Mame Trudnice

Prolaps mjehura i maternice

Prolaps maternice

Prolaps mjehura i maternice (organa) nastaje kada mišići i vezivna tkiva, uključujući ligamente, oslabe ili se oštete, što omogućuje spuštanje organa u vaginu. Ovo stanje često je povezano s čimbenicima kao što su trudnoća, porođaj, hormonalne promjene nakon menopauze, pretilost, uporan kašalj i pretjerano naprezanje tijekom pražnjenja crijeva. Blagi prolaps maternice obično ne zahtijeva liječenje. ali prolaps maternice koji uzrokuje nelagodu ili remeti svakodnevni život mogao bi imati koristi od liječenja.

Za prolaps maternice dostupno je nekoliko opcija liječenja. To uključuje vježbanje dna zdjelice za jačanje mišića, korištenje vaginalnih pesara kao potporne mjere i razmatranje kirurških intervencija kada je to potrebno.

Simptomi

Simptomi prolapsa maternice uključuju osjećaj težine i pritiska u vagini, jasnu kvržicu ili izbočina unutar vagine, izbočinu koja viri iz vagine i bolan spolni odnos.

Nakon poroda, blagi prolaps maternice uobičajena je pojava koja se obično ne manifestira simptomima. Međutim, umjereni do teški prolaps maternice može se manifestirati raznim vidljivim simptomima, uključujući:

  • Promatranje ili osjećaj tkiva koje strši iz vagine
  • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura tijekom mokrenja
  • Urinarna inkontinencija (curenje urina)
  • Poteškoće u pražnjenju crijeva, koje zahtijevaju primjenu ručnog pritiska na vaginu kako bi se olakšala eliminacija
  • Percepcija sjedenja na maloj lopti
  • Osjećaj trljanja vaginalnog tkiva o odjeću
  • Pritisak ili nelagoda u zdjelici ili donjem dijelu leđa
Stupnjevi prolapsa

Prolaps maternice klasificira se u stupnjeve koji odražavaju stupanj spuštanja. Osim toga, drugi organi zdjelice, poput mjehura ili crijeva, također mogu prolabirati u vaginu. Četiri kategorije prolapsa maternice su:

Stadij I: Maternica se nalazi u gornjem dijelu vagine.

Stadij II: Maternica se spustila blizu otvora vagine.

Stadij III: Maternica viri iz vagine.

Stadij IV: Maternica je potpuno izvan vagine.

Pomozite si vježbama

Vježbe za dno zdjelice, ako se izvode ispravno i dosljedno, mogu biti korisne za upravljanje prolapsom maternice u stadiju I i II. Iako ovdje navedene informacije mogu ponuditi neke smjernice, važno je potražiti stručnu pomoć fizioterapeuta za dno zdjelice ako imate prolaps. POVEZANO: Kegelove vježbe nakon poroda za jačanje mišića dna zdjelice

Kako biste identificirali svoje mišiće dna zdjelice, možete pokušati sljedeće: Umetnite jedan ili dva prsta u vaginu i pokušajte ih stisnuti. Zamislite da zaustavljate protok urina usred mlaza (izbjegavajte to činiti tijekom mokrenja). Stisnite mišiće unutar anusa kao da sprječavate ispuštanje plinova.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom za dno zdjelice za odgovarajuće upute o izvođenju ovih vježbi. Ove se vježbe mogu izvoditi u različitim položajima – ležeći, sjedeći ili stojeći. U početku ciljajte na pet ili šest sesija dnevno dok se upoznajete s vježbama. Nakon što ste dobro savladali tehniku, dovoljna su tri tretmana dnevno.

Prije početka vježbi svoju pozornost usmjerite na mišiće dna zdjelice. Opustite mišiće trbuha, stražnjice i nogu. Izbjegavajte naprezanje ili zadržavanje daha. Stisnite i podignite mišiće oko uretre, vagine i anusa, zadržavajući kontrakciju tri sekunde ako je moguće. Potpuno otpustite. POVEZANO: Jesu li grčevi tijekom trudnoće normalni?

Vježbe uključuju:

Polako stisnite, podignite i držite mišiće što jače možete 5 do 10 sekundi, održavajući normalno disanje. Otpustite polako. Ponovite do 10 puta s opuštanjem od 5 do 10 sekundi između svakog ponavljanja.

Izvodite brze, kratke, snažne stiskove. Ponovite 10 puta. Ne zaboravite kontrahirati i podići mišiće kad god kašljete, kišete, smijete se ili podižete predmete.

Normalno je osjetiti lagano zatezanje u donjem dijelu trbuha tijekom kontrakcije mišića dna zdjelice.

POVEZANO: Vježbe za jačanje mišića nogu u trudnoći