1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Hrana iz dostave: Je li sigurna za djecu?

Hrana iz dostave

Hrana iz dostave svima je primamljiva – posebno na one dane kad se s posla vratite umorni i nemate snage još dva sata stajati u kuhinji. Međutim, ako ste roditelj sigurno si postavljate pitanje o sigurnosti hrane koju vam se dostavlja na vrata. Užurban način života i radni rasporedi urbanih obitelji često ne ostavljaju puno vremena za druge aktivnosti.

Zbog svega toga mnogi ljudi biraju dostavu umjesto kuhanja kod kuće. Također, vremenska ograničenja i faktor praktičnosti znače da se obitelji sa zaposlenim roditeljima često oslanjaju na usluge dostave hrane tijekom radnih dana. Osim toga, i mladi samci te studenti često radije naručuju hranu nego što kuhaju kod kuće.

Zašto je hrana iz dostave popularna? Je li sigurna?

Kuhanje kod kuće često zahtijeva dugotrajnu pripremu koja je vremenski zahtjevna. Nasuprot tome, naručivanje hrane putem interneta ili jednostavnim telefonskim pozivom nudi brzo rješenje i štedi vrijeme. Pronalaženje i nabava svih potrebnih sastojaka za kuhanje može biti izazovna i ponekad nepraktična. Naručivanje hrane za dostavu na kućnu adresu uz samo jedan klik ili poziv iznimno je jednostavno.

Kupovina namirnica i njihovo čuvanje kod kuće zahtijeva vrijeme i napor. Osim toga, održavanje svježine kupljenih namirnica može biti komplicirano. Obroci dostavljeni na kućnu adresu obično su izmjereni kako bi odgovarali količini za pojedinca. Zbog toga je manja vjerojatnost da će se hrana baciti jer ju dijete ne može pojesti do kraja.

Obroci pripremljeni kod kuće često se pripremaju s naglaskom na higijenu i zdrave tehnike kuhanja čime se čuva nutritivna vrijednost hrane. U komercijalnim kuhinjama često se koriste trikovi za skraćivanje vremena pripreme. Moguće je da se koristi soda bikarbona, kuha se dan unaprijed ili se podgrijavaju ostatci što može narušiti nutritivni sadržaj hrane. POVEZANO: Uvedite varivo u prehranu djeteta uz slijedeće savjete!

Iako sol, šećer i ulje mogu poboljšati okus hrane, pretjerana upotreba ovih elemenata može biti štetna po zdravlje. Jela iz restorana često sadrže povećane količine soli i ulja, što može biti problematično za osobe s visokim krvnim tlakom ili dijabetesom. Također, konzumiranje previše masnih namirnica može doprinijeti visokom kolesterolu i nakupljanju masti u tijelu.

Hrana iz dostave

Naručivanje hrane sigurnije je uz ove korake

Ako imate malu djecu i naručujete hranu za svoju obitelj, evo nekoliko savjeta kako biste osigurali da vaša gastronomska avantura bude ne samo ukusna, već i sigurna.

Budite znatiželjni kao vaši mali detektivi i pitajte restorane o tome kako čuvaju vašu hranu sigurnom. POVEZANO: S malim djetetom u restoranu i kako mu pomoći u prilagodbi

Provjerite ocjene inspekcije vaših omiljenih mjesta, baš kao što provjeravate ocjene svoje djece u školi. Pobrinite se da imaju najvišu ocjenu u sigurnosti hrane.

Planirajte dostavu hrane kada netko bude kod kuće. Tako vaša hrana neće morati čekati vani kao zaboravljena igračka.

Otvarajte pakete hrane zajedno i provjerite je li sve u najboljem redu prije nego djeci date da jedu. Za djecu je ovo kao otvaranje poklona!

Zapamtite, hrana koja se konzumira vruća trebala bi biti vruća kada dođe do vas, a hrana koja se poslužuje hladna mora biti hladna i kada ju preuzmete. Koristite svoj termometar za hranu kako biste bili sigurni. Provjerite jesu li svi sendviči i salata držani na optimalnoj temperaturi.

Kada hrana iz dostave stigne na vaša vrata i provjerite je, krenite odmah jesti. Ako se dogodi da vam nešto ipak ostane, pohranite je na sigurno. Svakako provjerite jesu li naručene namirnice namijenjene za hladnjak i mogu stajati ili ih je potrebno odmah pojesti.

Je li hrana iz dostave sigurna za djecu?

Hrana iz dostave može biti sigurna za djecu pod određenim uvjetima. Većina restorana i usluga dostave mora proći određene standarde sigurnosti hrane kako bi osigurali da hrana bude prikladna za konzumaciju. Međutim, važno je poduzeti neke mjere opreza kako biste osigurali sigurnost hrane koju naručujete za svoju djecu.

Izaberite pouzdanog pružatelja usluge dostave, provjerite higijenske uvjete, provjerite temperaturu hrane, pregledajte pakiranje i hranu konzumirajte odmah. Ako vaše dijete ima posebne prehrambene potrebe ili alergije, obavezno informirajte restoran ili uslugu dostave kako biste osigurali da se hrana priprema u skladu s tim zahtjevima.

S poštivanjem ovih smjernica i odabirom pouzdane usluge dostave hrane, možete učiniti da hrana iz dostave bude sigurna i ukusna opcija za vašu djecu. POVEZANO: Hrana koja sadrži probiotike koju mogu jesti bebe