Foto: Freepik
Juha od bundeve (buče) i crne leće je ukusno i hranjivo jelo koje kombinira slatkoću bundeve s bogatim okusom crne leće. Smislili smo jednostavan recept koje dječica naprosto obožavaju. Podijelit ćemo ga s vama. Ali najprije pogledajmo što leća, a što buča daju dječjem tijelu.
Crna leća izvrstan je izvor biljnih proteina, što je čini idealnom za vegetarijance i vegane. Sadrži visoku razinu dijetalnih vlakana koja pomažu u probavi i održavanju zdravlja crijeva. Važna je za trudnice, folna kiselina pomaže u stvaranju zdravih stanica i sprječava anemiju. Pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i sprječava umor. Njen magnezij koristan je za zdravlje kostiju i mišića, kao i za regulaciju krvnog tlaka, a kalcij u leći važan je za zdravlje kostiju i zubi. Crna leća sadrži fitonutrijente koji djeluju kao antioksidansi, što može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja.
Buča obiluje vitaminom C, beta karotenom, vitaminima A i E, kalijem, magnezijem, vlaknima. Podiže imunitet, što je najvažnije od svega.
Sastojci:
- 400 g bundeve, oguljene i narezane na kocke
- 150 g crne leće
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/2 batata, nasjeckanog
- 1 Paprika
- Komadić korabe ili nekog drugog korijenastog povrća
- 1 krumpir, nasjeckan
- Voda
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Crnu leću isperite pod hladnom vodom i kuhajte u vodi, kojoj ste dodali nekoliko listova lovora i malo soli, oko 25-30 minuta dok ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte batat i krumpir te pržite još nekoliko minuta. Dodajte bundevu, papriku, batat, sol i papar. Kratko pržite kako bi začini otpustili aromu. Kad se povrće prodinsta, dodajte korabu i krumpir, a s njima i vodu (onoliko da se prekrije povrće). Kuhajte na srednjoj vatri dok povrće potpuno ne omekša, oko 20 minuta. Kad je povrće kuhano, možete sve izmiksati štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu ili ostaviti nekoliko komadića povrća za teksturu. Skuhanom povrću dodajte leću i sve pomiješajte. Po želji joj možete dodati malo bučinog ulja.
Ova juha odlična je kao predjelo ili lagano glavno jelo, a crna leća joj daje proteine i čini je zasitnijom. Dobar tek!
POVEZANI ČLANCI: Leća: Kako i zašto ju uvrstiti u jelovnik?