0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Mame Savjeti i njega Trudnice

Trudnoća i hiperpigmentacija: zašto kod trudnica nastaju tamne mrlje na licu i kako ih spriječiti?

hiperpigmentacija

Melasma, trudnička maska ili kloasma – sve su to različiti nazivi za pojavu tamnih mrlja na licu koje se javljaju kao posljedica hormonalnih utjecaja kod čak 90 posto trudnica. Iako sreću zbog majčinstva ništa ne može narušiti, buduće mame diljem svijeta priznaju kako im pigmentne mrlje, ipak stvaraju neugodu i utječu na samopouzdanje. Trudnoća je razdoblje u kojem naše tijelo prolazi brojne fizičke, psihičke i emotivne promjene. Slatko iščekivanje s razlogom se naziva drugim stanjem jer se ovisno o stadiju trudnoće i tjednima razvoja bebe, događaju promjene, a među vidljivijima su one na koži, kosi i noktima.

trudnoća i hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija može se riješiti ciljanom njegom

U pozadini tih promjena je utjecaj hormona. Naime, tamne mrlje koje kod trudnica nastaju na licu, a ponegdje i na drugim dijelovima tijela, rezultat su stimulacije pigmentnih stanica, odnosno prekomjerne proizvodnje prirodnog melanina u gornjim slojevima kože koju može inicirati estrogen i drugi hormoni. Sve do poroda, hiperpigmentacije mogu biti vrlo izražene, a kod nekih se žena javljaju i nakon samog poroda. Iako je njihova pojava iznenadna, hiperpigmentacije nemaju tendenciju nestati, već često ostaju i kao trajni podsjetnik na trudničke dane.

O problemu hiperpigmentacije i moguće poremećene ravnoteže proizvodnje melanina u tijelu,  potrebno je stoga govoriti u javnosti kako bi se buduće mame educiralo o tome da za ovu neželjenu pojavu ipak postoje učinkovita rješenja. I to treba činiti kroz praktične savjete o njezi koja će osnažiti žene da se osjećaju dobro u svojoj koži i koja će im pomoći da vrate svoje samopouzdanje, a ne kroz nametanje nedostižnih standarda nakon poroda.

Ključ rješavanja hiperpigmentacija leži u primjeni ciljane njege, preparata koji će s jedne strane izblijedjeti nastale tamne mrlje, a s druge strane spriječiti njihovu ponovnu pojavu. Među takvim preparatima, ističe se NIVEA koja je čak deset godina znanstvenih istraživanja posvetila hiperpigmentacijama i aktivnim sastojcima koji će eliminirati tamne mrlje na licu.

Među 50.000 molekula, izdvojena je ona pod brojem 630 kao najuspješnija u balansiranju proizvodnje melanina i samim time pobjednica u smanjivanju pigmentacijskih mrlja čime je nastao revolucionarni LUMINOUS630®

Novopečena mama, V.P., koja je u ovom mjesecu isprobala NIVEA Cellular Luminous, napredni serum protiv pigmentacijskih mrlja, podijelila je s nama svoje iskustvo primjene seruma koji jamči prve vidljive promjene nakon samo dva tjedna redovite upotrebe.

Napredna formula za maksimalnu učinkovitost

U drugom tromjesečju trudnoće, na prvi dodir proljetnog sunca, dobila sam tamne mrlje na čelu, bradi, nosu. Iako sam znala da se to može dogoditi zbog hormonalnih promjena, nije mi bilo ugodno gledati fleke po licu. Posebice što nitko, pa ni dermatolozi, nije mogao jamčiti da će se mrlje nakon porođaja povući. I nisu. Na nagovor prijateljice isprobala sam Nivein serum protiv pigmentacijskih mrlja. Najprije sam proizvod skeptično utrljavala u lice, no nakon dva i pol tjedna čelo mi je ‘posvijetlilo’ i pokleknula sam. Kad su nestale mrlje s čela i brade, nova beauty rutina bila mi je sve draža. Čišćenje i masaža lica te nanošenje seruma postali su vrijeme koje darujem sama sebi, ona nježnost i pažnja koja je trebala mom tek porođenom tijelu. Dok sam uživala u njezi kože, i tvrdokorna flekica na nosu izblijedila je za nekoliko nijansi. Moje lice sad je zadovoljno i svježije, zbog čega ću serumu ostati vjerna i kad se oprostim od ‘trudničkih točkica’“.

NIVEA Cellular Luminous svjetski br. 1 serum[1] dodatno je poboljšan jer njegova obogaćena formula sadrži dvostruku količinu hijaluronske kiseline**[2] za obnovljeni tonus kože uz dubinsku hidrataciju. U kombinaciji s revolucionarnim sastojkom LUMINOUS630®, ovaj lagani serum smanjuje sve vrste pigmentacijskih mrlja i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje, razotkrivajući prirodnu blistavost kože. Prve promjene vidljive su u 2 tjedna redovite upotrebe, a nakon 12 tjedana redovite upotrebe pigmentacijske mrlje su i do 71 % manje vidljive!***[3] 

Uvjereni u učinkovitost svojih proizvoda, NIVEA je pokrenula promotivnu akciju u sklopu koje će sve do 31. listopada korisnicima vratiti novac ako nisu zadovoljni odabranim proizvodom.  Ovo vrijedi za kupnju obavljenu u periodu od 1.9. do 31.10.2023., nakon najmanje 15 dana testiranja, uz važeći račun i ispunjeni obrazac na internetskoj stranici.


[1] * Izvor: NielsenIQ, Market Track, analiza tržišta seruma za njegu kože protiv pigmentacijskih mrlja (kategorija koju je definirao klijent) za 36 zemalja (koje je definirao klijent), vrijednost prodaje, opseg prodaje prema pakiranju, svibanj 2021. – travanj 2022.

[2] ** U usporedbi s prethodnom formulom.

[3] *** Redovitom upotrebom, prema vlastitoj ocjeni, 12-tjedna studija s NIVEA Cellular LUMINOUS630 serumom, 34 žene, 2018.

POVEZANO: Tetoviranje tijekom trudnoće: Koji su rizici i zašto nije preporučljivo?