3. godina Djeca

Pripreme za školu: Treba li dijete znati slova prije 4. godine?

Priprema za školu

Pripreme za školu nešto su o čemu poneki roditelji razmišljaju još kada se njihova djeca nalaze tek na početku svog djetinjstva. Ipak, ponekada si postavljamo pitanje: Što bi to dijete do četvrte godine trebalo naučiti? Treba li znati baš sva slova abecede prije nego uopće napuni četiri godine? A što je s brojevima? Hoće li dijete koje ranije nauči slova i brojeve biti naprednije od svojih vršnjaka ili ćemo ga nepotrebno opteretiti informacijama?

Dijete može početi učiti slova oko dobi od 3 ili 4 godine. Većina djece u dobi od 3 godine počinje prepoznavati oko polovice slova abecede. Oko 4. godine obično počinju prepoznavati sva pojedinačna slova i njihov ispravan redoslijed.

Međutim, istraživanja pokazuju da nema jednostavnog odgovora na ova pitanja. Većina djece brzo razumije slova i čitanje, dok drugi trebaju malo više vremena da se uhvate u koštac s tim.

Važno je napomenuti da nikada nije prerano početi poučavati svoju malu djecu. Kada su u stanju sjediti mirno i usmjeriti pažnju na jednu aktivnost više od 30 sekundi, možda je vrijeme da počnu učiti o slovima. Slova se mogu predstaviti korištenjem različitih medija poput abecednih knjiga, abecednih kartica, igara, slagalica i kartica za učenje. POVEZANO: Čitajmo djeci od prvih mjeseci života

Priprema za školu

Pripreme za školu mogu početi u ranoj dobi od 4 godine

Određivanje najprikladnije dobi za upoznavanje djece s slovima i abecedom može biti izazovno, budući da većina stručnjaka slaže se da ne postoji fiksna dob za tu prekretnicu. Ono što je važnije jest uočiti spremnost vašeg djeteta. Međutim, uobičajena dob za početak učenja slova je obično oko treće ili četvrte godine.

Jedan koristan pristup koji se može primijeniti s djecom bilo koje dobi uključuje izradu kartica s slovima. Takve kartice su izvrsne jer omogućuju razgovor o svakom slovu, njegovom zvuku te igre poput “Ja vidim”. Također možete kupiti slagalice s abecedama koje pomažu djetetu da upozna oblik svakog slova.

Neki predlažu korištenje jednostavnih knjiga s jednom riječju po stranici. Vaše će dijete možda smatrati te riječi zabavnima za izgovaranje. Također, možete uključiti pjesmice o abecedi kao dio učenja. Pjesmice poput “A kaže ‘Ah!'” i “B kaže ‘Buba!'” mogu unijeti zabavu u proces učenja.

Za roditelje koji žele pripremiti svoju djecu za školu već u ranim godinama, postoji niz zanimljivih strategija koje se mogu istražiti. POVEZANO: Bebe i učenje kroz igru

Potičite učenje slova samo ako se vaše dijete čini zainteresiranim

Ako vaše dijete pokazuje interes, slobodno nastavite poticati njihovo istraživanje slova. Sudjelovanje u aktivnostima poput igara za prepoznavanje slova ili čitanje knjiga o abecedi može biti ugodno iskustvo za vas i vaše dijete. Međutim, ako je dijete mlađe od 4 godine i ne pokazuje poseban interes, možda je najbolje privremeno odgoditi poticanje.

Važno je napomenuti da nema pouzdanih dokaza koji povezuju poznavanje abecede prije dobi od 4 godine s razvojem naprednih vještina čitanja u budućnosti. Rano djetinjstvo trebalo bi se prije svega usredotočiti na poticanje ljubavi prema učenju, jeziku i istraživanju u zabavnom okruženju bez pritiska.

Proces učenja slova i upoznavanja abecede kod djece nije uvjetovan strogim godinama, već prvenstveno njihovim vlastitim interesom i spremnošću. Iako je poželjno poticati rano učenje kako bi se olakšale pripreme za školu, važno je razumjeti da nema znanstvenih dokaza koji upućuju na to da vrlo rano upoznavanje abecede automatski rezultira naprednijim čitalačkim vještinama u budućnosti.

Pripreme za školu, stoga, trebaju uključivati mnogo više od samog učenja slova. One uključuju razvoj šireg spektra vještina kao što su kreativnost, socijalna interakcija, motoričke vještine i rješavanje problema. Važno je stvarati poticajno okruženje u kojem se dijete osjeća potpuno podržano u svom razvoju, bez nepotrebnog pritiska.

Kroz igru, raznolike aktivnosti i poticanje radoznalosti, pripreme za školu mogu postati iskustvo ispunjeno zabavom i otkrićem. To će djetetu pomoći u izgradnji temelja za uspješno školovanje i buduće izazove. POVEZANO: Učenje brojki i slova