Kutak za tate

Promjene raspoloženja kod novih očeva

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja na početku očinske uloge sasvim su normalna stvar, ali u slučaju da se često osjećate jako loše potrebno je zaista razmotriti situaciju. Nove mame koje doživljavaju promjene raspoloženja lako je razumjeti i suosjećati s njima zbog uobičajenog razumijevanja trudničkih hormona i umora.

No, kada je u pitanju novopečeni tata, to postaje veća misterija kako za druge, tako i za samog tatu. Bilo bi dobro da tate imaju širu svijest da i oni tijekom trudnoće doživljavaju hormonske fluktuacije poput svojih partnerica. POVEZANO: Uloga tate u prvim danima života bebe. Što mogu očekivati?

Promjene raspoloženja kod novih očeva nisu neuobičajene

Kod većine očeva razina testosterona opada nekoliko mjeseci prije rođenja djeteta i postupno se oporavlja nekoliko mjeseci nakon toga. Ovo je značajno jer je nizak testosteron povezan s depresijom kod muškaraca. Razine estrogena i prolaktina također se mijenjaju. Estrogen raste nekoliko tjedana prije poroda, a zatim se ponovno smanjuje, dok razina prolaktina stalno raste kod tata sve do prvog rođendana njihove bebe.

Bez obzira na uzrok – hormonalne promjene, umor, stres ili iskrena tuga zbog gubitka načina života prije rođenja djeteta – sada se priznaje da je očeva postporođajna depresija iskustvo za neke očeve. Iako se postporođajna depresija obično povezuje s majkama, nedavna studija pokazuje da očevi imaju veći rizik da je i sami dožive. Pogotovo ako im razina testosterona ostane niska devet mjeseci nakon rođenja djeteta. Zanimljivo, ista studija sugerira da nizak testosteron kod oca može pozitivno utjecati na njegovu partnericu. Žene čiji partneri imaju niže razine testosterona nakon poroda prijavile su manje simptoma depresije devet i 15 mjeseci nakon poroda.

Kako bi se nosili s tim izazovima, važno je da novopečeni tate nauče brinuti o svom novorođenčetu i aktivno sudjeluju u roditeljstvu. Razvijanje roditeljskih vještina pružit će osjećaj kontrole i napraviti stvarnu razliku za obitelj. Ako ustanovite da se niste vezali za svoju bebu na isti način kao vaša žena, nemojte se brinuti. Mnogi očevi dožive jaču povezanost nakon što im dijete počne odgovarati, primjerice kroz osmijeh. POVEZANO: Što ako se odmah ne povežete sa svojom bebom?

Potražite podršku od iskusnog oca, bilo da je to prijatelj, rođak ili netko drugi tko vas može voditi kroz sve neizvjesnosti.

Iskoristite pomoć prijatelja i obitelji, osobito ako to vama i vašoj partnerici omogućuje neometano druženje. Upamtite, ako se vaša supruga suočava sa ozbiljnom postporođajnom depresijom, postoji dobra šansa da je i vi doživljavate. U takvim slučajevima važno je kontaktirati prijatelje, obitelj i potražiti stručno savjetovanje ili savjet od svog liječnika.

POVEZANO: Kako preživjeti postporođajnu depresiju