25 do 40 tjedana Trudnice

Promjene u trećem tromjesečju: Reakcija tijela trudnice

Promjene u trećem tromjesečju

Promjene u trećem tromjesečju koje će se dogoditi u tijelu trudnice promijenit će vaš način gledanja na trudnoću. Treće tromjesečje označava posljednju trećinu trudnoće i počinje oko 29. tjedna. Za mnoge trudnice, treće tromjesečje je najizazovnije razdoblje trudnoće jer rastuća maternica stavlja veći teret na tijelo, a tjeskoba u vezi s nadolazećim porodom raste.

Promjene u trećem tromjesečju označavaju završni pripremni period dok se pripremate za dolazak vaše bebe. Fetus nastavlja dobivati na težini i veličini, a tjelesni sustavi dovršavaju sazrijevanje. Moguće je da ćete sada osjećati više nelagode. Nastavit ćete dobivati na težini i početi imati lažne trudove (Braxton-Hicks kontrakcije).

U ovom razdoblju dobro je početi pohađati tečajeve za pripremu za porod, posebno ako je ovo vaša prva trudnoća. Također, razgovarajte sa svojim zdravstvenim skrbnikom o prednostima majčinog mlijeka. Tijekom trećeg tromjesečja, kako vaše tijelo tako i fetus nastavljaju rasti i mijenjati se.

Fizičke promjene u trećem tromjesečju

Tijekom trećeg tromjesečja postaje evidentno da ste trudni. Kako tjedni prolaze, trbuh postaje primjetno veći, što stavlja dodatan pritisak na različite organe i povećava napetost na mjehuru, cerviksu, leđima i nogama.

Većina liječnika preporučuje da trudnice dobiju između 0,5 do 2 kilograma (kg) tjedno tijekom trećeg tromjesečja. Ovo će ovisiti o njihovoj početnoj težini i drugim zdravstvenim faktorima. Prema smjernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), veći broj ljudi ne pridržava se preporučenih raspona dobivanja težine. Osobe koje su zabrinute zbog povećanja tjelesne mase trebaju razgovarati s liječnikom.

Povećanje tjelesne mase, kako prekomjerno tako i premalo, može povećati rizik od određenih komplikacija tijekom trudnoće. Ponovno, naglašava se važnost održavanja uravnoteženog pristupa. Međutim, važno je napomenuti da je odlazak na dijetu i nametanje restrikcija u prehrani nesiguran pristup tijekom trudnoće. POVEZANO: Utjecaj pretilosti kod planiranja trudnoće

Koje dodatne promjene možete očekivati?

Kako se vaš datum poroda približava, moguće je da ćete se osjećati sve nelagodnije. Rastući fetus zauzima više prostora u trbušnoj šupljini, što može otežati duboko udisanje ili pronalaženje udobnog položaja za spavanje noću. S druge strane, neke majke možda neće osjećati nelagodu dok s nestrpljenjem iščekuju dolazak svog djeteta. POVEZANO: Spolni odnosi u trudnoći : najudobniji položaji

Postoji mogućnost da ćete doživjeti sljedeće promjene:

 • Povećana temperatura kože zbog toga što fetus emitira tjelesnu toplinu, što može uzrokovati osjećaj vrućine.
 • Povećana učestalost mokrenja zbog povećanog pritiska na mjehur.
 • Naticanje gležnjeva, ruku i lica (edem) zbog zadržavanja tekućine.
 • Moguć rast dlaka na rukama, nogama i licu jer hormoni potiču folikule dlake. To također može uzrokovati grublju teksturu vaše kose.
 • Češće grčeve u nogama.
 • Povremeni početak lažnih trudova (Braxton-Hicks kontrakcije) u neredovitim intervalima kao priprema za porođaj.
 • Moguće pojavljivanje strija na trbuhu, grudima, bedrima i stražnjici.
 • Izlučivanje kolostruma iz bradavica, što je tekućina u dojkama koja hrani dijete dok majčino mlijeko ne postane dostupno.
 • Nastavak suhe, svrbljive kože, posebno na trbuhu, zbog nastavka rasta i istezanja kože.
 • Smanjenje seksualne želje.
 • Moguće pojačanje pigmentacije kože što može rezultirati pojavom tamnih mrlja na licu.
 • Nastavak problema poput zatvora, žgaravice i probavnih smetnji.
 • Povećanje bijelog vaginalnog iscjetka (leukoreja), koji može sadržavati više sluzi.
 • Nastavak i moguće pogoršanje bolova u leđima.
 • Povećanje i moguće pogoršanje hemoroida.
 • Potencijalno nastavljanje i pogoršanje proširenih vena na nogama.
Promjene u trećem tromjesečju

Promjene u trećem tromjesečju kriju niz izazova i blagoslova

Treće tromjesečje trudnoće donosi niz izazova i promjena u tijelu žene kako se datum poroda približava. Dok rastući fetus zauzima sve više prostora i stavlja dodatni pritisak na tijelo, trudnica se suočava s fizičkim i emocionalnim promjenama. Ove promjene uključuju povećanje nelagode, česte posjete kupaonici, naticanje, promjene u koži te različite simptome kao što su grčevi, kontrakcije i strije.

Važno je napomenuti da svaka trudnoća donosi jedinstvene izazove i iskustva, te da je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se osiguralo zdravo i sigurno okončanje trudnoće. Unatoč promjenama i neugodnostima, treće tromjesečje također donosi radost i uzbuđenje očekivanja novog člana obitelji. POVEZANO: Znakovi da se bliži porod!