0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kada se bebe počinju prevrtati i što je važno znati?

bebe počinju prevrtati

Kada se bebe počinju prevrtati, pri tome mislimo samostalno, to znači da imaju određenu razinu fizičke snage i koordinacije. Beba mora biti sposobna podići glavu, stabilizirati vrat i kontrolirati pokrete tijela kako bi se prevrnula. Nekim bebama treba više vremena da razviju potrebne mišićne vještine, pa nemojte brinuti ako vaše dijete ne prevrne se u isto vrijeme kao druga.

Kada se bebe počinju samostalno prevrtati?

Iako svako dijete ima svoj jedinstveni tempo razvoja, obično se bebe počinju samostalno prevrtati u periodu između 4. i 7. mjeseca života. Većina beba počinje s prevrtanjem s leđa na trbuh prvo, obično između 4. i 6. mjeseca života. Nakon toga, slijedi prevrtanje s trbuha na leđa, što se često događa malo kasnije, između 5. i 7. mjeseca. Važno je napomenuti da postoji velika varijabilnost u vremenu kada se bebe prevrću, pa nemojte se previše brinuti ako vaše dijete malo odstupa od ovog rasporeda. POVEZANO: Igre za razvoj motoričkih sposobnosti kod djece

Što je važno znati?

# Kada se bebe počinju prevrtati, bitno je osigurati im siguran okoliš.

Pazite da su krevetić, površine za igru i druga mjesta gdje beba provodi vrijeme sigurna od potencijalnih opasnosti. Uklonite jastuke, mekane predmete i ostale potencijalne gušenje opasnosti iz blizine djeteta. Uvijek biste trebali biti u blizini dok vaše dijete vježba prevrtanje kako biste spriječili moguće ozljede.

# Pustiti im njihov tempo

Ono što im trebate pustiti je da se same okrenu i prevrnu kada to pokušavaju. Isto tako važno je ne forsirati bebu da se prevrne prije nego što je spremna. Svako dijete ima svoj tempo razvoja. Pružite podršku i priliku za vježbanje, ali dopustite bebi da napreduje prirodno. POVEZANO: Koliko često kupati svoju bebu i kada je najbolje vrijeme?

# Tummy time (vrijeme na trbuhu)

Redovito provodite vrijeme tummy time-a s bebom ali maksimalno 5 minuta dnevno kako biste jačali njezinu glavu, vrat i mišiće tijela. To će pomoći u pripremi bebe za prevrtanje i razvoj motoričkih vještina. POVEZANO: Savjeti kako ublažiti plinove kod bebe!

# Potaknite vježbanje

Potičite vašu bebu da koristi mišiće i istražuje svoje tijelo. Možete koristiti igračke i privlačne predmete kako biste motivirali dijete da se prevrne ili dosegne.

# Budite nježni i podržavajući

Tijekom tog razdoblja, beba može biti frustrirana ili nesigurna dok vježba prevrtanje. Budite nježni, podržavajući i ohrabrujte je u tom procesu. Pružite joj ljubav i pažnju koja joj treba.

Važno je zapamtiti da svako dijete ima jedinstven tempo razvoja, pa nemojte se previše brinuti ako vaše dijete malo kasni u prevrtanju. Ako imate bilo kakve zabrinutosti ili sumnjate u razvojne vještine svog djeteta, uvijek se obratite pedijatru koji će vam pružiti stručno mišljenje i savjet.

POVEZANO: 10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto!