Mame Savjeti i njega

Kako koristiti vitamin C s drugim sastojcima za najbolje rezultate?

Kako koristiti vitamin C s drugim sastojcima za najbolje rezultate? Bebe.hr portal

Danas donosimo kako koristiti vitamin C u kombinaciji s drugim sastojcima da djeluje sinergijski i pomogne vam u postizanju boljih rezultata. 

Svi već znamo koliko nam je bitan vitamin C za imunitet ali i kada je u pitanju njega kože, vitamin C je „must have“ za postizanje prirodno blistave kože.  Osim što rješava niz problema s kožom, ovaj božanstveni vitamin može potaknuti proizvodnju kolagena. Što je svima koji žele zagladiti bore i učvrstiti kožu najbolji prijatelj.

Također štiti nas od oštećenja slobodnih radikala i ublažava neujednačen ten. Zapravo jedan je od najučinkovitijih sastojaka za posvjetljivanje kože. Stoga se koristi za liječenje hiperpigmentacije, uključujući staračke pjege i tamne mrlje.

Prije nego nastavite čitati savjete niže, važno je da uvijek prije kupovine i korištenja navedene njege za lice i tijelo razgovarate sa dermatologom. A posebno ako ste trudni.

 

Mogu li koristiti vitamin C s hijaluronskom kiselinom?

 width=

 

Kada se kombiniraju, vitamin C i hijaluronska kiselina mogu pružiti značajne antioksidativne i hidratantne prednosti za kožu. Posebno su korisni za one sa suhom ili zrelom kožom, jer pomažu poboljšati elastičnost i čvrstoću, a istovremeno smanjuju pojavu finih linija i bora.

A ako imate suhu ili osjetljivu kožu, postoji još jedan sjajan razlog zašto trebate početi koristiti ovu kombinaciju. Vitamin C ponekad može izazvati osjetljivost i suhoću kod vrlo reaktivne kože – nešto što hidratantna svojstva hijaluronske kiseline mogu lako popraviti i suprotstaviti.

Možda će Vas još zanimati: Briga o o koži novorođenčeta: Što trebate znati

 

Mogu li koristiti vitamin C s retinolom?

Ako istovremeno koristite retinol i vitamin C, snižavate pH retinola i podižete vitamin C, smanjujući njihovu aktivnost i sposobnost da se vaša koža apsorbira. Međutim, to ne znači da možete imati mjesta samo za jednu u svojoj rutini njege kože. Umjesto toga možete primjerice koristiti vitamin C ujutro i retinol navečer. Svakako prije razgovarajte sa svojim dermatologom koji najbolje može znati što je točno za vašu kožu i probleme koje imate najbolje.

 

Kombinacija sa salicilnom kiselinom (BHA)

Kombiniranje salicilne kiseline ili drugih BHA s vitaminom C se ne preporuča zbog visokog pH, koji može razgraditi i smanjiti učinkovitost vitamina C.

Međutim, iako stručnjaci ne preporučuju njihovu upotrebu zajedno, još uvijek možete dobiti najbolje od oba svijeta primjenom u različito doba dana. Vitamin C možete nanositi ujutro, a BHA navečer ili ih izmjenjujući u svojim rutinama prijepodne ili popodne (danima ili noćima kada ne koristite vitamin C). Na taj način dobivate sjaj oba sastojka bez rizika od iritacije za one sa suhom ili osjetljivom kožom.

POVEZANO: Kako brinuti za osjetljivu bebinu kožu?

 

Kombinacija s AHA

Kada koristite vitamin C s AHA, važno je imati na umu razinu pH. Iako su obje kiseline, optimalna apsorpcija vitamina C nalazi se na donjem kraju pH ljestvice, dok AHA imaju tendenciju biti malo viša. A za one sa suhom ili osjetljivom kožom, korištenje oba kisela sastojka može povećati vjerojatnost razvoja iritacija i pogoršanja suhoće.

Za korištenje AHA s vitaminom C, preporučuje se ista metoda koju koristite s BHA. Koristite jedan ujutro, a drugi navečer, ili ih naizmjenično koristite u rutini prijepodne ili popodne. Imajte na umu, međutim, da AHA čine vašu kožu fotoosjetljivijom. Ovo znači, čini vas osjetljivijom na oštećenja od sunca – pa je najbolje da ih držite za noćnu upotrebu.

 

Zaključak:

koristiti vitamin C

 

Sastojci poput retinola, AHA i BHA mogu poboljšati i nadopuniti prednosti vitamina C. Ali ih je najbolje nanositi odvojeno, osobito ako imate osjetljivu ili suhu kožu. Također prije kupovine i kombiniranja razgovarajte sa dermatologom kako biste bili sigurni da vaša koža nije preopterećena. Kao i da može podnijeti ove kombinacije.

Kada je u pitanju odabir pravog proizvoda s vitaminom C, preporuča se postotak između osam i 20 posto za maksimalnu učinkovitost. Manje od osam posto nije toliko učinkovito, a više od 20 posto može biti jako iritantno za kožu.

Ali ako ste početnik s vitaminom C, trebali biste razmisliti o tome da ga uzimate polako. Vitamin C može izazvati iritaciju kože ako se koristi u visokim koncentracijama. Iz tog razloga najbolje je početi s nižom koncentracijom i povećati dozu ako vaša koža ne pokazuje znakove iritacije.

POVEZANO: Briga o tijelu u trudnoći