Planiranje trudnoće

Potpomognuta oplodnja: Opcije i stope uspjeha

Potpomognuta oplodnja

Potpomognuta oplodnja obuhvaća tretmane plodnosti koji uključuju i jajašca i spermu. Proces uključuje vađenje jajnih stanica iz jajnika, koje se zatim kombiniraju sa spermom kako bi se stvorili embriji. Ti se embriji naknadno prenose natrag u tijelo roditelja. In vitro oplodnja (IVF) je najčešće korišten i učinkovit oblik ART-a.

ART postupci mogu uključivati korištenje donorskih jajnih stanica, donorske sperme ili prethodno zamrznutih embrija. Mogu uključivati i surogat ili gestacijskog nositelja. Surogat je netko tko zatrudni koristeći spermu jednog partnera u paru, dok gestacijski nositelj zatrudni koristeći jajnu stanicu jednog partnera i spermu drugog.

Jedan od uobičajenih rizika povezanih s ART-om je mogućnost višeplodne trudnoće. Ovaj rizik može se ublažiti ograničavanjem broja embrija koji se prenose u tijelo roditelja. POVEZANO: Što je sekundarna neplodnost i što ju uzrokuje? 

Potpomognuta oplodnja i stope uspješnosti

Stope uspješnosti IVF-a razlikuju se ovisno o nekoliko čimbenika. Uključujući uzrok neplodnosti, mjesto na kojem se postupak izvodi, koriste li se svježe ili smrznute jajne stanice, jesu li jajne stanice donirane ili od osobe koja je podvrgnuta postupku te dobi pojedinac. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prikupljaju nacionalne statistike o svim ART postupcima koji se izvode u Sjedinjenim Državama, pri čemu je IVF postupak dominantan, na koji se odnosi 99% slučajeva. POVEZANO: Akupunktura kao metoda za povećanje plodnosti

Vjerojatnost postizanja trudnoće putem in vitro oplodnje

Vjerojatnost postizanja trudnoće putem in vitro oplodnje ovisi o različitim čimbenicima, uključujući:

Dob: Općenito, mlađe osobe imaju veće stope uspješnosti IVF-a, posebno one ispod 35 godina. Kako dob raste, manje je vjerojatno da će jajnici učinkovito reagirati na lijekove za stimulaciju hormona, što rezultira manjim brojem jajnih stanica. Osim toga, kvaliteta jajne stanice ima tendenciju opadanja s godinama, što uspješnu implantaciju u maternicu čini još većim izazovom.

Približne stope živorođenih po ciklusu liječenja na temelju dobi (pod pretpostavkom korištenja vlastitih jajašaca) su sljedeće:

  • Ispod 35 godina: 53,9 %
  • Dob od 35 do 40 godina: 26 do 40,2 %
  • 41 i više: 3,9 do 12,6 %

Rezerva jajnika: veća rezerva jajnika, što ukazuje na veći broj visokokvalitetnih jajnih stanica u jajnicima, povećava šanse za uspjeh IVF-a.

Jajovodi: Zdravlje jajovoda utječe na uspješnost IVF-a. Žene s tekućinom ispunjenim blokadama u jajovodima, poznatim kao hidrosalpinks, općenito imaju niže stope uspjeha, iako IVF zaobilazi potrebu za jajovodima. Uklanjanje ovih blokada postupkom koji se zove salpingektomija prije pokušaja IVF-a može poboljšati stopu uspjeha.

Način života: Nezdrave navike poput pušenja, pretilosti ili premale tjelesne težine mogu smanjiti šanse za uspjeh IVF-a.

Važno je napomenuti da stope uspješnosti mogu varirati među različitim klinikama za neplodnost.

POVEZANO: Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost?