0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Isprobani savjeti kako natjerati izbirljivo dijete da jede!

Isprobani savjeti kako natjerati izbirljivo dijete da jede! Bebe.hr portal

Ako spadate u skupinu roditelja koji imaju izbirljivo dijete doma, vjerojatno su vam poznate situacije u kojima sve bebe pojedu užinu koje su im dali mame i tate – osim vaše.

Ako beba jednostavno nije zainteresirana jesti više od majčinog mlijeka, možda pomislite da se sve bebe razvijaju različitom brzinom. Međutim ako se bebino dobivanje na težini nije povećalo, ili postaje granično anemično, onda to nije slučaj. Vjerojatnije je da doma imate izbirljivo dijete kada je hrana u pitanju.

Zato donosimo isprobane savjete odnosno neke promjene koje mogu napraviti veliku razliku! Čitajte dalje i pronađite one koji djeluju u vašem slučaju!

Dojite danju

Ako dojite 24/7—uključujući i noći, i beba doji kad god želi moguće je da dobiva previše kalorija, a to ju čini nezainteresiranom za hranu danju. Pokušajte ukinuti dojenje noću (zahtijeva malo treninga spavanja) i postoji velika mogućnost da će vam ovo pomoći. I da će beba biti osjetno gladnija.

 

Razmaci

 width=

 

Djeca općenito trebaju tri obroka i dva međuobroka dnevno, svaki u razmaku od 2,5 do 3,5 sata. I kao što beba mora biti dovoljno umorna da bi dobro odspavala, djeca moraju biti dovoljno gladna da bi dobro jela. Ako je između obroka prošao određeni broj sati, treba im međuobrok. Ukoliko grickaju cijelo vrijeme vjerojatno neće biti dovoljno gladna da jede puni obrok. Zato uklonite tu naviku što prije.

 

Rituali

Postoje stvari koje možete učiniti u svojoj okolini zbog kojih je vjerojatnije da će djeca bolje jesti. Primjerice početi zajedno sjedati za stol za vrijeme obroka. I jesti bez igračaka i ekrana, kako bi im pomogli da se usredotoče na hranu. Također pokušajte se i družiti uz obroke – čak i ako je to značilo igrati se peek-a-boo sa sendvičima.

 

Taktika “izlaganja hrani”

Vaše dijete ne mora jesti hranu da bi se naviklo na nju. Samo gledanje hrane na stolu računalo se kao izloženost hrani. Osim gledanja mogu vam pomoći i oprati povrće prije večere ili vidjeti vas kako jedete hranu i pričate o njoj. (“Mmm, ove kruške izgledaju dobro! Da čujemo hoće li jako hrskati kad ih zagrizem!”)

POVEZANO: Vaše dijete je izbirljivo kada je hrana u pitanju? Donosimo 5 savjeta!

 

Pratite obrasce prehrane koje ima vaše izbirljivo dijete

Nekoliko dana bilježite koliko vaše dijete jede. Možda ćete otkriti da se vaše izbirljivo dijete budi gladno, i da najviše jede za doručak. Što je najčešći obrazac za malu djecu. Ali može se dogoditi da zapravo najmanje jedu za doručak. I da su više gladni oko užine i ručka.

Ovo je posebno korisno kada uvodite kompliciraniju novu hranu. Umjesto da tu novu i zdravu hranu nudite za večeru pripremite ju za ručak – ako ste primijetili da tada vaše dijete najviše jede. Tada je mnogo vjerojatnije da će je stvarno i probati.

 

Tražite uzorke

izbirljivo dijete

 

Gledajte što jede i pokušajte pronaći uzorke. Možda na primjer vaše dijete nije oduševljeno slatkišima, ali obožava slanu hranu. I na primjer voli oštre okuse – stari sir, senf i češnjak.

Razmišljajte i o teksturi. Mnoga mala djeca više vole hrskavu hranu. Ako mu je kuhani grašak previše kašast, ali ponudite pripremljen tvrđe, predvidljivije teksture. U tom slučaju možete kuhati i svoju tjesteninu al dente. Povrće na pari samo minutu ili dvije umjesto, kako bi bilo više hrskalo.

 

Vježbate “podjelu odgovornosti”

Svađa s djecom i pokušaj da ih natjerate da pojedu “još tri zrna graška” prije nego što ustanu od stola nije korisna. Naime to ih može spriječiti da nauče prilagoditi svoje tijelo kako bi znali kada su gladni ili siti. 

Umjesto toga, roditeljima se savjetuje da kontroliraju samo svoj dio. Odnosno odrasli su zaduženi za to koja se hrana nudi, gdje i kada. A djeca su zadužena za odluku što će jesti i koliko će jesti.

 

Niti jedna od ovih novih navika neće u potpunosti popraviti djetetovu izbirljivost u ishrani. Ali će imati značajan utjecaj na način na koji jede.