Bebe Novorođenčad

Kako hraniti nedonošče kada dođe iz bolnice?

nedonošče

Nedonošče se često treba hraniti češće od ostalih beba jer ima manji želudac i stoga brže sagorijeva kalorije. Ako nedonošče dojite ili hranite na bočicu, mogu vas tražiti u bolnici da vodite evidenciju o tome koliko često se dijete hrani, i koliko dugo. Tim u bolnici pomoći će vam da saznate kada i koliko često trebate hraniti svoju bebu, ovisno o bebinim individualnim potrebama. Slijedite raspored hranjenja koji vam preporuči neonatolog ili pratite signale djeteta kada je gladno.

Ako se još niste upoznali s pojmom – nedonošče je medicinski termin koji se koristi za opisivanje novorođenčeta koje se rodi prije nego što je dovršeno punih 37 tjedana trudnoće. Uobičajeno trajanje trudnoće je 40 tjedana. Nedonoščad mogu biti jako maleni i imati posebne zdravstvene potrebe jer se nisu potpuno razvila u majčinom tijelu. Ona zahtijevaju posebnu medicinsku njegu i podršku kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i normalan razvoj. POVEZANO: 7 načina kako podržati roditelja s nedonoščetom

Nedonošče i hranjenje sondom

Postoji mogućnost da ćete moći hraniti svoju bebu na sondu kod kuće ako to želite i ako je vaša beba dovoljno dobro. Naravno u bolnici će vam pokazati kako hraniti bebu na sondu i kome se možete obratiti ako imate bilo kakvih problema kod kuće. Nakon što ste kod kuće, tim patronažnih sestara pokazat će vam kako pomoći vašoj bebi da nauči sisati. To pomaže vašoj bebi da postupno prijeđe s hranjenja na sondu na hranjenje bočicom ili dojenje.

Ne brinite ako se ne osjećate spremni čuvati svoju bebu hranjenu sondom kod kuće. Možete se nastaviti brinuti za svoju bebu u jedinici za bebe sve dok ne bude spremni za odlazak kući. POVEZANO: Kako se zbližiti s nedonoščetom u bolnici?

Hranjenje adaptiranim mlijekom

Ako koristite adaptirano mlijeko, možda ćete također morati zabilježiti koliko je mlijeka vaša beba popila prilikom svakog hranjenja. Ako uzimaju dovoljno mlijeka, trebali bi imati 6-8 mokrih pelena dnevno. Naravno svaka beba je drugačija kada, pa i kada je prljanje pelene u pitanju. Bolnički tim pomoći će vam prepoznati što je normalno za vašu bebu.

Nedonošče i dojenje

Dojenje odnosno hranjenje majčinim mlijekom pomoći će bebinom razvoju i smanjiti rizik od infekcije. Možete odlučiti dojiti bebu ili joj dati izdojeno mlijeko na bočice. Prerano rođenim bebama može trebati nekoliko tjedana da nauče kako dojiti. Ako ste imali poteškoća s dojenjem, može vam biti zastrašujuće hraniti bebu kod kuće bez podrške stručnih osoba. POVEZANO: Savjeti za uspješno dojenje nedonoščadi

Ako se plašite i pitate ide li vam dojenje dobro, donosimo smjernice kako ćete znati da sve ide kako treba:

 • ako je vaše nedonošče mirno i opušteno tijekom hranjenja i zadovoljno nakon većine hranjenja
 • hrani se između 5 i 40 minuta prilikom svakog dojenja
 • ne pokazuje znakove žutice
 • ima stolicu i mokre pelene također
 • dobiva na težini
 • često guta tijekom hranjenja.

Kako se povezati ako hranite bebu formulom?

Dojenje može pomoći vašoj bebi da se smiri tijekom ili nakon imunizacije ili krvne pretrage, ili da je smirite u nepoznatom okruženju. Neki roditelji koji ne doje mogu se brinuti da propuštaju priliku da se zbliže sa svojom bebom. Ali još uvijek možete razviti odnos pun ljubavi i snažnu emocionalnu vezu sa svojim djetetom odgovarajućim hranjenjem adaptiranim mlijekom. To je također dobra prilika da se tate i partneri uključe u proces hranjenja.  POVEZANO: Omega-3 masna kiselina mogla bi povećati IQ za nedonoščad

Ako hranite nedonošče formulom probajte slijedeće savjete (UNICEF):

 • udobno sjedite, držite svoju bebu blizu i gledajte je u oči dok je hranite
 • držite svoju bebu prilično uspravno, podupirući joj glavu
 • četkanje dudala o bebine usne – kada širom otvore usta, dopustite im da uvuku dudu
 • nježno povucite kut bebinih usta kako biste oslobodili dudu ako se tijekom hranjenja spljošti
 • ponudite svojoj bebi kratke stanke tijekom hranjenja kako bi imala priliku podrignuti
 • bebe mogu staviti jezik preko rupice kako bi usporile protok ili gurnuti dudu iz usta kad im je dosta
 • nikada ne tjerajte bebu da jede ili uzima ‘sve’ mlijeko ako ga ne želi
 • hranite svoju bebu kožu uz kožu – to znači da je vaša beba na vama, njihova gola koža uz vašu s dekom preko vas oboje radi topline. 

Općeniti savjeti što možete učiniti da se više povežete

Povezivanje s nedonoščetom može biti izazovno, ali važno je pružiti im potporu i ljubav kako bi im pomogli u njihovom razvoju i rastu. Evo nekoliko savjeta kako se možete povezati :

 • Prilagodite se njihovim potrebama i informirajte se o njihovim specifičnim potrebama kako biste se bolje prilagodili i osigurali njihovu dobrobit.
 • Pružite im sigurnost i nježnost. Budite nježni i pažljivi. Pružite im osjećaj sigurnosti i topline kako bi se osjećali zaštićeno.
 • Provodite vrijeme s njima. Njegujte bliskost provodeći vrijeme zajedno. Dodirom, razgovorom, pjevanjem ili samo prisustvom, pokažite im da su voljeni i cijenjeni.
 • Potičite njihov razvoj, i fizički i emocionalni, tako što ćete ih poticati na igru, istraživanje i učenje, prilagođeno njihovoj dobi i sposobnostima.
 • Komunicirajte s medicinskim osobljem i održavajte redovitu komunikaciju s medicinskim osobljem i stručnjacima koji prate njihov razvoj. Pitajte pitanja, izrazite svoje brige i surađujte kako biste osigurali najbolju moguću njegu.
 • Budite strpljivi jer njihov razvoj može zahtijevati dodatno vrijeme i pažnju, stoga budite strpljivi i podržavajući u njihovom napretku.

Povezivanje s nedonoščetom zahtijeva pažnju, strpljenje i ljubav, ali vaša podrška ima najvažniji utjecaj na njihov razvoj i blagostanje sada.

POVEZANO: Kako inkubator pomaže ranije rođenim bebama