1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako se nositi s lošim ponašanjem vašeg djeteta prema drugoj djeci?

nositi s lošim ponašanjem vašeg djeteta

Kako se nositi s lošim ponašanjem vašeg djeteta prema drugoj djeci? Pitanje je ovo koje si postavljaju roditelji djece koja se ne slažu sa svojim vršnjacima. Predškolci i mala djeca male su osobe s velikim emocijama. Oni tek počinju učiti kako se nositi sa svojim osjećajima, učinkovito se izražavati, razumjeti tuđe perspektive i rješavati sukobe. Možda ste svjedočili kako vaše dijete udara brata ili sestru ili grize kolegu iz razreda jer nisu dijelili ili se igrali na način na koji je vaše dijete očekivalo. POVEZANO: Kako se nositi kada bebe i djeca grizu, štipaju i čupaju druge?

Prije nego što sebe okrivite za djetetovo ponašanje, važno je shvatiti da udaranje i grizenje u ovoj dobi obično nisu zlonamjerni. I da se događaju češće nego što mislite. Agresivni postupci normalan su dio razvoja mnoge male djece. Ovakva ponašanja često proizlaze iz njihove prirodne znatiželje, ograničenih jezičnih vještina, emocionalne regulacije i kontrole nagona. POVEZANO: Donošenje odluka kod male djece: Kako dijete razvija tu vještinu?

Kako se nositi s lošim ponašanjem vašeg djeteta pred drugima

Ali zašto su neka djeca sklonija lošem ponašanju kad su u društvu druge djece? Razmislite o ovome: kad odrasli idu na zabavu, mogli bi se osjećati uzbuđeni ili pod utjecajem novog okruženja i nepoznatih ljudi. Međutim, odrasli su razvili mehanizme suočavanja i socijalne vještine koje im omogućuju primjereno ponašanje. Dok mala djeca još nisu razvila te vještine. POVEZANO: 7 načina kako potaknuti dijete da čita od rane dobi!

Prema stručnjacima, kada se dijete ponaša loše pred drugima, to je jednostavno zato što još uči o svijetu. Mogu se osjećati uzbuđeno ili frustrirano u prisutnosti prijatelja ili braće i sestara, a nisu naučili kako učinkovito izraziti te emocije. Ključno je razumjeti da oni nisu “loši”. Njihov sustav je jednostavno stimuliran i reagira.

Kada komunicirate s malom djecom, važno je biti jasan, jednostavan i dosljedan. A još više ostati smiren!

Kada komunicirate objasnite svom mališanu kako njegovo ponašanje nije dozvoljeno, da ako je ljut da može umjesto da lupi drugo dijete, lupiti jastuk. Ili doći kod vas po utjehu. Provedba plana ponašanja može pomoći u rješavanju ponašanja udaranja, s prirodnim posljedicama poput toga da se druga djeca ne žele igrati. Pozitivno potkrepljenje također može biti učinkovito disciplinsko sredstvo za djecu svih uzrasta. POVEZANO: Razlozi zašto mala djeca ponekad udaraju

Ako se ponašanje udaranja nastavi ili pogorša unatoč jasnoj komunikaciji i dosljednim strategijama, vrijedi istražiti postoji li problem u pozadini. Agresija može biti oblik komunikacije, osobito za djecu koja tek razvijaju svoje jezične vještine. Potražite obrasce u ponašanju udaranja, kao što su specifični okidači ili situacije.

Ako se problem nastavi, razmislite o razgovoru sa svojim pedijatrom. Oni mogu procijeniti cjelokupni razvoj vašeg djeteta i utvrditi postoje li neka posebna područja zabrinutosti koja mogu zahtijevati intervenciju, kao što su govorne usluge. Važno je promatrati i razmotriti djetetovo ponašanje u cjelini, jer udaranje može biti samo jedan aspekt šire slike.

POVEZANO: Kako razgovarati o seksu i seksualnosti s djetetom