0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kako trudnoća utječe na apetit trudnice?

apetit trudnice

Apetit trudnice vrlo često bitno će se razlikovati od njezinog apetita u vremenu prije i poslije trudnoće. Tijekom trudnoće vaše tijelo doživljava brojne fizičke i hormonalne promjene koje donose niz znakova i simptoma. Jedna od uobičajenih pojava je povećanje gladi, što je normalno i očekivano. Uz promjene u apetitu, možete također razviti neobične želje i prehrambene navike koje mogu trajati tijekom postporođajnog razdoblja. POVEZANO: Najčešće želje i averzije prema hrani u trudnoći

Apetit trudnice i promjene kroz trudnoću

Za neke žene debljanje tijekom trudnoće može biti izvor zabrinutosti i dodatnog stresa, što utječe na njihovo zdravlje nakon poroda. Međutim, važno je zapamtiti da je pojačana glad tijekom trudnoće normalna pojava. Traženje smjernica od kvalificiranog pružatelja zdravstvenih usluga može vam pomoći u kontroli gladi na načine koji promiču rast i razvoj vaše bebe, kao i vaše cjelokupno blagostanje nakon poroda.

Promjene u apetitu često se javljaju tijekom trudnoće i mogu utjecati na fluktuacije težine. Averzije prema hrani, karakterizirane intenzivnom odbojnošću i neugodnim fizičkim simptomima izazvanim određenom hranom, također su česte. Ključno je razumjeti da je pojam “jesti za dvoje” mit – tijekom trudnoće je važna kvaliteta, a ne kvantiteta hrane. Vaše tijelo zahtijeva specifične vitamine, minerale i hranjive tvari poput željeza, folata i joda za održavanje zdrave trudnoće. POVEZANO: Odbojnost prema hrani u trudnoći: kada će početi, prestati i kako se nositi!

Ako vas jaka mučnina sprječava u dobivanju odgovarajuće prehrane ili ako imate stalno povraćanje, poteškoće u zadržavanju hrane ili tekućine ili gubitak težine, savjetuje se da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom.

Trajanje povećanog apetita tijekom trudnoće razlikuje se među ženama. Za većinu, najjača glad, žudnja i napadaji gladi javljaju se tijekom drugog tromjesečja, kada su potrebne dodatne kalorije, ali beba još nije izvršila pritisak na unutarnje organe zbog čega se osjeća sitost. POVEZANO: Drugo tromjesečje trudnoće: Pripremite se i učinite ove stvari

Dok se potrebe za kalorijama povećavaju u trećem tromjesečju, beba koja raste može stisnuti želudac, što otežava unos cjelovitih obroka. Tijekom tog vremena odabir čestih malih obroka koji se sastoje od cjelovitih žitarica, zdravih masnoća, voća i povrća može pomoći u zadovoljavanju vaših prehrambenih potreba.

Upravljanje gladi tijekom trudnoće može biti izazovno, posebno za trudnice koje žele kontrolirati debljanje ili koje dobivaju više od očekivanog. Ključno je nikada ne pribjegavati izgladnjivanju ili uzimanju lijekova za mršavljenje tijekom trudnoće. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste učinkovito kontrolirali glad, pretvarajući je u koristan signal, a ne u nekontrolirani nagon. Savjetujte se sa svojim liječnikom kako biste zajedno došli do optimalnog rješenja.

POVEZANO: Kako podržati zdrave prehrambene navike trudne partnerice?