1. godina 2. godina 3. godina Djeca

5 najčešćih stvari koje djeca ne vole

djeca ne vole

Iako su djeca mali individualci s različitim preferencijama i sklonostima, postoje generalne stvari koje djeca ne vole i koje vole. Kako rastu i razvijaju se, otkrivaju svijet oko sebe, a time i preferencije postaju sve izraženije. Donosimo nekoliko zajedničkih stvari koje djeca često ne vole ili izazivaju nelagodu kod njih. POVEZANO: Zašto djeca vole plišane igračke?

TOP 5 stvari koje djeca ne vole

Djeca su individualna i preferencije se mogu razlikovati, ali postoje neke stvari koje su često manje popularne među djecom. Evo nekoliko primjera:

  1. Nepoznate situacije: Djeca često mogu biti preplašena i osjećati nelagodu u nepoznatim ili zastrašujućim situacijama poput bučnih ili pretrpanih prostora i mračnih mjesta. Nepoznate situacije mogu ih izložiti novim zvukovima, mirisima i ljudima, što može biti preopterećujuće za njihovu osjetljivost. Takve situacije mogu narušiti njihov osjećaj sigurnosti i povjerenja u okolinu.
  2. Gorka hrana: Djeca često imaju prirodnu sklonost slatkim okusima i mogu biti manje sklona konzumiranju hrane koja je gorča ili kisela. Kao što su primjerice grejp i neke vrste bobičastog voća s kiselim okusom. Ili povrće kao brokula, kelj, karfiol i špinat. POVEZANO: Recept za sendvič sa avokadom, špinatom i jajima
  3. Neprijateljsko ili nasilno ponašanje: Djeca obično preferiraju mirno, ljubazno i prijateljsko okruženje. Djeca koja svjedoče nasilju ili neprijateljskom ponašanju mogu imati teškoća u razvijanju zdravih socijalnih vještina. Mogu postati povučena, imati problema s uspostavljanjem prijateljstava ili pokazivati agresivno ponašanje kao način obrane.
  4. Dosada ili monotonija: Djeca imaju mnogo energije i vole biti zauzeta aktivnostima koje ih zabavljaju. Prirodno su znatiželjna i radoznala bića koja vole istraživati i upoznavati nove stvari. Monotonija, koja implicira nedostatak raznolikosti i promjena, može biti dosadna i nezadovoljavajuća jer ne pruža dovoljno stimulacija za njihov razvoj i učenje. POVEZANO: Kako “razbiti” dosadu kod djece? Donosimo par ideja!
  5. Nepoštenost ili nepravda: Djeca često imaju osjećaj za pravdu i preferiraju situacije u kojima se poštuju pravila i svi tretiraju jednako. Često osjećaju tugu i razočaranje kad su svjedoci nepravde prema sebi ili drugima.

Važno je zapamtiti da ove stavke nisu univerzalne i da preferencije mogu varirati od djeteta do djeteta. Bitno je pratiti interese i preferencije svog djeteta te im pružiti podršku i razumijevanje.

POVEZANO: Načini izgradnje karaktera kod djece