Bebe

Čaj od komorača za bebe: Prirodni lijek za suzbijanje grčeva

čaj od komorača za bebe

U prvih nekoliko mjeseci života bebe se suočavaju s brojnim izazovima – od prilagođavanja na novu sredinu do razvoja probavnog sustava. U toj prilagodbi prolaze kroz niz neočekivanih, ponekad nimalo lijepih, situacija. Jedna od njih su i zloglasni grčevi koji se javljaju u dobi od samo nekoliko tjedana pa sve do četvrtog mjeseca bebina života, i donose puno muke i odraslim i malim članovima obitelji.

Kolike ili grčevi problem je koji zahvaća od 10 do 30 posto beba na svijetu. Razlozi njihova nastanka različiti su – od nezrelosti probavnog sustava (nagomilavanje plinova u crijevima) do preosjetljivosti na laktozu. Javljaju se u kasno poslijepodne ili navečer, a prepoznat ćete ih po bolnom, višesatnom plaču, skupljanju i podizanju nogica u vis te po grčenju tijela bebe.

Čaj od komorača jedan je od prirodnih lijekova koji može pomoći u ublažavanju bolova koje uzrokuju grčevi. Njegove dobrobiti uključuju ublažavanje bolova, smanjenje nemira, a pomaže i u hidrataciji. Međutim, prije nego što ga počnete davati svojoj bebi, obvezno se posavetujte s pedijatrom ili liječnikom, kako biste bili sigurni da je odgovarajuća opcija za vaše dijete.

Komorač (Foeniculum vulgare) aromatična je biljka koja se često koristi u ishrani širom svijeta, a posebno u mediteranskim kuhinjama. Zato ga neće biti problem kupiti u obližnjem dućanu ili ljekarni.

Čaj od komorača može se pripremiti i od sjemena ove biljke i često se koristi kao prirodni lijek za probleme s probavom kod odraslih. No, to nemojte raditi kad su u pitanju bebe. Kupite čaj od komorača za bebe na odjelima s proizvodima za dojenčad, kako biste bili sigurni što dajete svojem djetetu.

Kako pripremiti čaj od komorača za bebe?
  • uzmite jednu žličicu čaja i stavite ga u šalicu
  • prelijte prokuhanom vodom
  • ostavite da odstoji pet do deset minuta
  • ostavite čaj da se ohladi do sobne temperature
  • procijedite
  • djetetu čaj dajte na žličicu, ili bočicu, ako je riječ o starijoj bebi

Povezane objave: Prirodni čajevi za probavne tegobe