Planiranje trudnoće

Priprema budžeta za dolazak bebe

Priprema budžeta za dolazak bebe

Priprema budžeta za dolazak bebe možda vam se čini veoma veliki pothvat za koji niste sigurni da ćete ga moći isplanirati na vrijeme. Ako se pripremate postati roditeljem, vjerojatno ste već usvojili dovoljno medicinskih termina da biste se mogli predstaviti kao neko tko je upravo započeo školovanje za ginekologa. Međutim, istraživanja naglašavaju da biste trebali isto toliko pažnje posvetiti i financijskoj pismenosti.

Vaš život će doživjeti duboke promjene – a isto će se dogoditi i vašem novčaniku. Troškovi se počinju nagomilavati već od trenutka kada saznate za trudnoću. Od prvog posjeta ginekologu pa sve do dana promocije na fakultetu (i nakon toga), malo koji događaj u vašem životu će imati toliko snažan financijski utjecaj kao ovaj.

Priprema budžeta za dolazak bebe neka počne s vašim kreditnim karticama

Pokušajte se suočiti s čim više ovih aspekata prije nego što vaša beba stigne. Na taj način ćete pridonijeti zaštiti financijske budućnosti i svoje osobne dobrobiti.

Prvo tromjesečje je idealno vrijeme da dovedete u red svoje financijske navike, prema riječima Jean Chatzky, financijske urednice na NBC Today. Dobar prvi korak je konsolidacija stanja na kreditnim karticama. Efikasan pristup rješavanju duga na kreditnim karticama podrazumijeva stvaranje detaljnog plana koji uključuje praćenje svih transakcija, obraćanje pažnje na kamatne stope i postavljanje realnih ciljeva za otplatu. Konsolidacija dugova na jednoj kartici s nižom kamatnom stopom ili prebacivanje na nultu kamatnu stopu u određenom razdoblju može značajno olakšati proces otplatnog plana.

Posjetite Bankrate kako biste usporedili kamatne stope i naknade. Nakon prijenosa stanja, nastojte smanjiti korištenje kartice dok ne otplatite dug.

Zatim ćete trebati stvoriti novi proračun. Odatle pratite sve troškove svoje obitelji kako biste dobili bolju sliku o svojim mjesečnim troškovima. Možete čuvati račune i zapisivati bilješke na svom telefonu ili u tablici. Kada dođe vrijeme da zbrojite brojke, pažljivo praćenje pomoći će vam utvrditi obrasce potrošnje vaše obitelji kako biste prepoznali potencijalna područja na kojima biste mogli smanjiti troškove kada stigne beba.

Priprema budžeta za dolazak bebe najlakše će ići ako krenete na vrijeme

Istražite opseg pokrivanja vašeg zdravstvenog osiguranja, uključujući probirne testove, opcije porođaja, alternativne terapije, prisutnost doula i dostupnost prenatalnih vitamina. Osigurajte dovoljno vremena za prilagodbe osiguravajućeg plana, ako je potrebno. Također, istražite politiku rodiljskog dopusta koja se primjenjuje u vašoj tvrtki.

Za osiguranje financijske stabilnosti vašeg djeteta, razmotrite policu životnog osiguranja koja će obuhvatiti troškove skrbi, kuhanja, čišćenja i drugih obveza u slučaju smrti jednog od roditelja. Iako vi možda vi nećete moći dobiti osiguranje nesposobnosti u trudnoći, vaš partner će moći. Imajući na umu važnost partnerove plaće, proučite opcije osiguranja za kratkoročnu i dugoročnu nesposobnost.

Pripremite oporuku koja će imenovati skrbnika za vaše dijete, kao i za eventualnu buduću djecu, te osmislite financijske aranžmane za njih u slučaju da vi i vaš partner ne budete prisutni. Iako nije neophodno angažirati odvjetnika za sastavljanje oporuke, ponekad je korisno imati stručno mišljenje kako biste izbjegli eventualne komplikacije.

Izradite plan štednje za svoju bebu

Ako već niste počeli štedjeti, odredite koliko ćete mjesečno odvojiti za buduće troškove svog djeteta, od predškolske dobi do fakulteta. Izradite temeljitu i realističnu financijsku procjenu kako biste odredili kakvu vrstu doma si možete priuštiti. Ako planirate proširenje obitelji i trebat će vam više prostora. Predvidite potrebu za dječjom opremom, razmatrajući opcije od najkvalitetnijih proizvoda do rabljene opreme od rođaka, te razmislite o vrsti dječje njege koja će vam biti potrebna.

Povežite vaš financijski planiran život sa stvaranjem novog obiteljskog proračuna prije nego što vaše dijete stvarno stigne. Odredite koliko novca možete štedjeti sa strane kako biste osigurali bolju budućnost. POVEZANO: Kućni budžet: Razmislite o sljedećem prije dolaska bebe

Financijska priprema za dolazak bebe

Priprema budžeta za dolazak bebe postaje ključna faza za sve buduće roditelje. Osiguravanje stabilnih financijskih temelja za ovu važnu životnu promjenu zahtijeva pažljivo planiranje i strategiju. Kao budući roditelj, shvaćate da se priprema budžeta za dolazak bebe ne odnosi samo na predvidljive već i na one nepredvidljive troškove.

Ova faza života donosi mnoge promjene i izazove. Ipak, ako se uhvatite u koštac s financijskim aspektima unaprijed, možete osigurati stabilnost za svoju obitelj. Ovi koraci čine temelj za uspješno upravljanje financijama. POVEZANO: Trudna sam – Što sad? 10 koraka koje trebate poduzeti