Djeca Savjeti i njega

Razgovor s posvojenim djetetom

Razgovor s posvojenim djetetom

Razgovor s posvojenim djetetom o njegovoj situaciji, vašem odnosu i „pravoj obitelji“ jedan je od najkompleksnijih događaja s kojim se susreće usvojitelj. Ovo je jedan od razgovora koji ćete naprosto morati obaviti za djetetovu dobrobit ma kako se teškim činio. Dok se istraživači i odrasli ljudi koji su bili posvojeni obično slažu da je najbolje da djeca znaju za svoje posvojenje od samog početka, može biti teško znati kako na odgovarajući način razgovarati o posvojenju sa svojim djetetom.

Koliko mala djeca uopće mogu razumjeti koncept posvojenja? Kada biste trebali početi otkrivati teže detalje priče o posvajanju vašeg djeteta? Svako se dijete razvija vlastitim tempom i svako može drugačije reagirati na informacije o usvajanju. POVEZANO: Gubljenje vjere u roditeljstvo i načini na koje se možete ostvariti

Razgovor s posvojenim djetetom prilagodite dobi i situaciji

Iako je važno razgovarati o posvojenju vašeg djeteta u svakoj fazi njegova života, koliko ste detaljni s njegovom pričom o posvojenju može se promijeniti kako ono bude starije. Na primjer, ako djetetovi biološki roditelji imaju tragičnu prošlost, možda bolje da odgodite razgovor dok dijete ne poraste i ne razumije u potpunosti.

Iskrenost je, iako se ponekada tako ne čini, karta za siguran uspjeh. Umjesto da odbacite teme koje vam stvaraju nelagodu, potrudite se odgovoriti na djetetova pitanja što iskrenije možete. Na način primjeren njihovoj dobi. POVEZANO: Kako odgovoriti na najteža pitanja vašeg djeteta?

Iskrenost i otvorenost o svim dijelovima priče o posvojenju vašeg djeteta bit će od velike koristi za njega u stvaranju identiteta na koji mogu biti ponosni. Tajne, bez obzira na obrazloženje koje stoji iza njih, mogu imati negativan učinak na djetetovo samopoštovanje. Upamtite da će vaše dijete jednog dana odrasti i da će biti povrijeđeno ako mu uskratite informacije o njegovom životu, čak i ako ste ga htjeli zaštititi.

Kako djeca odrastaju, mogu se suočiti s negativnim konotacijama o posvajanju. Druga ih djeca mogu zadirkivati u školi ili bi mogli čuti druge zablude o tome kako posvojenje funkcionira. Kao izvor informacija o priči o posvojenju vašeg djeteta, važno je da uvijek izražavate pozitivnost kada s njim razgovarate o posvojenju.

Naravno, posvojenje je gorko-slatko iskustvo i možete to priznati. Ali također se pobrinite da vaše dijete razumije koliko je prekrasan proces posvojenja bio – jer ga je doveo k vama. Kad vaše dijete osjeti vašu sreću zbog svoje priče o posvojenju, počet će internalizirati iste osjećaje. Razgovor s posvojenim djetetom o tome kako je došao kod vas uvijek bi trebao biti obojen ljubavlju. Na taj će način dijete znati da ono ni za što nije krivo.

POVEZANO: Pažljivo slušati dijete: Savjeti kako da se osjeća cijenjeno