2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

5 savjeta kako naučiti dijete na čišćenje i pospremanje

čišćenje

Naučiti dijete na čišćenje i pospremanje ne mora biti tako težak zadatak, samo ako znate kako se postaviti. Djeca često vole stvarati nered, ali kada je pospremanje u pitanju, obično ne dijele isti entuzijazam. Istraživanje koje je proveo ClosetMaid pokazalo je da roditelji u prosjeku moraju pospremati za svojom djecom 28 puta tjedno!

Nadalje, polovica roditelja na kraju obavlja poslove svoje djece umjesto njih kako bi bili sigurni da su dobro obavljena. Ova navika pospremanja za djecom, iako su ona savršeno sposobna sama to učiniti, predstavlja nekoliko problema. Prvo, povećava opterećenje roditelja. Drugo, šalje jasnu poruku da djeca nisu sposobna sama počistiti svoj nered. I treće da se ne trebaju ni truditi jer će se netko drugi pobrinuti za to.

Baš kao što djeca trebaju naučiti vrijednost novca, također moraju naučiti vrijednost čišćenja. Učeći ih zašto je čišćenje važno, možemo ih potaknuti da nam pomažu oko svih kućanskih poslova što će im na kraju koristiti u odrasloj dobi. POVEZANO: Kako njegovati strpljenje i odgovornost kod svoje djece

Kako naučiti dijete na čišćenje i pospremanje? Pokušajte na ove načine!

Razmislite kako se izražavate

Umjesto da jednostavno kažete “pomozi mi počistiti”, razdijelite zadatak na manje korake kojima se može upravljati. Na primjer, svom predškolskom djetetu možete reći da prvo pospremi svoje igračke. A zatim prijeđe na organiziranje knjiga. Ovaj pristup pomaže djeci da se osjećaju manje preopterećenima naizgled zastrašujućim zadatkom čišćenja velikog nereda. Podijelivši ga na manje zadatke, mogu rješavati svaki po jedan.

Objasnite zašto je potrebno čišćenje

Iako se odraslima može činiti očiglednim, predškolska djeca pospremanje mogu shvatiti kao stavljanje kraja zabavi. Tko ipak želi prestati igrati? Odvojite vrijeme da objasnite svom djetetu da je čišćenje neophodno. Pomozite im da shvate da bi se netko mogao spotaknuti i ozlijediti ako igračke nisu pravilno posložene. Ili bi dijelovi mogli nestati, što bi sljedeći put bilo manje ugodno igrati se s igračkom.

Povežite čišćenje s njihovim svijetom

Kada podučavate malu djecu, ključno je uspostaviti ideje s kojima se mogu povezati. Učinite čišćenje srodnijim i relevantnijim koristeći primjere koji su srodni njihovim iskustvima. Na taj način mogu razumjeti važnost čišćenja u vlastitom životu. POVEZANO: Emocionalna inteligencija kod djece: 4 savjeta za čvrste temelje!

Važno – izbjegavajte povezivanje čišćenja s kaznom

Izbjegavajate koristiti čišćenje kao kaznu ili obavezu. Uokvirite ga kao sredstvo za omogućavanje drugih ugodnih aktivnosti. Prema stručnjacima, ako usvojimo negativan stav i mrzovoljno govorimo o čišćenju kao nečemu što djeca “moraju”, djeca će i sama reagirati negativno.

Pretvorite čišćenje u igru!

Učinite čišćenje privlačnijim i ugodnijim za svoje dijete tako da ga pretvorite u igru. Na primjer, postavite kuhinjski mjerač vremena na 10 minuta i izazovite ih da “pobijede sat” tako da počiste što je više moguće unutar tog vremenskog okvira. Također, možete uvesti prijateljsko natjecanje pitajući ih mogu li dovršiti pospremanje dijelova slagalice prije nego što vi dovršite organiziranje odjeće za lutke. Dodavanjem elementa zabave i uzbuđenja veća je vjerojatnost da će djeca voljno sudjelovati. Primjenom ovih strategija možete naučiti dijete da pomaže u pospremanju. Motivirajući ga ne samo da spremno redovito čisti, već i da cijeni vrijednost čistoće i spremanja tijekom cijelog života

POVEZANO: Trebate li koristiti štapiće za čišćenje uši djeteta?