1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kada je pravo vrijeme za prvi bicikl?

prvi bicikl

Pravo vrijeme za prvi bicikl za vaše dijete ovisit će o svakom djetetu pojedinačno te o njegovim željama vezanim za vožnju istog. Također, prvi bicikl vašeg djeteta ovisit će o djetetovoj dobi. Iako se preporuča da se kupnja prvog „pravog“ bicikla odgodi do djetetove četvrte godine – postoje prilagođeni bicikli namijenjeni mlađoj djeci. Tijekom ranijih godina, mlađa djeca mogu koristiti tricikle ili bicikle s dodatnim kotačima kako bi razvijala svoje osnovne motoričke vještine i ravnotežu.

Međutim, postoje i posebno dizajnirani bicikli za mlađu djecu, počevši od dvije ili tri godine, koji im omogućuju postupno upoznavanje s biciklom. Ovi bicikli često imaju nisko postavljeno sjedalo koje omogućuje djetetu da lako dosegne tlo i potiskuje se nogama. Ovakvi bicikli pomažu djeci da razviju ravnotežu i koordinaciju prije nego što pređu na veći bicikl s pedalama.

Kada je dijete spremno za pravi bicikl, važno je odabrati bicikl koji je odgovarajuće veličine i prilagođen njihovim sposobnostima. Provodite vrijeme zajedno u trgovini biciklima kako biste zajedno testirali različite modele i pronašli onaj koji odgovara vašem djetetu. Učenje vožnje bicikla može biti izazovno, ali s vašom podrškom i strpljenjem, vaše dijete će brzo razviti ovu vrijednu vještinu i stvoriti prekrasne uspomene na svoje prve vožnje. POVEZANO: Bebe i učenje kroz igru

Odabir bicikla za dijete

Važno je uzeti u obzir da mnogi bicikli namijenjeni djeci ne dosežu kvalitetu odraslih bicikala, kako navodi IBF (International Bicycle Fund). Kvalitetan bicikl, bez obzira na veličinu, može koštati stotine eura. Naravno, mnogi roditelji ne žele ulagati toliko novca u bicikl koji će njihovo dijete prerasti u roku od godine ili dvije. Međutim, važno je istaknuti da je kupnja bicikla koji je prikladan za dob vašeg djeteta i siguran vrijedna investicija.

Bicikl bi trebao biti prave veličine za vaše dijete, omogućavajući im da udobno stanu iznad njega s nogama čvrsto na tlu. Vaše dijete također treba moći sjesti na bicikl tako da blago nagne bicikl s jedne strane. Tijekom vožnje, koljena vašeg djeteta ne bi smjela dodirivati upravljač i dijete ne bi smjelo imati problema s okretanjem pedala jer mu je bicikl previše mali.

Osim odgovarajuće veličine bicikla, kočnice na biciklu su od iznimne važnosti. Bicikli za mlađu djecu obično su opremljeni kočnicama tipa coaster, koje se aktiviraju kad biciklist povuče pedale unatrag. Mališani često nemaju dovoljno velike ruke ni snage za ručne kočnice. Kako vaše dijete raste, dobro je razmotriti bicikl koji ima i kočnicu tipa coaster i ručnu kočnicu kako bi se dijete moglo upoznati s oba sustava kočenja. Bicikli s mijenjačem obično imaju isključivo ručne kočnice.

Pri odabiru bicikla za svoje dijete pažljivo pregledajte prednji kotač. On bi trebao slobodno vrtjeti, ali ne smije titrati kad ga pokušate pomicati s jedne strane na drugu.

Proučite okvir bicikla kako biste osigurali njegovu čvrstoću; ne biste ga smjeli moći saviti rukama. Pogledajte bicikl izravno sprijeda da biste potvrdili da su kotači pravilno poravnati. Provjerite jesu li svi vijci dobro stegnuti. Najvažnije, ne zaboravite na važnost kacige prilikom kupnje bicikla za svoje dijete. Kaciga mora pravilno odgovarati i bitno je inzistirati da je vaše dijete nosi svaki put kad sjedne na bicikl. POVEZANO: Stvorite sigurno i poticajno okruženje uz ovih 6 pravila!

Pomozite djetetu da nauči voziti svoj prvi bicikl

  • Odaberite lagani bicikl: Važno je odabrati bicikl lagane konstrukcije kako bi vaše dijete moglo lako upravljati njime.
  • Osigurajte da noge vašeg djeteta dodiruju tlo: Kada je vaše dijete sjelo na bicikl njegove noge trebaju dosezati tlo.
  • Osigurajte da vaše dijete može podići i manevrirati biciklom: Vaše dijete treba osjećati sigurnost pri podizanju i manevriranju biciklom.

Težak ili loše prilagođen bicikl može brzo obeshrabriti dijete od vožnje, dok će lagani bicikl pravilne veličine povećati njihovo samopouzdanje, omogućujući im da lako počnu s učenjem. Kako se naviknu na kretanje biciklom, prirodno će početi voziti i na kraju će biti spremni podići noge s tla i voziti se balansirajući na dvama kotačima.

Važno je odabrati bicikl pravilne veličine i osigurati da dijete može lako upravljati biciklom. Morat ćete i provjeriti kvalitetu i sigurnost ključnih komponenata poput kočnica i okvira. Naučiti dijete voziti bicikl je važna životna vještina koja potiče tjelesnu aktivnost, ravnotežu i samopouzdanje. Pravilan odabir bicikla će pomoći djetetu da uživa u vožnji i razvije ljubav prema biciklizmu. To će istovremeno roditeljima pružiti mir zbog sigurnosti njihovog malog biciklista. POVEZANO: Sigurna vožnja avionom s bebom: Što treba znati?