Bebe Novorođenčad

Bebini prvi dani i mokrenje

Bebini prvi dani i mokrenje Bebe.hr portal

Mnogi novopečeni roditelji pitaju se što je normalno, a što ne kada dođu bebini prvi dani i mokrenje. Odnosno kada je u pitanju svakodnevno mijenjanje pelene.

Evo što možete očekivati ​​tijekom prvih dana bebe.

 

Bebini prvi dani i mokrenje

Vaša beba može mokriti svakih jedan do tri sata ili rjeđe četiri do šest puta dnevno. Ako su bolesni ili imaju temperaturu, ili kada je vrijeme izuzetno vruće, njihova uobičajena količina urina može pasti za duplo. I još uvijek biti normalna.

Mokrenje nikada ne smije biti bolno. Ako primijetite bilo kakve znakove uznemirenosti dok vaše dijete mokri, obavijestite svog pedijatra. To može biti znak infekcije ili nekog drugog problema u urinarnom traktu.

 

 width=

 

U zdravog djeteta urin je svijetlo do tamnožute boje. Što je boja tamnija, to je urin koncentriraniji. Urin će biti koncentriraniji kada beba ne pije puno tekućine.

U prvom tjednu nakon rođenja možete vidjeti ružičastu mrlju na peleni, često se pogrešno smatra krvlju. Zapravo, ova mrlja je obično znak visoko koncentriranog urina, koji ima ružičastu boju. Sve dok beba mokri barem četiri pelene dnevno, vjerojatno nema razloga za brigu. Ako ružičasta boja potraje, obratite se svom pedijatru.

Novorođene djevojčice mogu imati malu mrlju krvi u peleni, također obično u prvom tjednu nakon rođenja. Ovu krv uzrokuju majčini hormoni koji utječu na djetetovu maternicu. Nakon tog vremena, međutim, prisutnost stvarne krvi u urinu ili krvave mrlje na peleni nikada nije normalna. I o tome treba obavijestiti svog pedijatra. Možda je uzrok ništa ozbiljnije od male ranice od pelenskog osipa, ali može biti i ozbiljniji problem. Ako je ovo krvarenje popraćeno drugim simptomima, kao što je bol u trbuhu, loše hranjenje, povraćanje, vrućica ili krvarenje u drugim područjima, odmah potražite liječničku pomoć.

POVEZANO: 4 važna savjeta za roditelje kada dođe novorođenče!