0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

5 savjeta za kupanje i zaštitu bebine kože ove zime

5 savjeta za kupanje i zaštitu bebine kože ove zime Bebe.hr portal

Paziti na zaštitu bebine kože osobito je bitno u suhim zimskim mjesecima kada razina vlažnosti pada i koža općenito brže gubi vlagu. Tako mlada koža vaše bebe zapravo je super nježna, čak i do 30 posto tanja od kože odrasle osobe. Koža je također barijera između vaše bebe i vanjskog svijeta, a oslabljena kožna barijera može dovesti do suhoće kod beba. Dobra vijest je da roditelji mogu igrati ulogu u održavanju kože svoje bebe mekom i zdravom pomoću ovih savjeta za kupanje.

 

1. Odgodite prvo kupanje 

Prije je bilo uobičajeno da se bebe okupaju nedugo nakon rođenja, ali to se više ne smatra najboljom praksom. Bebe se rađaju sa zaštitnim, ljepljivim bijelim premazom na koži koji se zove verniks. Hidratizira kožu novorođenčeta i ima antibakterijska svojstva. Nakon 24 sata bebu možete okupati, ali je ne smijete potapati u vodu dok joj pupčana vrpca ne otpadne. Do tada će poslužiti kupanje spužvom. Obavezno otkrijte samo onaj dio bebe koji u tom trenutku perete kako bi im bilo udobno i toplo. 

 

2. Nemojte ih kupati prečesto

Manje je više kada se radi o kupanju vašeg novorođenčeta. Često kupanje bebe može dovesti do slabljenja kožne barijere i povećane suhoće. Dovoljne su kratke kupke, do 10 minuta, dva do tri puta tjedno. Naravno, ako je vaša beba vidno prljava ili je pošteno zaprljala pelene, to ćete isprati. Ali ne morate ju nužno okupati da biste to učinili – samo nježno operite zaprljano područje krpom za pranje.

POVEZANO: Nova klinički testirana Becutan Sensitive linija

 

3. Neka vašoj bebi bude udobno

Voda za kupanje treba biti mlaka. Isprobajte ju tako da dodirnete unutarnju stranu zapešća kako biste bili sigurni da nije prevruća ili prehladna. Hladna voda jednostavno je neugodna, a bebe se prehlade brže od odraslih ljudi. Vruća voda bi ih mogla opeći, a previše topla voda također može razbiti kožnu barijeru. Svoju bebu možete kupati u posebno dizajniranoj kadici za dojenčad. Ili u umetku koji ide u vašu kadu – što god vama najbolje odgovara i kako je kod kuće postavljeno.

4. Koristite nježna sredstva za zaštitu bebine kože

 width=

Bebe jako lako upijaju sve u svoju kožu. Zato se preporučuje odabir sredstva za čišćenje koje je posebno formulirano za bebe. Ti proizvodi imaju neutralnu razinu PH, i dolaze bez mirisa, boja i ftalata. Razlog tome je što ovi sastojci mogu iritirati kožu vaše bebe. I čak potencijalno mogu dovesti do kožnih reakcija kasnije u životu. Koristite samo malu količinu sredstva za čišćenje na bebi i svakako ga isperite.

 

5. Tapkajte i hidratizirajte

Kada bebu izvadite iz kade, nježno tapkajte ručnikom po koži, umjesto da trljate. Zatim nanesite hidratantnu kremu po cijelom tijelu kako biste obnovili i zaštitili kožnu barijeru. Treba ga nanijeti u tankom sloju kako bi se izbjeglo nakupljanje hidratantne kreme između kožnih nabora.

Preporučujemo da potražite vrstu hidratantne kreme, koja stvara tanku barijeru na koži kako bi zadržala vlagu. Opet, izbjegavajte sastojke poput mirisa, boja i ftalata. Često vlaženje, ne samo nakon kupanja, važno je za sve bebe. Aposebno je važno ako u obitelji postoji povijest ekcema ili kada vaša beba ima suhu kožu.