Kutak za tate Mame

Utjecaj roditeljskog stresa na djecu

Utjecaj roditeljskog stresa na djecu

Utjecaj roditeljskog stresa na djecu može biti dugoročan i ima potencijalne posljedice na njihov emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj. Djeca koja su kontinuirano izložena visokoj razini roditeljskog stresa mogu razviti nisko samopoštovanje, anksioznost, depresiju ili poteškoće u regulaciji emocija. Kada su roditelji pod stresom, to može se odraziti na njihovo ponašanje, emocionalnu dostupnost i interakciju s djecom. POVEZANO: Kako roditelji mogu pomoći djeci izgraditi samopoštovanje

Ponašanje roditelja pod stresom

Utjecaj roditeljskog stresa na djecu

Naravno, svatko od nas će kad tad u nekom trenutku biti pod stresom, a pogotovo roditelji male djece i beba. I to ne znači da je roditelj kriv i da je to loše. Međutim ono što je ključno je znati se nositi sa stresom na adekvatan i emocionalno zreo način. Za odgojiti zdravo i sretno dijete potreban je trud i rad na sebi također.

Kada su roditelji pod stresom često su manje strpljivi i skloniji ispoljavanju negativnih emocija. To može stvoriti napetu atmosferu u obitelji i dovesti do povećanog konflikta. A djeca su obično osjetljiva na raspoloženje roditelja, tako da mogu osjetiti i reagirati na roditeljski stres.

Osim toga oni koji žive stalno pod stresom, mogu imati manje vremena i energije za posvetiti se svojoj djeci. Nedostatak kvalitetne interakcije može dovesti do smanjenja emocionalne povezanosti i razumijevanja između roditelja i djeteta. Djeca mogu razviti emocionalne probleme poput tjeskobe ili depresije. Osim toga, roditeljski stres može utjecati na djetetovu sposobnost suočavanja sa stresom u budućnosti.

Izloženost dugotrajnom roditeljskom stresu može imati negativan utjecaj na neurološki razvoj djeteta. To može rezultirati poteškoćama u učenju, pažnji i regulaciji emocija. POVEZANO: Kako odgojiti sretno i zdravo dijete?

Kako smanjiti utjecaj roditeljskog stresa na djecu?

#Prepoznati vlastiti stres

Roditelji imaju važnu ulogu u pomaganju djeci da nauče kako se nositi sa stresom. I zato su oni sami – ogledni primjerak. Važno je da roditelji prepoznaju vlastiti stres i rade na tome da ga smanje i ublaže. Samopomoć je ključna – roditelji trebaju brinuti o svom fizičkom i emocionalnom zdravlju kako bi bili otporni na stres.

#Odabrati tehniku opuštanja koja vam pomaže

Iako ih mnogi često odbacuju – jer nisu uvjereni u njihovu efikasno tehnike kao vježbanje, meditacija ili druge vrste opuštanja pomažu. Važna informacija je da pomažu – ne izlječuju dugoročno stres jer je za to potrebno raditi na tome što zapravo osjećate kao stres. Što vam točno uzrokuje stres? I što možete napraviti, sve moguće opcije, da ga smanjite ili izbjegnete? I naravno najvažnije, kako ga ne prenijeti dalje? POVEZANO: Nošenje sa stresom i briga o djeci : Kako se smiriti?

#Realna očekivanja

Redovita komunikacija s partnerom o stresu i podjela zaduženja također može olakšati teret roditeljstva. Zato je imati realna očekivanja o roditeljstvu i ne uspoređivati se s drugim roditeljima – bitno. Svi imamo svoje izazove. Fokusiranje na vlastite snage i postizanje ravnoteže između obiteljskih obveza i vlastitih potreba smanjuje utjecaj roditeljskog stresa na djecu.

#Zajedničko vrijeme

Kvalitetno vrijeme provedeno s djecom, bez ometanja stresa, može pomoći u jačanju veze i osjećaju sigurnosti. Aktivnosti poput čitanja, igre, šetnje ili zajedničkog kuhanja mogu biti korisne za jačanje veze s djecom. POVEZANO: Igre maskiranja za djecu: Zabavite se zajedno!

#Uvažite osjećaje vaše djece

Roditelji također mogu pomoći djeci tako što ih ohrabruju da izraze svoje osjećaje i brige. Slušanje djeteta bez osuđivanja i pružanje podrške može im pomoći da se osjećaju sigurno, shvaćeno i uvaženo. Ovo je bitno. Učiti djecu da su njihovi osjećaji važni. POVEZANO: Ljuto dijete: Razgovorom riješite problem

#Prepoznati vlastiti stres

Ako osjećate da ne možete sami – vaša odgovornost je da tražite podršku od partnera, obitelji ili prijatelja. Ponekad je potrebno zatražiti pomoć i odabrati zdrav način izražavanja svojih osjećaja.

#Edukacija

Nemojte odmahivati glavom. Učimo kemiju i fiziku, ali ne i komunikaciju. A ona je ključna za naš sretan život. Edukacija o roditeljstvu i stresu jako je korisna. Možete puno naučiti od onih koji su to već prošli. Sudjelovanje u radionicama ili grupnim sesijama može pružiti roditeljima alate i strategije za upravljanje stresom.

#Prihvaćanje

Konačno, roditelji trebaju biti nježni prema sebi i ne osjećati krivicu zbog stresa koji osjećaju. Svi roditelji prolaze kroz teške trenutke, ali važno je da djeca osjete ljubav i podršku unatoč tim izazovima.

Roditeljski stres može biti izazov za obitelj, ali s pravim pristupom i podrškom, roditelji mogu smanjiti negativne učinke na djecu. Važno je razumjeti da roditelji nisu savršeni i da je važno raditi na vlastitom blagostanju kako bi se pružila najbolja podrška djeci.

POVEZANO: Znakovi stresa kod male djece