0 do 12 tjedana

Trudnoća od 5. do 8. tjedna

Trudnoća od 5. do 8. tjedna

Foto: Freepik

Prvi mjesec je iza vas, još dva i na sigurnom ste terenu. Još uvijek o trudnoći ne govorite na glas, o dolasku bebe informirali ste samo najuži krug. Maštanje o majčinstvu već je počelo, s njim i brojne nove promjene na tijelu i u njemu. Kako izgleda trudnoća od 5. do 8. tjedna? Što se zbiva u ova četiri tjedna s majkom, a što s bebom?

Mamine promjene

U petom tjednu već ste sigurni zašto vam je mjesečnica zakasnila, a to ste vjerojatno potvrdili i ultrazvukom kod ginekologa. Mučnine, slabost, glavobolje i vrtoglavice sve su intenzivnije. Hormoni su započeli svoj “party” što se osjeti na vašem raspoloženju, a primijeti na fizičkim obilježjima. Počinju ubrzana i učestala trčanja na toalet, grudi su osjetljive i znatno veće nego prije, nos se počinje zaštopavati, a vi počinjete osjećati nadutost u trbuhu. Jutra su vam sve teža, beba sve veća.

Naravno da postoje sretnice među nama koje ne osjete niti jedan od ovih simptoma. No većina žena bori se s nabrojanim simptomima. Stoga ne tugujte, niste sami.

U šestom tjednu tijelo će ubrzano proizvoditi prolaktin kao priprema za dojenje pa ćete i vi malo “ludovati”. Pojačat će vam se apetit, bit ćete čudljivi, sve će vam smrditi ili mirisati. Tijelo će se mijenjati, ali zasad više “po bojama” – bradavice će vam potamjeti, a možda vam se počne stvarati i linea nigra, tanka crta od pupka prema dolje. Uživajte još malo jer već od sedmog tjedna postat ćete jako umorni. Neke žene iz ovog perioda sjećat će se samo wc školjke, jer mučnine i povraćanje postaju dio svakodnevice (ako vas taj simptom snađe). Ako ste jedna od onih koje mučnine neće zaobići, pazite na dehidraciju. Pijte puno vode i čaja za trudnice, a jedite po malo pet do šest puta u danu. Izbjegavajte začinjenu, masnu i ljutu hranu, a zaobilazite i kavu. Voće i povrće uvijek su dobra grickalica, možda najbolje svježe.

Koža će vam postati manje čista, a moguće je da dobijete i prištiće. U vama se događaju brojne promjene – placenta raste i razvija se, povezuje se s bebom i vrši razmjenu krvi. U cerviksu nastaje sluzni čepić koji vašu bebu štiti od infekcija iz vanjskog svijeta. Kad uđete u osmi tjedan vaše tijelo postat će okruglastije. No još uvijek ne toliko primjetno, još uvijek ćete to samo vi primijećivati. Povećava se količina krvi u tijelu, mogli biste primijetiti napete vene. Jače ćete se znojiti i sve će vam biti teže izvedivo. Kako si uljepšati ovo vrijeme? Nastavite vježbati, u prvom tromjesečju možete raditi laganu yogu, istezati se, šetati s ljubimcima… Imajte na umu da u ovom periodu smijete upražnjavati intimne odnose s partnerom. Nemojte se suzdržavati od spolnih odnosa.

Što radi beba?

Vaša beba lagano raste i organi joj se razvijaju. Spol je definiran kao i krvna grupa. Naziru se uši, oči, usta. Srce kuca i pumpa krv. Probavni sustav i sustav za mokrenje napreduju, kao i bubrezi i pluća. Plodna voda lagano se formira oko bebe, ali u maloj količini i postupno se povećava iz tjedna u tjedan. Do kraja petog tjedna vitalni organi trebali bi biti formiran i otud se samo dalje razvijati.

Mozak se ubrzano razvija, a kako trudnoća odmiče prema sedmom tjednu, rukice i nogice vaše bebe počinju se micati. Lice se počinje definirati, ali i emocije. Do kraja sedmog tjedna, kažu, beba već počinje osjećati i raspoznavati majčine emocije. Do kraja osmog tjedna srce bebe trebalo bi biti u potpunosti formirano, a beba bi trebala početi uzimati hranjive supstance od mame, preko pupčane vrpce. Neurološki sustav sve je savršeniji i beba sve više sliči na odrasli organizam.

POVEZANO: Što se događa u prva četiri tjedna trudnoće?