0 do 12 tjedana Trudnice

Blagoslov u troje: Savjeti za roditelje koji očekuju trojke!

očekuju trojke

Oni koji su saznali da očekuju trojke mogu se u prvi mah potpuno izbezumiti jer sigurno nije nešto što su planirali. Međutim danas više ne trebaju brinuti. Posljednjih je godina primjena tretmana za neplodnost dovela do povećanja broja višestrukih rađanja. Čime trojke više nisu neuobičajena pojava. No, liječnici i dalje višeplodnu trudnoću smatraju visokorizičnom. Srećom, buduće majke mogu poduzeti jednostavne mjere kako bi osigurale svoju udobnost i dobrobit.

Otprilike tri od svakih 100 poroda uključuju začeće više od jednog djeteta. Ako se više jajnih stanica oplodi i implantira u maternicu, višestruke jajne stanice se klasificiraju kao bratske.  S druge strane, ako se jedno jaje podijeli prije implantacije, što rezultira višestrukim embrijima, višestruki se smatraju identičnima.

Što čeka majke koje očekuju trojke?

Trudnoća s trojkama nosi veće rizike i zahtijeva pojačanu medicinsku skrb tijekom cijele trudnoće. Čak i u nedostatku komplikacija, buduće majke trebale bi češće posjećivati svog liječnika kako bi pratile zdravlje svojih beba.

Buduće majke s trojkama imaju veću vjerojatnost da će doživjeti uobičajene simptome trudnoće kao što su refluks, hemoroidi, zatvor, bolovi u leđima i proširene vene. Osim toga, imaju tendenciju bržeg rasta, često zahtijevaju dodatke prehrani ili specijalizirani plan prehrane.

Neophodno je konzultirati se s liječnikom kako bi se napravio odgovarajući plan za trudnoću. Jedan od prvih koraka je odabir kompetentnog liječnika i medicinskog tima, jer će oni imati ključnu ulogu u pružanju njege i podrške tijekom sljedećih mjeseci.

Prema nekim liječnicima žene trudne s trojkama trebale bi odlaziti u posjet liječniku čak svaka dva tjedna. Ova se učestalost nastavlja sve dok fetusi ne navrše 24 tjedna, nakon čega posjete postaju i češće, odnosno tjedne do poroda.

Također kako bi osigurali dovoljan unos hranjivih tvari, liječnici mogu propisati veće mjere za prenatalne vitamine, dodatnu folnu kiselinu ili dodatke željeza.

Broj dodatnih kalorija potrebnih tijekom trudnoće ovisi o razini tjelesne aktivnosti majke. Majke s višeplodnom trudnoćom mogu zatrebati do 600 dodatnih kalorija dnevno kako bi postigle odgovarajuću težinu. Međutim, liječnik može preporučiti drugačiji unos kalorija na temelju individualnih okolnosti.

POVEZANO: Povezanost blizanaca prije rođenja