0-6 mjeseci Bebe

Kako i zašto ljuljanje umiruje bebu?

ljuljanje umiruje bebu

Da ljuljanje umiruje bebu poznato je većini roditelja, ali ono što možda ne znate jest zašto se vašoj bebi ova aktivnost toliko sviđa. Ova prirodna reakcija ima duboko ukorijenjene razloge u djetetovom razvoju i iskustvima iz majčine utrobe. Već tijekom trudnoće, bebe su okružene nježnim ljuljanjem dok plivaju u amnionskoj tekućini, stvarajući prvi kontakt s osjećajem ritmičkog kretanja.

Ova početna izloženost ljuljanju stvara snažan utisak koji se nastavlja i nakon rođenja. Uvod u svijet izvan maternice donosi mnoštvo novih senzacija, ali ljuljanje ostaje poznata i utješna radnja. Kroz prve mjesece života, bebe zadržavaju svoju sklonost prema nježnom pokretu ljuljanja koji im pruža osjećaj sigurnosti i bliskosti. No, zašto točno bebe vole ljuljanje i kako ono utječe na njihovu dobrobit? U nastavku ćemo istražiti ove aspekte i dublje razumjeti zašto ljuljanje umiruje bebu i zašto ju neodoljivo privlači. POVEZANO: 10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto!

Ljuljanje umiruje bebu, ali sa sobom donosi i druge koristi

Još od samog trenutka rođenja, novorođenčad postaje upoznata s pokretom zbog iskustava u maternici. Tko od nas nije imao ultrazvuk i divio se prizoru svog malenog mališana kako se miješa ili osjetio njihove akrobatske manevre unutar sigurnog utočišta našeg trbuha?

Pokret ima ključnu ulogu u njihovom razvoju i pruža osjećaj utjehe. Ako imate ljuljačku u koju ih možete smjestiti, možete zadržati vašeg mališana smirenim. To će vam osigurati slobodu da obavljate druge zadatke. POVEZANO: Njihaljka za bebe izvrstan je rekvizit za smirivanje

Tijekom cijele povijesti, kretanje i ljuljanje je bilo utkano u našu bit. Od vremena kada smo hodali zemljom kao Homo sapiensi pa sve do trenutaka kada smo se ljuljali na ljuljačkama u parkovima, nije iznenađujuće da nam ljuljanje toliko prija.

Neke od tih koristi uključuju:

Poboljšanje osjetilnih sustava u našim tijelima, posebno vestibularnog sustava. Ovaj sustav komunicira s našim mozgom kako bi nas održao uravnoteženima koordinirajući pokrete glave i očiju. Dok se krećemo, pomaže nam da se osjećamo sigurno tako što nam pomaže orijentirati se u prostoru oko nas.

  • Oponašanje okoline maternice, čime se potiče stanje opuštenosti i mirnoće kod bebe.
  • Održavanje optimalne temperature za bebu. Neprestano kretanje poboljšava cirkulaciju zraka što djeluje kao prirodna klima za vašu bebu.
  • Ljuljanje može pomoći u ublažavanju kolika i nelagodnosti kod beba. Kontinuirani nježni pokreti mogu pomoći u oslobađanju zraka koji uzrokuje nelagodnost i bol.
  • Poticanje osjetilnih iskustava. Ljuljanje pruža bebi novu dimenziju osjetilnog iskustva. Njihovi osjetilni sustavi aktiviraju se na nove načine, potičući njihovu radoznalost i razvoj.
  • Ljuljanje je prilika za bliskost i interakciju između roditelja i djeteta. Ovi trenuci stvaraju osjećaj sigurnosti i ljubavi.
  • Nježno ljuljanje često pomaže bebama da brže zaspu. Osjećaj ritmičkog pokreta može djelovati hipnotički i umiriti ih u vremenu za spavanje.
  • Nijanse ljuljanja, poput brzine i smjera, pružaju raznovrsne podražaje bebinom osjetilnom iskustvu, čime se potiče razvoj mozga.

Prirodni mehanizam umirivanja

Ljuljanje se pokazalo kao iznimno učinkovit način umirivanja beba, što se temelji na dubokim instinktivnim odgovorima i razvojnim iskustvima iz maternice. Kroz nježne pokrete ljuljanja, bebe se osjećaju sigurno i to ih podsjeća na osjećaj bliskosti koji su doživjele tijekom razdoblja trudnoće. Ovaj prirodni mehanizam smirivanja ima mnoge prednosti, uključujući poticanje razvoja vestibularnog sustava, oponašanje poznatog okruženja maternice, ublažavanje nelagodnosti i pomoć kod uspavljivanja. Kroz nježno ljuljanje, bebe doživljavaju notu utjehe i stimulacije koja potiče njihovu emocionalnu dobrobit i kognitivni razvoj. Stoga je jasno da ljuljanje ima posebno mjesto u iskustvu malih beba, pružajući im osjećaj smirenosti i povezanosti s roditeljima. POVEZANO: Umirivanje bebe: Što činiti, a što izbjegavati