0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Putevi do majčinstva: Što vas čeka ovisno o načinu poroda?

načinu poroda

Ono što možete očekivati kada dođe vrijeme za upoznavanje vašeg malenog čuda na koje ste čekali 9 mjeseci uvelike će ovisiti o načinu poroda. Rast bebe u maternici traje devet mjeseci, no proces poroda obično se odvija u samo nekoliko dana ili čak sati. Međutim, upravo proces poroda najviše brine buduće roditelje budući da točan tijek porođaja ostaje neizvjestan. Mnogi ljudi imaju plan i okvirno očekivanje vezano za način i ishod poroda. POVEZANO: Što su Braxton Hicksove kontrakcije?

Važno je napomenuti da se svaki porod razlikuje, pa su opcije i pristupi različiti. Postoji niz čimbenika koji će utjecati na izbor najboljeg načina poroda za vas i vašu bebu. Razgovarajte sa svojim doktorom kako biste bolje razumjeli sve mogućnosti i izabrali onu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i željama.

Početak porođaja ili njegov skori dolazak možete predvidjeti primjećivanjem simptoma poput povećanog pritiska u maternici, promjene razine energije i prisutnosti krvavog sluzavog iscjetka. Pravi porođaj započet će kad kontrakcije postanu redovite i bolne.

Postoji nekoliko načina poroda s kojima biste se trebali upoznati prije nego dođe trenutak da upoznate svoju bebu:

  • Vaginalni porod
  • Asistirani vaginalni porod, što može uključivati upotrebu vakuum ekstrakcije ili forcepsa
  • Carski rez (carski porod)
  • VBAC (vaginalni porod nakon carskog reza)

Najčešći i najsigurniji način poroda je vaginalni porod, koji čini otprilike 68% svih poroda u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim ako ne postoji medicinska potreba za carskim rezom, većina medicinskih ustanova i ginekologa zagovara i preporučuje vaginalni porod.

Što vas čeka ovisno o načinu poroda?

  • Vaginalni porod

Tijekom vaginalnog poroda, vaša beba izlazi kroz rodnicu ili porođajni kanal. Ova metoda je vrlo poželjna jer obično nosi najmanji rizik. Vaginalni porodi obično se odvijaju između 37. i 42. tjedna trudnoće i uključuju tri različite faze: trudove, sam porod i isporuku posteljice. Prednostima odabira vaginalnog poroda smatraju se brži oporavak nakon poroda, povećana sigurnost za trudnicu i bebu, smanjen rizik od infekcija. Također, ovako rođene bebe su manje podložne respiratornim problemima i razvijaju jači imunološki sustav. POVEZANO: 5 super korisnih savjeta kako se pripremiti za porod

Vaginalni porod može biti spontan ili induciran. Spontani vaginalni porod događa se kada se trudovi i sam porod događaju prirodno, bez upotrebe lijekova koji potiču trudove. Prirodni početak poroda oko 40. tjedna trudnoće smatra se idealnim.

Inducirani vaginalni porod odnosi se na porod koji pokreću lijekovi ili druge tehnike, a cerviks se omekšava ili širi. Zdravstveni stručnjaci često preporučuju indukciju poroda kada trudnica ima medicinski problem ili je prekoračila termin. Pitocin, sintetička verzija oksitocina, obično se koristi za induciranje poroda u takvim slučajevima.

  • Asistirani vaginalni porod

Asistirani vaginalni porod događa se kada vaš ginekolog koristi forcepse ili vakuum uređaj kako bi pomogao pri porodu vaše bebe kroz rodnicu. Asistirani porodi obično se preporučuju u situacijama kao što su produljeno trajanje trudova, nedostatak napretka tijekom trudova, iscrpljenost koja sprječava daljnje guranje, znakovi uznemirenosti rodilje ili bebe. Važno je napomenuti da se asistirani porodi izvode samo kada su ispunjeni određeni kriteriji.

Porod s forcepsima: Forcepsi su kirurški instrumenti slični hvataljkama koje ginekolozi koriste kako bi uhvatili glavu bebe i vodili je kroz rodnicu.

Porod pomoću vakuum ekstrakcije: U vakuum ekstrakciji, vaš ginekolog stavlja malu usisnu čašicu na glavu bebe, koja je povezana s pumpom koja pomaže izvući bebu dok nastavljate s guranjem.

I vakuum ekstrakcija i porod s forcepsima imaju svoje prednosti i nedostatke. Odabir između njih često ovisi o iskustvu i procjeni vašeg ginekologa.

načinu poroda

Carski rez i VBAC

Tijekom carskog reza beba se rađa putem kirurških rezova napravljenih na trbuhu i maternici majke. Carski rez može biti planiran unaprijed zbog medicinskih razloga ili se može dogoditi tijekom poroda ako se pojave određene komplikacije. POVEZANO: Priprema za carski rez

Kao i kod svake kirurške intervencije, carski rez nosi određene rizike, koji su obično veći u usporedbi s vaginalnim porodom. Ti rizici mogu uključivati infekciju, gubitak krvi ili potrebu za transfuzijom krvi te stvaranje krvnog ugruška koji bi se mogao odlomiti i ući u krvotok (embolija). Moguće je oštećenje crijeva ili mjehura, produženo vrijeme oporavka i dulji boravak u bolnici te razvoj adhezija (spojnica) u trbuhu.

Ipak, neke trudnice odabiru carski rez kako bi imale više kontrole nad odabirom datuma poroda, što se naziva elektivnim carskim rezom. Iako neki liječnici dopuštaju elektivne carske rezove izvan medicinskih razloga, takva praksa obično se ne preporučuje. U većini slučajeva se carski rez izvodi zbog medicinske nužnosti. Američki kongres za opstetiku i ginekologiju (ACOG) preporučuje da se zakazani carski rezovi ne izvode prije 39. tjedna gestacije, osim ako to nije medicinski indicirano.

Koristi carskog reza u odnosu na vaginalni su sljedeće:

  • Manji rizik od ozljeda za bebu prilikom prolaska kroz rodnicu.
  • Smanjen rizik od nedostatka kisika za bebu tijekom poroda.
  • Mogući manji rizik od inkontinencije ili seksualnih disfunkcija za osobu koja rađa.

Ako ste već imali carski rez pri porođaju, možda ćete imati mogućnost za vaginalni porod u sljedećoj trudnoći, što se naziva VBAC (vaginalni porod nakon carskog reza). Budući da kirurški rez ostavlja ožiljak na vašoj maternici, postoji zabrinutost da bi pritisak tijekom poroda pri vaginalnom porodu mogao uzrokovati otvaranje maternice (ruptura) na mjestu prethodnog carskog reza. Stoga je potrebno ispuniti određene kriterije kako bi vaš ginekolog razmotrio mogućnost vaginalnog poroda nakon carskog reza. POVEZANO: Planiranje treće trudnoće

Način poroda oblikuje iskustvo upoznavanja vaše bebe

Vaše iskustvo poroda razlikovat će se ovisno o načinu poroda. Bez obzira na to jeste li se odlučili za vaginalni porod ili carski rez, put do majčinstva donosi jedinstvena iskustva i izazove. Važno je imati na umu da će mnogi aspekti trudnoće, poroda i postporođajnog razdoblja ovisiti o načinu poroda. Stoga, pri planiranju budućnosti kao roditelji, svakako razmotrite sve moguće puteve i donesite informirane odluke koje najbolje odgovaraju vašim potrebama i željama. POVEZANO: Znakovi da se bliži porod!