefelterov sindrom, najčešći poremećaj spolnih kromosoma, čest je uzrok nedostatka androgena i neplodnosti. Pogađa otprilike 1 od 600 muškaraca, ali često ostaje nedijagnosticiran. Opijatima izazvan nedostatak androgena još je jedan mogući uzrok nedostatka testosterona u muškaraca. Opijatima izazvan nedostatak androgena predstavlja oblik “hipogonadotropnog hipogonadizma” i javlja se kod muškaraca koji kronično konzumiraju opijate. Ova pojava može zahvatiti i žene, iako nije tako široko prepoznata ili jasno definirana u njihovom slučaju. POVEZANO: Promjene raspoloženja kod novih očeva

Androgen je spolni hormon

Hormoni se mogu smatrati kemijskim glasnicima. Oni komuniciraju s tkivima u tijelu kako bi izazvali različite promjene. Hormoni su potrebni za različite procese kao što su rast, reprodukcija i opće blagostanje. Androgeni su skupina spolnih hormona koji muškarcima daju njihove “muške” karakteristike (kolektivno nazvane virilizacija). Glavni spolni hormon kod muškaraca je testosteron, koji se proizvodi uglavnom u testisima. Testisi su kontrolirani malom žlijezdom u mozgu zvanom hipofiza, koja pak podliježe kontroli dijela mozga poznatog kao hipotalamus.

Androgeni su ključni za mušku seksualnu i reproduktivnu funkciju. Također su odgovorni za razvoj sekundarnih spolnih karakteristika kod muškaraca, uključujući rast dlaka na licu i tijelu te promjenu glasa. Androgeni utječu i na razvoj kostiju i mišića te metabolizam.

Izraz nedostatak androgena znači da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno androgena, posebno testosterona, za potpuno zdravlje. Učinci toga ovise o ozbiljnosti nedostatka, njegovom uzroku i dobi u kojoj nedostatak započinje.

Nedostatak androgena kod muškaraca

Nedostatak androgena može biti rezultat ovih problema

Neki od uzroka nedostatka androgena uključuju stanja koja utječu na:

  • Testise – Medicinski problemi koji utječu na testise mogu spriječiti proizvodnju dovoljno testosterona. Neka od tih stanja prisutna su od rođenja (na primjer, Klinefelterov sindrom – genetski poremećaj u kojem postoji dodatan spolni kromosom u stanicama tijela).

Drugi uvjeti mogu se pojaviti u različitim fazama dječakovog ili muškarčevog života, kao što su:

  • Nespušteni testisi
  • Gubitak testisa zbog traume ili “preokreta” dotoka krvi (torzija)
  • Komplikacije nakon zaušnjaka
  • Nuspojave kemoterapije ili radioterapije
  • Hipofiza – Najčešći uvjet koji utječe na hipofizu i dovodi do niskih razina testosterona je prisutnost benignog tumora (adenoma). Tumor može ometati funkciju hipofize ili proizvoditi hormon prolaktin, koji zaustavlja proizvodnju gonadotropina, hormona potrebnih za signalizaciju testisima da proizvode testosteron.
  • Hipotalamus – Određeni uvjeti, poput tumora ili genetskog poremećaja (Kallmannov sindrom), mogu spriječiti hipotalamus da potakne hipofizu na oslobađanje hormona. To će inhibirati proizvodnju testosterona od strane testisa. Ovo je rijedak uzrok nedostatka androgena.

Nedostatak androgena: Liječenje i nuspojave

Tretman za potvrđeni nedostatak androgena temelji se na terapiji zamjenom testosterona. Testosteron se najbolje primjenjuje putem gelova, krema ili injekcija (kraćeg ili dugotrajnog djelovanja). Ako je vaš nedostatak testosterona uzrokovan hipofizom i također želite postati otac, vaš liječnik će vjerojatno preporučiti injekcije gonadotropina. Preporučit će ih nekoliko puta tjedno tijekom nekoliko mjeseci kako bi potaknuli proizvodnju i testosterona i spermija.

Testosteronsko liječenje nije preporučljivo za muškarce koji pokušavaju imati dijete jer djeluje kao moćno kontraceptivno sredstvo koje potiskuje hipofizne hormone koji potiču proizvodnju spermija. Ako nedostatak androgena imate i vi i vaša partnerica, a pokušavate imati dijete, posavjetujte se s specijalistom za plodnost. Ako primate terapiju zamjenom testosterona, morat ćete redovito posjećivati liječnika. Učestalost tih pregleda ovisit će o vašoj dobi i drugim čimbenicima rizika za rak prostate.

Stariji muškarci trebaju biti pregledani za rak prostate prije početka terapije zamjenom testosterona jer povećane razine testosterona mogu potaknuti rast neotkrivenog raka prostate. Međutim, ne smatra se da terapija zamjenom testosterona povećava rizik od novog raka prostate iznad rizika u općoj populaciji. POVEZANO: Muški reproduktivni karcinomi

Nakon što se razine testosterona vrate u normalni raspon, nuspojave terapije zamjenom testosterona nisu uobičajene. Ipak, ako dođe do njih one mogu biti povećanje tjelesne težine, blage akne, promjene raspoloženja i povećana agresivnost, opadanje kose, razvoj dojki ili problemi s mokrenjem (kod starijih muškaraca).

Nedostatak androgena kod muškaraca može imati različite uzroke, a njegovo prepoznavanje i liječenje su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja i kvalitete života. Testosteron zamjenska terapija često se koristi za nadomještanje nedostatka androgena, ali svaki pacijent treba individualno razmotriti svoje potrebe i rizike. Pravilno praćenje i suradnja s liječnikom ključni su za postizanje najboljih rezultata tijekom terapije. Važno je razumjeti da se tretman može prilagoditi kako bi se minimizirale nuspojave i poboljšala kvaliteta života muškaraca s nedostatkom androgena. POVEZANO: Autoimuni poremećaji i muška plodnost