Djeca

Natjecanje i varanje kod djece

Natjecanje i varanje kod djece Bebe.hr portal

Natjecanje i varanje kod djece u našoj kulturi, uz nekoliko iznimaka, je uobičajeno i zapravo se nagrađuje. Djeca uče da je gubiti loše, a posebno u ranim školskim godinama njihova je želja da budu dobri vrlo jaka.

Dok se djeca međusobno igraju, često će doći do varanja. Varanje je rezultat natjecanja. U prvim godinama ima puno kršenja pravila i sukoba u tim vršnjačkim borbama. Gledajte kako djeca igraju društvene igre ili kartaške igre i prepoznat ćete natjecateljstvo.

Međutim, kako djeca odrastaju i približavaju se adolescenciji, vršnjaci to ponašanje manje toleriraju, i neka djeca postaju etiketirana kao varalice. Osjećaj pravednosti ima veću vrijednost u tim starijim odnosima s vršnjacima.

 

Natjecanje i varanje kod djece

Ako ste suočeni sa situacijom u kojoj je vaše dijete varalo, morate uzeti u obzir mnoge čimbenike. To uključuje stupanj pritiska pod kojim je ono da pobijedi ili bude dobro, te njegovu vlastitu pozadinu u pogledu natjecanja. Djeca su sklona varanju ili postavljanju vlastitih pravila kada su uključena u igre ili školske zadatke koji su za njih presloženi. Ako vi ili drugi u njegovom životu očekujete od njega da uvijek radi izuzetno dobro, tada varanje može postati samoobrambeni mehanizam. Dijete možda osjeća da nema drugog izlaza osim varanja kao sredstva za postizanje uspjeha. Time kraj postaje puno važniji od procesa.

Uzmite u obzir i primjer koji vaše obiteljsko okruženje pruža vašem djetetu. Ako vi ili vaš supružnik varate s vremena na vrijeme – ovo mogu biti i sitnice – to su moralne vrijednosti koje podučavate. Budite osjetljivi na primjere koje postavljate; možete biti važan uzor za prevenciju varanja. Spremnost vašeg djeteta na varanje u velikoj je mjeri povezana s vrijednostima s kojima je odgajano.

 

Kako pomoći svom djetetu

 width=

 

Za dijete u srednjim godinama, roditelji moraju identificirati i nositi se s bilo kojom epizodom varanja kako bi ga naučili dobro od zla. Na primjer, ako ga uhvatite da vara u školi – što je uobičajena pojava – sjednite s njim i porazgovarajte o ozbiljnosti tog prekršaja. Razgovarajte o vrstama stresa i pritisaka koje on možda osjeća, uključujući vaša vlastita očekivanja za uspjeh. Pretjerano kažnjavanje za ova nedjela rijetko je od pomoći.

Natjecanje i varanje kod djece mlađe dobi može se korigirati primjerice kroz igranje obiteljskih igara u koje je uključena pravednost i zdravi primjer. Na taj način možete naučiti djecu da se međusobno natječu bez varanja. Pod vašim budnim okom, vaše se dijete može voditi prema primjerenom ponašanju i zdravom natjecanju.

Djetetu koje ima kronični problem varanja ili koje se tako etiketira, možda će trebati dodatna pomoć. Često je varanje simptom unutarnje emocionalne borbe ili problema s vršnjacima koje treba riješiti. Pomoć možete pronaći kod savjetnika za mentalno zdravlje ili stručne osobe za savjetovanje djece.

POVEZANO: Odgojite uspješnu djecu! 3 teška pravila roditeljstva