0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Sigurna vožnja avionom s bebom: Što treba znati?

vožnja avionom s bebom

Vožnja avionom s malom bebom predstavlja izazov za svakog roditelja, posebno ako se prvi put upuštate u nju. Ovakvo putovanje zahtijeva dobru pripremu kako biste osigurali da vaša beba putuje sigurno i udobno. To se također odnosi na vrijeme prije i poslije leta avionom. Morate biti svjesni činjenice da nije isto putovati s malom bebom i djecom koja su već naučila govoriti. Bebe vam još uvijek ne mogu riječima dati do znanja frustrira li ih nešto i osjećaju li se neugodno. Upravo zbog toga, potrebna je dodatna priprema kako bi vožnja avionom s bebom u naručju prošla onako kako ste zamislili. POVEZANO: Razumijevanje neverbalnog govora vaše bebe

Planiranje putovanja obavljajte smireno i temeljito

Unatoč tome što je online rezervacija avionskih karata postala uobičajena praksa, bilo bi pametno kontaktirati korisničku podršku aviokompanije. Na internetskim stranicama obično je moguće pronaći većinu informacija koje vas zanimaju, ali s obzirom na vašeg malog putnika bit će pametnije dodatno se informirati.

Prilikom rezervacije, svakako navedite dob svih putnika i pitajte postoje li posebna ograničenja ili propisi koje biste trebali znati. Na primjer, neke zrakoplovne kompanije ne dopuštaju let s novorođenčadi mlađom od dva tjedna. Neke aviokompanije čak nude i dodatnu pomoć za putnike s dojenčadi.

Imajte na umu da neki avioprijevoznici mogu naplaćivati dodatne naknade za prtljagu poput autosjedalica i kolica. Uvijek pokušajte dobiti sjedalo u prvom redu ako je moguće, i upitajte o dostupnosti kolijevke.

Pokušajte izbjegavati letove u vrijeme uobičajenog odmora vaše bebe. Ovo se posebice odnosi na dulja putovanja. Vožnja avionom može biti uznemirujuća za dijete što se potom negativno odražava na njegov ritam spavanja. POVEZANO: Spavanje novorođenčadi: Obratite pažnju na sljedeće

Vožnja avionom nikako nije važnija od same pripreme za nju

Sjetite se da je liječnik vaše bebe vaš saveznik i izvrstan izvor informacija. Ne ustručavajte se kontaktirati ga ako imate bilo kakvih pitanja o putovanju s dojenčetom ili najboljim načinima putovanja s bebom bilo koje dobi. U slučaju putovanja s novorođenčetom, liječnik može predložiti odgodu putovanja u nekim slučajevima, posebno ako vaša beba ima neki osnovni zdravstveni problem ili je rođena prerano.

Prije nego krenete na putovanje, obavezno spakirajte svu potrebnu medicinsku opremu koja će vašem djetetu trebati dok ste daleko od kuće. Savjetujte se s liječnikom oko tableta protiv bolova i mučnine. Pametno je nabaviti torbu u koju možete spremiti važne dokumente. Prilikom putovanja s bebom ili malim djetetom, uvijek je najbolje biti oprezan i ponijeti sve što bi vam moglo zatrebati.

Jedan od najboljih savjeta za putovanje s bebom je temeljito istraživanje unaprijed. Osim provjere zahtjeva za cijepljenjem, istražite detalje o smještaju i aktivnostima na vašoj odredišnoj lokaciji. Neki hoteli nude pogodnosti koje mogu biti posebno korisne kada putujete s bebom. Na primjer, ako dojite, možda ćete htjeti hotelsku sobu s hladnjakom za pohranu viška mlijeka. POVEZANO: Što bi trebali sadržavati hoteli primjereni djeci

Uvijek imajte na umu da putovanje s bebom bilo koje dobi obično zahtijeva više vremena, ponekad i značajno više. Obavezno krenite rano i osigurajte dodatno vrijeme za pakiranje auta, odlazak do zračne luke, prolazak kroz sigurnosnu kontrolu, prijavu u smještaj ili odlazak u restoran. Ovo dodatno vrijeme čini putovanje lagodnijim i pomaže smanjiti stres.

Što ponijeti sa sobom?

Odabir praktične ručne prtljage može biti spas kada putujete s bebom. Provjerite je li vašu torbu lako nositi ili vuči.  Nikako ne zaboravite provjeriti uklapa li se u ograničenja veličine i težine zrakoplovne tvrtke. Kada su u pitanju letovi Croatia Airlinesa, najveća dopuštena težina ručne prtljage po putniku iznosi 8 kg.

Prilikom pakiranja za let, uključite dodatne potrepštine u slučaju neočekivanog zastoja ili kašnjenja. Morate biti svjesni toga da čak i avioni ponekada kasne. Ovo se posebno odnosi na ljetne mjesece kada je turistička sezona u punom jeku. Ako putujete prema moru, oboružajte se strpljenjem.

Vaša lista za ručnu prtljagu trebala bi uključivati:

  • Pelene i podlogu za mijenjanje pelena
  • Dječju dekicu
  • Dovoljno hrane, grickalica, napitaka i formule za bebu
  • Prethodno izmjerenu formulu u pojedinačnim vrećicama, ako se koristi
  • Odjeću za bebu
  • Vlažne maramice
  • Prazne plastične vrećice za korištene maramice ili prljave pelene
  • Dovoljno igračaka koje ne proizvode buku i neće smetati drugim putnicima
  • Mali medicinski set s flasterima
  • Sve lijekove za dijete, zatvorene u posebnoj vrećici za lakše pronalaženje
vožnja avionom

Vožnja avionom s Croatia Airlines aviokompanijom

Putnici koji putuju s djecom mlađom od 2 godine imaju dodatne privilegije:

Mogu ponijeti dječja kolica, 1 dječju auto-sjedalicu ili 1 dječju nosiljku.

Tijekom leta imaju pravo na hranu za bebe.

Važno je napomenuti da se dječja kolica, sjedalice i nosiljke moraju predati na izlazu ili prije ulaska u zrakoplov. Jedina iznimka je dječja auto-sjedalica koju je moguće unijeti u putničku kabinu, no to je moguće samo ako se za nju unaprijed rezervira i dodatno plati sjedalo. Osim toga, djeca do 4. godine imaju pravo na prijevoz sklopivih kolica. Važno je napomenuti da djeca mlađa od 2 godine koja ne zauzimaju posebno sjedalo u zrakoplovu nemaju pravo na prijevoz ručne prtljage.

Naravno, iskustvo putovanja s jednogodišnjakom bit će različito od putovanja s dvomjesečnom bebom!

Ključno je planirati putovanje koje odgovara dobi vašeg djeteta. Na primjer, ako putujete s devetomjesečnom bebom, razmislite o aktivnostima koje odgovaraju njihovim sposobnostima i interesima. Budite strpljivi i imajte na umu da će se neke bebe jako uznemiriti jednom kada avion poleti, a neke će toliko uživati u letu da će jednostavno zaspati. Sve dok ne iskušate čari vožnje avionom s bebom nećete znati što vas očekuje, ali ovo je jedno od novih iskustava koje svakako vrijedi isprobati. POVEZANO: Savjeti za prehranu bebe na putovanju