Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Pričajmo o tome: Utjecaj neplodnosti na samopouzdanje žene

Utjecaj neplodnosti na samopouzdanje

Utjecaj neplodnosti na samopouzdanje žene može biti itekako značajan. Nesumnjivo je da životni put svake osobe složen i pun izazova. Među tim izazovima, suočavanje s neplodnošću može biti jedno od najtežih iskustava s obzirom da želja za vlastitim djetetom i majčinstvom često leži u samoj srži ženske osobnosti. Kada se suočavate s neplodnošću, možete osjetiti različite emocije, uključujući tugu, tjeskobu, bespomoćnost, pa čak i ljutnju. No, važno je naglasiti da nikad niste sami u tome što prolazite i da postoje resursi i savjeti koji vam mogu pomoći u suočavanju s ovim izazovom. POVEZANO: Surogat majčinstvo: Kako funkcionira i što donosi sa sobom

Utjecaj neplodnosti na samopouzdanje žene

Utjecaj neplodnosti na samopouzdanje žene često je ogroman i može se osjetiti u svim aspektima njenog života.

Neplodnost, kako je opisuju stručnjaci, znači suočavanje s nemogućnošću začeća nakon pokušaja od najmanje godinu dana. A za neke uključuje i bol zbog ponovljenih pobačaja. Definicija Svjetske zdravstvene organizacije govori o strpljivom pokušaju u razdoblju od 24 mjeseca.

Prvo što treba istaknuti je da niste krivi za svoje stanje. Neplodnost nije vaša krivnja, iako se možete osjećati kao da niste dovoljno dobri. Ili da vaše tijelo nije sposobno obaviti ono što smatrate da bi trebalo. Važno je razumjeti da tisuće žena širom svijeta dijele slična iskustva i osjećaje. Upravo ova zajednička povezanost može pružiti osjećaj olakšanja i razumijevanja, jer znate da niste same u ovome.

Tijekom ovog putovanja možete iskusiti bezbroj emocija, a bitno je priznati da je svaki osjećaj valjan i da zaslužuje razumijevanje. Veza između neplodnosti i psihičkog stresa koji rezultira gubitkom samopouzdanja nije zanemariva, ali ne trebamo dopustiti da nas definira. Umjesto toga, treba naći utjehu u spoznaji da postoje načini na koje možemo njegovati svoje emocionalno stanje. POVEZANO: Što je sekundarna neplodnost i što ju uzrokuje? 

Neplodnost može potaknuti osjećaje tuge, tjeskobe i frustracije. Možemo se suočiti s trenucima sumnje ili iskusiti težinu sumnje i stigme. Upravo u tim trenucima moramo se sjetiti biti nježni prema sebi, jer smo često jači nego što mislimo.

Jedna od ključnih stvari koju biste trebali učiniti jest potražiti podršku. Imate pravo na svoje osjećaje i trebate prostor da ih izrazite. Razgovarajte s partnerom, obitelji ili bliskim prijateljima o onome što prolazite. Ako vam se čini da vas oni ne mogu potpuno razumjeti, potražite podršku drugih žena koje prolaze kroz slične izazove. Isto tako važno je i razgovarati s medicinskim stručnjakom. Stručnjaci vam mogu pružiti jasne informacije o vašim mogućnostima i rasvijetliti mnoge nedoumice koje možete imati. POVEZANO: Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost?

Kako se suočiti s izazovom neplodnosti?

Usred neizvjesnosti, možemo pronaći utjehu u raznim smirujućim praksama kako bismo podržali svoje emocionalno blagostanje. Neke od njih su:

 • Suočavanje s emocijama: Kao što smo već naveli suočavanje s neplodnošću također može značiti suočavanje s mnogim neuspjesima i poteškoćama. Budite blagi prema sebi i dajte si vremena da se nosite s tim emocijama.
 • Uključivanje partnera: Neka vaš partner bude dio ovog procesa. Otvorena i iskrena komunikacija može vam pomoći da zajedno prođete kroz ovo iskustvo. Podržavajte se međusobno i zajedno tražite rješenja i alternative.
 • Briga o sebi. Bilo da se radi o laganoj šetnji prirodom, prepuštanju umirujućoj kupki ili provođenju tihih trenutaka uz voljenu knjigu, ovi postupci samonjege mogu biti duboko ljekoviti.
 • Razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje pružiti siguran prostor pun razumijevanja za dijeljenje naših osjećaja. On može ponuditi personalizirane alate koji nam pomažu u upravljanju stresom i poticanju otpornosti. Dobar stručnjak ima sposobnost pomoći drugima izdvojiti osjećaje, ojačati postojeće vještine suočavanja i razviti nove te naučiti učinkovitije komunicirati s drugima. Mnogi parovi su otkrili da je „kriza“ u periodu neplodnosti postala prilika za njihov osobni razvoj.
 • Educirajte se o neplodnosti i dostupnim opcijama liječenja. Tehnologija i medicinska istraživanja neprestano napreduju, a postoje različite metode liječenja i postupci pomoću kojih mnoge žene postižu trudnoću.
 • Povezivanje s drugim ženama koje se suočavaju sa sličnim izazovima kroz grupe podrške može stvoriti osjećaj pripadnosti i mrežu suosjećajnih srca. Razmjena iskustava i priča može donijeti utjehu i ohrabrenje.
 • Usred neizvjesnosti, pronađimo trenutke spokoja kroz prakse svjesnosti. Meditacija, vježbe dubokog disanja, vođenje dnevnika i nježna joga mogu nam pomoći pronaći unutarnji mir usred vrtloga emocija. POVEZANO: Preobražaj uma: Tehnike za mijenjanje negativnih uvjerenja
 • Usprkos izazovima, ne zaboravimo slaviti jednostavne radosti u životu. Okružite se dragim osobama, bavite se aktivnostima koje donose smijeh i uživajte u ljepoti sadašnjeg trenutka.

Korisne udruge i informacije

Postoje mnoge organizacije, kao i web stranice sa širinom tema, koje pružaju podršku ženama i njihovim partnerima koje se suočavaju s neplodnošću. Evo nekoliko linkova koji bi vam mogli biti zaista korisni:

 1. Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska https://www.fertilitycare.hr/
 2. Centar za reproduktivno mentalno zdravlje https://centarzareproduktivnomentalnozdravlje.hr/
 3. Centar za prirodno planiranje obitelji Zagrebhttps://ppo.hr/
 4. Želim bebuhttps://zelimbebu.hr/
 5. Poliklinika za ginekologiju, porodništvo i repordukcijsku medicinu BetaPlushttps://betaplus.hr/
 6. Liječenje neplodnosti na Mayo Clinichttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/diagnosis-treatment/drc-20354322

Tijekom ovog putovanja prirodno je doživjeti širok raspon emocija, od nade do razočaranja i od radosti do boli. No, ključno je prepoznati da su te emocije samo dio cijele tapiserije koja svaku ženu čini jedinstvenom.

Dok prolazite ovim izazovnim putem, zapamtite da vas ne definira vaša plodnost ili neplodnost. Emocionalni „tobogan“ i neizvjesnosti mogu biti iznimno naporni, ali važno je upamtiti da neplodnost nikada ne bi trebala definirati sposobnost žene da voli samu sebe i bude samouvjerena.

POVEZANO: Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost?