Djeca Kutak za tate Mame Savjeti i njega

Paradentoza kod djece

Paradentoza

Paradentoza poznata kao bolest desni, bakterijska je infekcija koja predstavlja značajnu prijetnju oralnom zdravlju. Djeluje na desni i potporne strukture zuba, što dovodi do njihovog uništenja. Primarni krivac za ovo stanje je nakupljanje plaka na zubima. Plak sadrži bakterije koje se lijepe na površinu zuba. Ako se ne ukloni, plak se stvrdne i pretvori u zubni kamenac. Neadekvatna praksa oralne higijene pridonosi rastu plaka u ustima. POVEZANO: Čišćenje i pranje dječjih zubića

Razni čimbenici povećavaju rizik od paradentoze

Postoji nekoliko različitih čimbenika koji mogu povećati rizik od paradentoze. Razumijevanje tih čimbenika može biti ključno za održavanje zdravlja zubi i desni te za prevenciju paradentoze kod djece:

  1. Određene genetske predispozicije
  2. Čestice hrane zaglavljene u desnima
  3. Disanje na usta, što može uzrokovati pretjeranu suhoću desni i prednjih zuba
  4. Loš izbor prehrane
  5. Autoimune ili sistemske bolesti
  6. Dijabetes
  7. Hormonalne promjene tijekom puberteta
  8. Nekontrolirano stiskanje ili škrgutanje zubima (bruksizam)
  9. Određeni lijekovi koji mogu dovesti do prekomjernog rasta desni

Paradentoza pokazuje niz ozbiljnih problema, ali većina djece koja ju ima zapravo ima najblaži oblik poznat kao gingivitis. Ovo se stanje manifestira kao crvene, natečene i osjetljive desni. Uznapredovali stadiji bolesti desni su neuobičajeni među djecom.

Tipično, bolest desni ne uzrokuje značajnu bol, zbog čega vaše dijete može biti nesvjesno njezine prisutnosti. Primarni simptomi povezani s bolestima desni su crvene, natečene i osjetljive desni. Kao i krvarenje tijekom četkanja ili čišćenja zubnim koncem; povlačenje desni, gdje se desni povlače od zuba; zubi koji se klimaju ili pokazuju veći razmak nego inače. Ali i loš zadah; prisutnost gnoja između zuba i desni; promjene u zagrizu i poravnanju čeljusti.

Paradentoza ponekada zahtjeva liječenje

Provedba pravilne prakse njege zuba presudna je u borbi protiv gingivitisa, najlakšeg oblika bolesti desni. Redovito čišćenje zuba od strane stomatologa igra ključnu ulogu u ovom nastojanju. Osim toga, vaše bi se dijete trebalo pridržavati dnevne rutine četkanja i čišćenja zubnim koncem.

Za rani stadij bolesti desni preporučuje se tretman poznat kao dubinsko čišćenje ili uklanjanje ljuskica i blanjanje korijena. Ovaj postupak uključuje uklanjanje naslaga i zubnog kamenca koji se nalaze ispod ruba desni, zajedno s inficiranim tkivom. Štoviše, olakšava zaglađivanje oštećenih površina korijena, dopuštajući desnima da se ponovno pričvrste za zube.

Lijekovi se također mogu koristiti kao dio plana liječenja. Antibiotski lijekovi mogu se davati izravno u parodontne džepove ili u obliku oralnih tableta.

U uznapredovalim slučajevima bolesti desni nužna je kirurška intervencija. Zaražena područja ispod zubnog mesa zahtijevaju temeljito čišćenje, a tkiva se mogu podvrgnuti preoblikovanju ili zamjeni.

POVEZANO: Kako pomoći djetetu da prestane gristi nokte?