Djeca Savjeti i njega

Kako prepoznati bipolarni poremećaj kod djece?

Kako prepoznati bipolarni poremećaj kod djece? Bebe.hr portal

Iako se uglavnom piše o poremećaju kod odraslih osoba i tinejdžera, bipolarni poremećaj kod djece je moguć. I može se pojaviti kod djece bilo koje dobi.

Kao i kod odraslih, bipolarni poremećaj kod djece može uzrokovati promjene raspoloženja. Krećući od vrhunaca hiperaktivnosti ili euforije (manije) pa do padova, teške depresije.

Emocionalni preokreti i neobuzdano ponašanje normalni su dio djetinjstva i tinejdžerskih godina i u većini slučajeva nisu znak problema s mentalnim zdravljem koji zahtijeva liječenje. Sva djeca imaju teške periode. Normalno je povremeno se osjećati potišteno, razdražljivo, ljuto, hiperaktivno ili buntovno. Međutim, ako su simptomi vašeg djeteta ozbiljni, traju ili uzrokuju značajne probleme, to može biti više od faze. POVEZANO: ADHD kod djece: Mitovi i zablude

Bipolarni poremećaj kod djece znakovi i simptomi:

 width=

  • Ozbiljne promjene raspoloženja koje se razlikuju od njihovih uobičajenih promjena raspoloženja
  • Hiperaktivno, impulzivno, agresivno ili društveno neprikladno ponašanje
  • Rizično i nepromišljeno ponašanje koje nije u skladu s karakterom
  • Nesanica ili značajno smanjena potreba za snom
  • Depresivno raspoloženje veći dio dana, gotovo svaki dan tijekom depresivne epizode
  • Grandiozan i napuhan pogled na vlastite mogućnosti
  • Suicidalne misli ili ponašanja kod starije djece i tinejdžera

Djeca s bipolarnim poremećajem osjećaju simptome u različitim epizodama. Između ovih epizoda djeca se vraćaju na svoje uobičajeno ponašanje i raspoloženje.

bipolarni poremećaj kod djece

Imajte na umu da brojni drugi poremećaji u djetinjstvu uzrokuju simptome slične bipolarnom poremećaju. Što uključuje poremećaj pažnje/hiperaktivnosti (ADHD), poremećaj prkosnog suprotstavljanja, poremećaj ponašanja, anksiozne poremećaje i veliku depresiju. Dijagnoza može biti izazovna jer se ova i druga stanja mentalnog zdravlja često javljaju zajedno s bipolarnim poremećajem.

Ako vaše dijete ima ozbiljne promjene raspoloženja, depresiju ili probleme s ponašanjem, posavjetujte se s pružateljem usluga mentalnog zdravlja. I onog koji je specijaliziran za rad s djecom i tinejdžerima. Rano liječenje može pomoći u sprječavanju ozbiljnih posljedica i smanjiti utjecaj problema s mentalnim zdravljem na vaše dijete kako ono stari.