0-12 tjedanaTrudniceZašto više ne uživam u hrani?

Oduvijek ste uživali u hrani ali otkad ste trudni odjednom je sve postalo tako bezukusno. Još uvijek volite jesti, ali ne uživate u tome? Otkrijte razlog!
3 godine prije

Dok su trudnička mučnina, neraspoloženje zbog divljanja hormona ili umor opće poznati simptomi u trudnoći, o “problemu lošeg okusa” malo se govori. Metalni okus u ustima je oblik poremećaja okusa poznat pod nazivom disgeusija te može nastati naglo ili se stvarati kroz neko vrijeme. Nije poznato što je točno uzrok pojave disgeusije u trudnoći, ali se smatra da je riječ o hormonalnom disbalansu ili povećanom osjetilu njuha koje dalje utječe na osjetilo okusa. Metal okus u ustima može biti i jedan od znakova rane trudnoće.

Kako prepoznati disgeusiju?

  • Čudan okus u grlu,
  • Osjet željeza u ustima,
  • Gorak okus u ustima,
  • Bljutav okus u ustima.

Kako se boriti protiv “okusa metala u ustima”?

1. Kušajte kiselo

Meso marinirajte u octu, sojinom umaku ili limunovom soku, jer kisela hrana stimulira okusne pupoljke i proizvodnju sline. Druge ideje: dodajte limun u vodu, pijte limunadu ili jedite bombone od limuna. Korištenje plastičnog umjesto metalnog posuđa također može pomoći.

2. Dodajte sol

Ako ste osjetljivi na slatkiše, dodajte malo soli kako biste razblažili hranu poput konzerviranog voća ili pekmeza. Birajte ukusne međuobroke poput sira, maslaca od kikirikija ili masline.

3. Promijenite vitamine

Zatražite od proizvođača vitamine za žvakanje, koje ćete možda bolje podnositi.

4. Često perite zube

Perite zube i jezik, ispirite s otopinom sode bikarbone (dodajte 1/4 žličice sode u 1 šalicu vode), što će popraviti okus neutralizirajući ph vrijednost.

5. Jedite što možete

Ne osjećajte se krivom ako vam je zdrava hrana odbojna. Većina promjena okusa nestat će u drugom tromjesečju, kada je opet možete jesti. Ako ste zabrinuti da će averzija na hranu rezultirati lošom prehranom, razgovarajte s liječnikom.

Bebe.hr

Leave a Reply