Bebe Novorođenčad

Koliko često treba hraniti novorođenče?

Koliko cesto treba hraniti novorođenče može ovisiti o tome dojite li ili hranite bebu na bočicu kao i koliko beba želi jesti. Budući da se majčino mlijeko lako probavlja, dojene bebe obično jedu češće od beba koje se hrane formulom. To znači da mame mogu dojiti svaka 2 ili 3 sata u prvih nekoliko tjedana. To može biti naporno, ali nedugo zatim bebe se rjeđe hrane i duže spavaju noću. POVEZANO: 7 savjeta kako povećati količinu mlijeka dok dojite

Majke koje žele nastaviti dojiti mogu koristiti pumpu za dojenje za prikupljanje majčinog mlijeka koje će se dati u boci. Tako da njihove bebe i dalje dobivaju njegove prednosti čak i kada mama nije tu za dojenje. Očevi i drugi članovi obitelji možda će htjeti sudjelovati u hranjenju djeteta. I mogu pomoći dajući bebi pumpano majčino mlijeko u boci kada je mami potreban odmor. POVEZANO: Kad tata hrani bebu – Trenutci koji vas zbližavaju

Koliko često treba hraniti novorođenče?

hraniti novorođenče

Možete očekivati da će Vaše novorođenče htjeti jesi oko 8 do 12 puta dnevno tijekom prvih tjedana života. U početku, majke će možda htjeti isprobati dojenje 10-15 minuta na svakoj dojci, a zatim prilagoditi vrijeme po potrebi.

Dojenje treba biti na zahtjev (kada je vaša beba gladna), što je općenito svakih 1-3 sata. Kako novorođenčad stari, rjeđe će jesti i imati će duže dionice između hranjenja. Novorođenčad koja dobiva formulu vjerojatno će jesti svaka 2-4 sata. Novorođenčad ne bi smjela biti duže od 4-5 sati bez hranjenja.

Kako znati jesu li dovoljno nahranjeni?

Novopečeni roditelji , osim što često brinu o tome koliko često treba hraniti novorođenče, također razmišlja i dobiva li njihova bebe dovoljno za jelo.

Vaše novorođenče je sito i zadovoljno ako:

  • ima oko 6-8 mokrih pelena dnevno
  • ima redovito pražnjenje crijeva (kakice)
  • lijepo spava
  • dobiva na težini

POVEZANO: Kako znati da vaše novorođenče dobiva dovoljno na težini.
Beba koja se muči, plače, čini se gladna, ne izgleda zadovoljno nakon hranjenja i ima manje mokrih pelena vjerojatno nije dobila dovoljno za jelo. Ako ste zabrinuti da vaše dijete ne dobiva dovoljno hrane, upitajte svog liječnika. POVEZANO: Kako znati dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka?

Također raspored hranjenja nije potreban – vi i vaša beba ući ćete u rutinu. Bebe znaju (i obavijestit će svoje roditelje) kada su gladne i kada im je dosta. Kako bebe rastu, počinju jesti više pri svakom hranjenju i vrijeme između hranjenja traje duže.

Osim toga, pripazite i na znakove da je vaša beba puna. Kao što su usporavanje, pljuvanje boce ili uklanjanje glave s dojke, zatvaranje usta, okretanje od dojke ili boce. Zaustavite hranjenje kada se ti znakovi pojave.

Kako bebe rastu, počinju jesti više pri svakom hranjenju i vrijeme između hranjenja traje duže.

POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!