1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Dijete udara glavom? Koji su uzroci i kako mu pomoći?

Dijete udara glavom? Koji su uzorci i kako mu pomoći? Bebe.hr portal

Ako dijete udara glavom, vjerovali ili ne, to je uobičajeno ponašanje koje neka djeca koriste za utjehu i smirivanje emocija. Iako može izgledati alarmantno, obično nema razloga za brigu. Čak 20 posto beba i male djece namjerno lupa glavom. Veća je vjerojatnost da će to učiniti dječaci nego djevojčice, iako nije jasno zašto.

Udaranje glavom često počinje već oko šestog mjeseca života, dok su još bebe. I doseže vrhunac između prve dvije godine. Može trajati nekoliko mjeseci ili godina, iako je većina ovu naviku preraste do pete godine.

Što tjera malu djecu da lupaju po glavi?

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto vaše dijete može lupati glavom.

Samoutjeha: Koliko god čudno zvučalo, većina mališana koji se prepuste ovakvom ponašanju kako bi se opustili. Ritmično lupaju glavom dok tonu u san, kad se probude usred noći ili čak dok spavaju. Stručnjaci za razvoj vjeruju da ritmički pokreti, poput ljuljanja u stolici, mogu pomoći vašem malom djetetu da se umiri. Udarcu u ovom slučaju, nisu snažni i podsjećaju na lagano njihanje i odbijanje glavice o jastuk ili nešto mekano.

Ublažavanje bolova: Vaše malo dijete također može lupati glavom ako ga nešto boli – na primjer od nicanja zuba ili infekcije uha. Čini se da udaranje glavom pomaže djeci da se osjećaju bolje, možda tako što im odvraća pažnju od neugode u ustima ili uhu. U ovom slučaju dijete će nervozno lupkati glavom o nešto mekano, ali će se uznemirenost vidjeti na njihovim licima, i nerijetko će biti praćena stenjanjem, plakanjem.

Potreba za pažnjom: Kada dijete udara glavom to također može biti način da privuče pozornost. Razumljivo, možda ćete postati brižni kada vidite svoje dijete da radi nešto što se čini samodestruktivnim. A budući da im se sviđa kada se opterećujete njihovim ponašanjem, vjerojatno će nastaviti. Sve kako bi privukli pozornost koju žele. U ovom slučaju dijete će više biti zaokupljeno vašom reakcijom nego jačinom udarca pa se može lako i ozlijediti. Pmozite djetetu da shvati da je viđeno, i da ima vašu pažnju. Pronađite alternativu ovom ponašanju.

Frustracija: Ako vaše dijete lupa glavom tijekom napada bijesa, vjerojatno pokušava dati oduška nekim jakim emocijama. Još nisu naučili izraziti svoje osjećaje riječima, pa se služe fizičkim radnjama. Ovakvi udarci mogu biti snažni i opasni. Pričajte o tome s djetetom i nježno ih i konstantno usmjeravajte na nešto drugo. Ovakvo ponašanje može dovesti do ozljede.

Problem u razvoju: Lupanje glavom može biti povezano s autizmom i drugim razvojnim poremećajima. Ali u većini ovih slučajeva lupanje glavom signalizira ozbiljan problem. Ako primijetite da je ovo slučaj, posavjetujte se sa stručnjacima.

POVEZANO: 8 načina za smirivanje izljeva bijesa kod djece

Kako pomoći?

 width=

Evo što učiniti kako biste pokušali ublažiti takvo ponašanje:

  • Priuštite im toplu kupku prije spavanja
  • Omogućite im nježnu masažu ili provedite dodatno vrijeme ljuljuškajući dijete prije spavanja.
  • Pustite uspavanke ili tiho pjevate. Možda biste trebali provesti nekoliko minuta prije spavanja trljajući im leđa ili gladeći čelo.
  • Ako je udaranje glavom samo ponašanje koje traži pažnju, pokušajte ne uznemiravati se. I ignorirajte ponašanje da ju ne naučite da tako dobiva pažnju. Ali pobrinite se da od vas dobije dovoljno pozitivne pažnje kada ne lupa glavom. No, ako i dalje udaraju glavom kako bi privukli vašu pozornost, pokušajte ne praviti veliku stvar oko toga ili biste mogli pojačati takvo ponašanje. Čak i ako ne možete potpuno zanemariti ponašanje, nemojte ih grditi ili kažnjavati zbog toga. Premladi su da razumiju situaciju, a vaše neodobravanje može samo pogoršati stvari.

POVEZANO: Razlozi zašto mala djeca ponekad udaraju