1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Spavanje u avionu: Pametan način kako olakšati putovanje svojoj djeci

Spavanje u avionu

Spavanje u avionu može biti korisno za malu djecu jer smanjuje dosadu i nemir tijekom dugih letova, a na taj način izbjeći će i anksioznost. Također, može pomoći u prilagodbi na vremensku razliku, smanjiti stres, osloboditi roditelje dodatne brige i smanjiti moguće probleme u ponašanju. Ipak, važno je napomenuti da svako dijete reagira drugačije, pa je osiguranje udobnih uvjeta za spavanje i pridržavanje sigurnosnih smjernica ključno.

Za roditelje koji odlaze na dalek put sa svojom djecom, ovih nekoliko neprocjenjivih savjeta može značajno poboljšati iskustvo udobnog sna tokom međunarodnih putovanja. Shvaćamo da je izazovno putovati s djecom zbog prilagođavanja vremenskim zonama, nepoznatim okolinama i novim aktivnostima. Međutim, s adekvatnom pripremom i pravim mentalnim sklopom, to može postati uzbudljiva avantura za cijelu obitelj. POVEZANO: Što kada beba neće spavati?

Spavanje u avionu bit će lakše ako slijedite ove savjete

Neka djeca potroše energiju prije leta. Mnogi roditelji zanemaruju važnost dopuštanja djeci da potroše energiju prije ukrcavanja u avion. Umjesto da ih držite u kolicima ili nosiljkama, razmislite o tome da im pružite slobodu kretanja. Jednostavno im dopustite istraživanje zračne luke trčanjem po hodnicima, penjanjem na stolice ili sudjelovanjem u igri koja potiče kretanje. Na primjer, možete ih izazvati da pronađu što više aviona kroz prozore. Cilj je iscrpiti njihove energetske rezerve prije leta.

Kupite sjedalo za vaše dijete. Većina aviokompanija dopušta besplatan let za dojenčad mlađu od 2 godine ako sjede u krilu odrasle osobe. Ako putujete sami sa svojom bebom, to može biti ekonomičan izbor. Međutim, kad putujete s partnerom ili drugom odraslom osobom, razmotrite ulaganje u zasebno sjedalo za vaše dijete.

Zašto? Neki roditelji lakše uspijevaju natjerati dijete da spava kada ima svoje odvojeno sjedalo. Svjesnost da je vaša beba sigurno pričvršćena u sjedalu i da se ne kreće tijekom turbulencija smirit će vas. Također, ovo će vam pojednostaviti hranjenje i mijenjanje pelena te učiniti putovanje udobnijim za vas i vašu bebu. Ako se odlučite za ovaj potez, pametno je rezervirati ga unaprijed kako biste poboljšali šanse za mirniji san tokom dugih međunarodnih letova s djecom.

Za ugodnije spavanje u avionu stvorite zamračen prostor. Tama je uvijek igrala ključnu ulogu u uspavljivanju beba u avionima. Jedan način da to postignete je tražiti dodatnu deku ili ponijeti svoju vlastitu na let. Možete stvoriti improvizirani baldahin preko naslona sjedala i preko stolova za obrok, stvarajući personalizirano zasjenjeno područje koje štiti vaše dijete od svjetla u avionu. To će osigurati neprekinuti san. Ako imate kontrolu nad zaslonom za prozor, pobrinite se da ga držite zatvorenim. POVEZANO: Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite

Ponesite sa sobom omiljene stvari vašeg djeteta

Ponesite djetetove omiljene plišane igračke. Jedan od najučinkovitijih načina da se djeca zabavljaju (i, nadamo se, spavaju) tijekom dugih letova je ponijeti njihove voljene plišane životinje. Ovi mekani suputnici pružaju utjehu i poznatu prisnost u nepoznatom okruženju i mogu služiti kao pomoć za uspavljivanje. Ako vaše dijete osobito voli određene plišane igračke, uključite ih u izbor igračaka koje nose. To će ih umiriti.

Investirajte u jastučiće na napuhavanje. Na dugim letovima, napušite ove jastučiće za noge ubrzo nakon što se isključi znak za vezanje pojasa i samo ih ispumpajte kad je vrijeme za spremanje stolova za obrok. Jastuk omogućava vašoj djeci da leže ravno, što doprinosi mirnijem noćnom snu. Ako želite da vaša mala djeca spavaju u avionu, pametno je kupiti ovaj jastuk. On će pomoći djeci da leže u horizontalnom položaju čak i u avionu, a to će im omogućiti miran san.

Ako se vaš let poklapa s vremenom spavanja ili dnevnim spavanjem vašeg djeteta, pridržavajte se rutina koje koristite kod kuće. Koristite predmete poput maramica za osvježavanje djece, obucite ih u pidžame, ponudite im poznati međuobrok poput jogurta, pročitajte knjigu i utoplite ih. Ponavljanje uspostavljenih rutina stvara osjećaj normalnosti. To će olakšati uspavljivanje djeteta u avionu. Slične rutine mogu se primijeniti i sada, jer je ključ za spavanje u avionu oponašanje praksi koje slijedite kod kuće.

Važno je osigurati da je vaše dijete dobro nahranjeno prije nego ga pokušavate uspavati. Pun trbuh, zajedno s nježnim vibracijama aviona, može izazvati pospanost. Ponesite grickalice koje vaše dijete voli i koje pružaju zadovoljavajući obrok prije spavanja.

Spavanje u avionu

I na kraju – Izbjegavajte vršenje bilo kakvog pritiska na dijete

Nemojte vršiti nepotrebni pritisak na svoje dijete da odmah zaspi po polijetanju i probudi se pri slijetanju, iako bi to bilo idealno. Umjesto toga, zadržite opušteno ponašanje. Okolina u avionu razlikuje se od njihovog uobičajenog okruženja za spavanje i vaša fleksibilnost je ključna. Možda će vaše dijete zaspati dva sata kasnije nego inače ili će spavati dulje nego bi spavalo u svom krevetu kod kuće. Što god da se dogodi, dopustite djetetu da napravi ono što u odgovara. Na taj način bit ćete sigurni da će vaš let proći u najboljem redu.

Važno je istaknuti da pravilna priprema i korištenje niza korisnih savjeta i proizvoda mogu značajno poboljšati vaše iskustvo tijekom dugih međunarodnih putovanja s djecom. Pametno iskorišteni, ovi savjeti čine cijelo putovanje, uključujući i spavanje u avionu, nezaboravnim iskustvom za cijelu obitelj. POVEZANO: Savjeti za pakiranje dječje odjeće za put