0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Trudnoća s miomatoznom maternicom

Trudnoća s miomatoznom maternicom

Trudnoća s miomatoznom maternicom nešto je drugačija od obične, ali važno je naglasiti da u većini slučajeva ne mora biti rizična. Miom, benigni tumor zdjelice koji se često nalazi u žena, prevladava u 20 do 50% žena reproduktivne dobi u općoj populaciji. Međutim, tijekom trudnoće učestalost mioma se procjenjuje na između 3 i 13%. Vjerojatnost otkrivanja mioma tijekom trudnoće povećava se s dobi pacijentica u prvoj trudnoći. I povećanom upotrebom ultrazvuka tijekom trudnoće u posljednja dva desetljeća.

Što utječe na rast mioma?

Miomi, čiji rast potiče estrogen, prvenstveno preko estrogenskih receptora na svojoj površini, tijekom trudnoće doživljavaju ubrzani rast zbog povišene razine estrogena. Volumen mioma obično se povećava za oko 12%,, a u rijetkim slučajevima može premašiti 25%. Dok je estrogen glavni faktor rasta, drugi hormoni također mogu utjecati na rast mioma. Progesteron, spolni hormon, može uzrokovati smanjenje veličine mioma. Iako postoje oprečna mišljenja o njegovom neizravnom utjecaju na povećanje veličine mioma. Drugi čimbenici, poput povećanog protoka krvi kroz maternicu, također dokazano utječu na rast mioma tijekom trudnoće.

Iako većina mioma ostaje nepromijenjena u veličini tijekom života žene, otprilike jedna trećina njih doživi rast tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Veći miomi (veći od 5 cm u promjeru) vjerojatnije će rasti. Istraživanja su pokazala vezu između smanjenja mioma u prvom tromjesečju i povećanja dobi, pariteta (broja prethodnih trudnoća), kao i rasta mioma i većeg BMI trudnice. Miomi, bez obzira na veličinu, imaju tendenciju smanjenja u veličini tijekom trećeg tromjesečja. Ovo sugerira da promjena u njihovoj veličini nije uzrokovana samo povećanim razinama estrogena tijekom trudnoće. POVEZANO: Bolesti jetre u trudnoći

Odnos estrogena s rastom mioma nije isključiv. Najnoviji dokazi ukazuju na korelaciju između porasta razine humanog korionskog gonadotropina (hCG) u krvi tijekom prvih 12 tjedana trudnoće i naglog rasta mioma u prvom tromjesečju. Miomi imaju površinske receptore koji stimuliraju proizvodnju prolaktina, što dodatno potiče proliferaciju tumora. Neka istraživanja također ukazuju na značajno smanjenje (do 90%) veličine mioma tijekom postporođajnog razdoblja, pri čemu je trajanje dojenja povezano s tim smanjenjem. POVEZANO: Utjecaj kroničnih stanja na plodnost i trudnoću

Trudnoća s miomatoznom maternicom

Osim rasta, jedan od simptoma povezanih s miomatoznom maternicom je bol. Koja se obično javlja tijekom prvog ili ranog drugog tromjesečja trudnoće. Povećana veličina mioma primarni je uzrok boli tijekom trudnoće i može dovesti do hospitalizacije u 5 do 20% trudnica. Veći miomi (veći od 5 cm) i posteriorno smješteni miomi obično su odgovorni za bol. Bol može biti posljedica torzije mioma ili djelomičnog začepljenja krvnih žila koje ga opskrbljuju. Crvena degeneracija, posljedica nekrotičnog infarkta i oslobađanja prostaglandina, jedan je od razloga boli. Ultrazvukom se može razlikovati cistični izgled mioma koji prolazi kroz crvenu degeneraciju od normalnog mioma.

Pojava mioma tijekom trudnoće varira, s otprilike 3 do 13% žena koje ih doživi. Studije se razlikuju u pogledu kriterija koji se razmatraju, kao što su vrsta mioma, mjesto, veličina i karakteristike pacijentica. Trudnoće s malim miomima obično ne nailaze na značajnije poteškoće tijekom trudnoće, porođaja i nakon poroda. Dok je vjerojatnije da će do komplikacija doći kod mioma većih od 3 cm.

Sada se razumije da sami miomi nisu uvijek izravan uzrok komplikacija, budući da njihov učinak ovisi o njihovom položaju i interakciji s placentom. Submukozni miomi pokazuju najjaču povezanost s komplikacijama, utječući na implantaciju, placentaciju i ukupne ishode trudnoće. Retroplacentni miomi veći od 5 cm također pokazuju povezanost s komplikacijama u trudnoći, dok subserozni miomi nemaju značajan utjecaj. Većina trudnica ne doživljava komplikacije, no oko 10-30% se s njima može susresti tijekom trudnoće, poroda ili u postporođajnom razdoblju.

POVEZANO: 7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće