Mame

Pilula za liječenje posporođajne depresije

Pilula za liječenje posporođajne depresije

Prva pilula za liječenje posporođajne depresije koju se može uzimati oralnim putem početkom prošlog mjeseca odobrila je FDA. Postporođajna depresija (PPD) je čest oblik depresivnih epizoda koji se obično javlja nakon porođaja, ali može početi i tokom kasnih faza trudnoće. Do sada je tretman za PPD bio dostupan isključivo kao intravenozna injekcija koju pruža zdravstveni radnik u određenim zdravstvenim ustanovama.

Riječ stručnjaka iz FDA:

Tiffany R. Farchione, M.D., direktorica Odjela za psihijatriju u Centru za evaluaciju lijekova Agencije za hranu i lijekove (FDA), izjavila je: „Postporođajna depresija je ozbiljno stanje koje može ugroziti život žena, pri čemu doživljavaju tugu, krivicu, bezvrijednost – čak i, u teškim slučajevima, misli o povređivanju sebe ili svog djeteta. Budući da postporođajna depresija može poremetiti emocionalnu vezu između majke i djeteta, može imati posljedice i na fizički i emocionalni razvoj djeteta. Imati pristup oralnom lijeku bit će korisna opcija za mnoge od ovih žena koje se nose s ekstremnim, ponekad i opasnim osjećajima.“ POVEZANO: Kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu?

Postpotođajna depresija

Jedna od sedam rodilja suočava se s postporođajnom depresijom, ali otprilike polovina pogođenih ne prima tretman. S obzirom na to da su mentalni problemi postali vodeći uzrok smrtnosti povezane s trudnoćom u SAD-u, stručnjaci ističu važnost proširivanja izbora tretmana za postporođajnu depresiju. PPD se manifestira kao neprestana tuga, gubitak interesa za aktivnostima koje su nekada veselile osobu i smanjenje sposobnosti za osjećaj radosti. Simptomi mogu uključivati ​​poteškoće s kognitivnim funkcijama, osjećaje nesposobnosti, smanjenje energije i čak misli o samoozljeđivanju. Pilula za liječenje posporođajne depresije predstavljena ove godine trebala bi pomoći mnogim ženama da prebrode ovo teško razdoblje.

Pilula za liječenje posporođajne depresije

Pilula za liječenje posporođajne depresije: Studije

Efikasnost ove pilule, nazvane Zurzuvae, u liječenju postporođajne depresije (PPD) kod odraslih dokazana je kroz dva sveobuhvatna istraživanja. Ta istraživanja bila su izvedena nasumično, kontrolirana placebom i provedena su na više medicinskih centara. Sudionici ispitivanja bile su žene dijagnosticirane s PPD. Dijagnoza je postavljena prema kriterijima opisanim u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje za epizodu velike depresije koja je započela tijekom trećeg tromjesečja trudnoće ili unutar četiri tjedna nakon poroda.

U prvom istraživanju, pacijenticama je davana doza od 50 mg Zurzuvae ili placebo jednom dnevno navečer tijekom 14 dana. U drugom istraživanju, pacijenti su primali drugi proizvod s zuranolonom. Bio je ekvivalentan otprilike 40 mg Zurzuvae ili placebo, također tijekom 14 dana. Nakon 14-dnevne terapije, pacijenti u oba istraživanja pažljivo su praćeni najmanje četiri tjedna. Osnovni fokus oba istraživanja bio je procijeniti promjene u simptomima depresije. Simptomi su ocijenjeni ukupnom ocjenom prema 17-item Hamiltonovoj ljestvici za procjenu depresije (HAMD-17), izmjerenoj na 15. dan. Rezultati su pokazali da su pacijenti u skupinama koji su uzimali Zurzuvae značajno poboljšali svoje simptome u usporedbi s onima u skupinama koje su uzimale placebo. Ovaj pozitivan učinak terapije zadržao se i 42. dan. To znači da se učinak zadržao četiri tjedna nakon posljednje doze Zurzuvae. POVEZANO: Razgovarajmo o tome: Postporođajna depresija

Pilula za liječenje posporođajne depresije: Moguće nuspojave

U uputama proizvoda nalazi se istaknuto upozorenje koje napominje da Zurzuvae može utjecati na sposobnost osobe da upravlja vozilima i obavlja druge potencijalno opasne aktivnosti. Osim toga, pacijenti mogu imati problema u procjeni stupnja svojih poteškoća. Kako bi se smanjio rizik od ozljeda, osobe bi trebale izbjegavati vožnju ili upravljanje teškom mehanizacijom najmanje 12 sati nakon uzimanja Zurzuvae.

Česte nuspojave povezane sa Zurzuvae uključuju pospanost, vrtoglavicu, proljev, umor, infekcije gornjih dišnih putova (prehlada) i infekcije urinarnog trakta. Zurzuvae se ne smatra sigurnim za uzimanje tijekom trudnoće. Može štetiti fetalnom razvoju. Zato bi žene trebale koristiti učinkovitu kontracepciju tijekom uzimanja lijeka i još jedan tjedan nakon završetka terapije.

Preporučena dnevna doza za Zurzuvae iznosi 50 mg, a treba je uzimati jednom dnevno tijekom 14 dana. Preporučuje se uzimanje navečer uz obrok bogat masnoćama.

Konzultacija s liječnikom je neophodna

Istraživanja su pokazala da je nova pilula za liječenje posporođajne depresije obećavajući tretman za postporođajnu depresiju. Međutim, važno je istaknuti da svako medicinsko stanje ima svoje individualne karakteristike, a svaka osoba može reagirati drugačije na terapiju. Iznimno je važno da se prije uzimanja bilo kojeg lijeka, pa tako i ovog, osobe posavjetuju sa svojim liječnikom. Pilulu nikako uzimati bez upute liječnika.

Liječnik će moći procijeniti njihovo zdravstveno stanje, uzeti u obzir njihove specifične potrebe i razmotriti potencijalne rizike i koristi terapije. Također će pružiti važne smjernice o doziranju, pravilnom uzimanju lijeka i mogućim nuspojavama. Iako su lijekovi poput Zurzuvae namijenjeni za poboljšanje kvalitete života pacijenata s PPD, stručni nadzor i individualno prilagođavanje terapije igraju ključnu ulogu u osiguranju sigurnosti i učinkovitosti. POVEZANO: Kako preživjeti postporođajnu depresiju