0-6 mjeseci Bebe Novorođenčad

Dojenje majčinim mlijekom: Recept za zdravlje vaše bebe

dojenje

Dojenje majčinim mlijekom ima brojne prednosti i to je nešto s čime su svi stručnjaci suglasni jer je majčino mlijeko nezamjenjivo. Besprijekorno je prilagođeno potrebama vaše bebe. Iako proizvođači dječje formule nastoje replicirati sastav mlijeka iz dojke, nikada ne mogu postići potpunu identičnost.

Jedinstvena karakteristika majčina mlijeka je njegova sposobnost prilagodbe promjenama u nutritivnim potrebama bebe kako ona raste i smanjuje broj obroka. Nadalje, ovo mlijeko predstavlja sveobuhvatan izvor prehrane. Tijekom prvih šest mjeseci života, vaša beba dobiva sve potrebne hranjive tvari isključivo iz vašeg mlijeka. Rast i razvoj ostaju optimalni bez dodavanja čvrste hrane, vode ili drugih tekućina – ovo se naziva isključivo dojenje. POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati

Prednosti dojenja majčinim mlijekom

Važno je napomenuti da se majčino mlijeko iznimno lako probavlja. Zbog toga je njegova apsorpcija u organizam bebe mnogo lakša.  Kolostrum, prvo mlijeko iz dojke koje vaša beba dobiva nakon rođenja, potiče njezinu imunološku obranu te podržava rast i razvoj.

Kolostrum i zrelo mlijeko iz dojke sadrže sastojke poput antitijela i korisnih bakterija što znatno smanjuje rizik od infekcija i raznih bolesti. Neke od tih bolesti su gastroenteritis, infekcije dišnih puteva, infekcije uha, dijabetes tipa 1 i tipa 2, pretilost te određene vrste raka.

Uz to, masti prisutne u mlijeku imaju ključnu ulogu u razvoju mozga vaše bebe. Dojenje pridonosi i dobrom razvoju vida, govora, te čeljusti i usne šupljine vaše bebe.

Američka akademija pedijatara (AAP) zagovara isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci, te potiče njegov nastavak čak i nakon uvođenja čvrste hrane, idealno do dobi od 1 godine ili duže ako su i majka i dijete suglasni.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) produljuje svoju preporuku za dojenje do 2 godine ili duže, s obzirom na to da koristi traju i nakon tog razdoblja. Ove ugledne organizacije preporučuju početak dojenja već sat vremena nakon poroda kako bi se iskoristile najveće prednosti.

Prednosti dojenja

Majčino mlijeko sadrži sve što je bebi potrebno

Majčino mlijeko sadrži sve što bebi treba u prvih 6 mjeseci života, i to u pravim omjerima. Njegova kompozicija čak se prilagođava bebinim potrebama, posebno tijekom prvog mjeseca života. Tijekom prvih dana nakon rođenja, vaše dojke proizvode gušći i žućkasti sadržaj zvan kolostrum. Bogat je proteinima, siromašan šećerima i prepun korisnih spojeva. Kolostrum se ne može zamijeniti formulom za bebe. On je idealno prvo mlijeko koje pomaže razvoju nezrelog probavnog trakta novorođenčeta. Nakon prvih nekoliko dana, dojke počinju proizvoditi veće količine mlijeka kako želudac djeteta raste.

Majčino mlijeko sadrži važna antitijela koja pomažu vašoj bebi u borbi protiv virusa i bakterija, što je ključno u tim nježnim, ranim mjesecima. Kolostrum pruža visoke razine imunoglobulina A (IgA), kao i nekoliko drugih antitijela. Kada ste izloženi virusima ili bakterijama, počinjete proizvoditi antitijela koja zatim prelaze u mlijeko. IgA štiti bebu od bolesti stvarajući zaštitni sloj u bebinoj nosnici, grlu i probavnom sustavu. Formula za bebe, s druge strane, ne pruža zaštitu antitijela za bebe. Brojna istraživanja pokazuju da su bebe koje nisu dojene osjetljivije kada su u pitanju upale pluća, proljevi i infekcije. POVEZANO: Formula za bebe: Što je dobro znati?

Velike prednosti dojenja povezane su uz smanjenje rizika od nekih bolesti

Dojenje može smanjiti rizik od bolesti, posebno ako se prakticira isključivo dojenje, što znači da novorođenče prima samo majčino mlijeko.

Smanjen je rizik od sljedećih bolesti:

Prakticiranje isključivog dojenja može štititi od infekcija srednjeg uha, grla i sinusa, čak i nakon dojenačke dobi. Dojenje može štititi od različitih akutnih bolesti dišnih puteva i gastrointestinalnih infekcija. Bebe koje su isključivo dojene tijekom prvih 6 mjeseci života imaju manji rizik od teških prehlada i infekcija uha ili grla. POVEZANO: Položaji za dojenje bebe

Dojenje je povezano s manjom učestalošću infekcija crijeva. Bebe koje su dojene mogu imati manji rizik od razvoja Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Hranjenje prijevremeno rođenih beba majčinim mlijekom povezano je s manjom učestalošću pojave nekrotizirajućeg enterokolitisa.

Dojenje je povezano s manjim rizikom od razvoja astme, atopijskog dermatitisa i ekcema. Povezano je i sa smanjenim rizikom od SIDS-a, posebno kada se prakticira isključivo. Može smanjiti rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 1 i neovisne o inzulinu (tipa 2) te leukemije u djetinjstvu.

Isključivo dojenje ima značajnu ulogu u zaštiti zdravlja novorođenčadi smanjujući njihovu osjetljivost na razne bolesti i stanja.

Prirodno hranjenje bebe

Dojenje predstavlja izvanrednu i prirodnu komponentu skrbi o novorođenčadi koja donosi brojne prednosti za zdravlje i blagostanje bebe. Kroz bogatstvo hranjivih tvari, antitijela i druge korisne sastojke prisutne u majčinom mlijeku, dojenje pruža nezamjenjivu zaštitu od raznih bolesti i infekcija. Ono podržava pravilan rast i razvoj djeteta, te stvara poseban emocionalni povezanost između majke i djeteta. Osim toga, prednosti dojenja su dugoročne i uključuju smanjeni rizik od alergijskih bolesti, dijabetesa i leukemije u djetinjstvu. POVEZANO: Savjeti za uspješno dojenje nedonoščadi

Ulaganje u praksu isključivog dojenja tijekom prvih šest mjeseci života djeteta može imati trajan pozitivan utjecaj na zdravlje vaše bebe. Iz tog razloga, potrebno je kontinuirano educirati i podržavati nove majke u njihovoj odluci da doje, kako bi se osiguralo da svaka beba ima priliku ostvariti sve prednosti koje dojenje može pružiti. Dojenje nije samo prehrana; to je dar majke prirode koji oblikuje zdraviju i sretniju budućnost za svako dijete. POVEZANO: Savjeti za uspješno dojenje nedonoščadi