Savjeti i njega

Priprema vaše veze za roditeljstvo

Priprema vaše veze za roditeljstvo

Priprema vaše veze za roditeljstvo iznimno je važan pothvat s kojim je najbolje uhvatiti se u koštac kada još uvijek samo razgovarate o začeću. Donijeti kući novorođenče može se činiti kao blaženo iskustvo. Ali važno je biti svjestan da tako sićušna beba može imati značajan utjecaj na vaš odnos s partnerom.

Stacie Cockrell, koautorica knjige Babyproofing Your Marriage, naglašava da je uobičajeno da se parovi suočavaju s izazovima u vezi u prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta. Dolazak novorođenčeta zahtijeva od parova da redefiniraju svoj odnos, uspostave novu dinamiku kućanstva i snađu se u odgovornosti brige za bebu. Međutim, ove borbe u vezi mogu se minimizirati međusobnim razumijevanjem i jasnom komunikacijom.

Ovo razdoblje može biti izazovno za roditelje ali može i ojačati vaš odnos s partnerom i poslužiti kao izvor snage i podrške tijekom ovog putovanja. Postoje različiti načini njegovanja i jačanja vaše veze, čak i usred zahtjeva roditeljstva. POVEZANO: 4 tipa stilova roditeljstva, koji je vaš?

Roditeljstvo je izazovno razdoblje, pripremite se na vrijeme

Razumijevanje potencijalnih izazova

Kada imate ideju što možete očekivati, možete unaprijed razgovarati o tim problemima sa svojim partnerom. I izbjegavajući kaos i pritisak koji dolaze s novom bebom i stalnim nizom dobronamjernih posjetitelja. Pristup roditeljstvu sa zajedničkim očekivanjima može spriječiti napetosti koje se mogu pojaviti prije dolaska bebe. POVEZANO: Jeste li spremni za dolazak bebe? Provjerimo zajedno!

Shvatite da će se vaš stil života promijeniti

Razgovarajte i prihvatite činjenicu da ćete imati manje vremena za sebe kada beba stigne. Planirajte jedno drugome dati pauze za ponovno „punjenje“. Razmislite o traženju savjetovanja kako biste zajedno upravljali ovim promjenama.

Priprema vaše veze za roditeljstvo zahtjeva vođenje računa o financijama

Razvijte financijski plan posebno za svoju bebu i držite ga se. Tijekom trudnoće, instinkt gniježđenja može dovesti do želje da se djetetu pruži najbolje, ali važno je upravljati troškovima. Sjednite sa svojim partnerom, pregledajte svoje financije i smislite plan. POVEZANO: Samohrani roditelj? Pročitajte kako dovesti financije u red!

Dogovorite podršku unaprijed

Posjedovanje sustava podrške ključno je za nove roditelje. Proaktivno tražite podršku koja vam je potrebna jer ona može biti ključna u sprječavanju postporođajne depresije. Mama se može osloniti na tatu kad beba stigne, ali važno je osigurati da tata ne bude preopterećen. Potražite pomoć od prijatelja i šire obitelji, kao što je organiziranje večernjih obroka prvih nekoliko tjedana.

Razgovarajte o svom seksualnom životu

Kad beba stigne, spavanje bi moglo postati glavna aktivnost među plahtama. Priznavanjem ove mogućnosti unaprijed, stvarnost neće biti tako šokantna kada se dogodi. Normalno je da u to vrijeme osjetite smanjeni interes za seks, ali važno je imati otvoren razgovor o tome. Izbjegavanje komunikacije na ovu temu može dovesti do toga da se oba partnera osjećaju nevoljeno i nevažno.

Ako budete proaktivni i bavite se ovim aspektima, možete s većom otpornošću preživjeti prve mjesece roditeljstva i održati snažnu vezu sa svojim partnerom. Upamtite da je svako putovanje jedinstveno, a otvorena komunikacija i podrška ključni su za izgradnju uspješnog odnosa usred radosti i izazova zajedničkog odgoja djeteta.

POVEZANO: Kako se pripremiti za očinstvo