1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Trn u peti kod malog djeteta: Kako mu pomoći?

Trn u peti

Trn u peti, medicinskog naziva plantarni fascitis, bol je u predjelu jednog ili oba stopala uzrokovana iritacijom plantarne fascije. Plantarnu fasciju čini gusta tkivna traka koja povezuje petu s prstima na nogama. Ovo tkivo se nalazi duboko ispod kože i širi se poput lepeze od petne kosti do prstiju. Kada podignete prste i stopalo prema glavi, osjetit ćete kako se ovo tkivo steže.

Tipično, bol se javlja pri prvom koraku iz kreveta ujutro ili prilikom ponovnog hodanja ili trčanja nakon odmora. S vremenom, ova bol može trajati tijekom bilo kojih aktivnosti hodanja, trčanja ili skakanja. Iako je glavno mjesto boli obično donji dio pete, bol može zračiti duž cijelog donjeg dijela stopala prema prstima. Ove ozljede pete i stopala obično se razvijaju postupno zbog pretjerane upotrebe, posebno kod djece koja se bave natjecateljskim sportovima sa zahtjevnim treninzima. Srećom, većina ovakvih ozljeda može se izliječiti odmorom i konzervativnim tretmanima.

Trn u peti posljedica je pretjerane napetosti u stopalu

Plantarni fascitis ili trn u peti je stanje koje nastaje kao posljedica pretjerane napetosti na plantarnoj fasciji, debeloj traci vezivnog tkiva koja se proteže od pete do prednjeg dijela stopala. Može utjecati na osobe svih dobnih skupina, uključujući i malu djecu, a simptomi uključuju:

 • Bol lokaliziran na donjoj strani stopala blizu pete.
 • Poteškoće pri hodanju.
 • Osjetljivost ili napetost duž luka stopala.
 • Tipično, stanje je najizraženije ujutro i obično se poboljšava kako dan odmiče.

Točan uzrok plantarnog fascitisa ostaje nejasan, ali postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati rizik od razvoja ovog stanja:

Trn u peti

Kako olakšati bol koju uzrokuje trn u peti?

Kada se dijagnosticira trn u peti kod vašeg djeteta, liječnik obično provodi fizički pregled i prikuplja anamnezu. Mogu se provesti dodatni testovi, kao što je promatranje kako vaše dijete stoji i hoda. U rijetkim slučajevima može se preporučiti MRI ili rendgenski snimak, iako rendgenski snimci nisu osobito korisni za pregled ligamenata, ali mogu pomoći u identifikaciji koštanih šiljaka.

Operacija je rijetko kada potrebna za liječenje trna u peti. Da biste ublažili bol i simptome, preporučuju se sljedeći koraci:

 • Korištenje prilagođenih uložaka za obuću radi podrške luku stopala i peti.
 • Poboljšanje fleksibilnosti plantarne fascije i mišića lista noge vježbama istezanja. Zategnuti mišići lista noge povećavaju stres na plantarnoj fasciji, što povećava sklonost plantarnom fascitisu.
 • Istezanje mišića lista noge i plantarne fascije stajanjem na stepenici s podrškom samo na prednjem dijelu stopala i slobodnom petom. Držite se za ogradu radi podrške i polako spuštajte pete prema nižem koraku, osjećajući istezanje u mišiću lista noge i plantarnoj fasciji. Držite istezanje 10 sekundi i ponovite 10 puta.
 • Masaža plantarne fascije valjanjem noge preko cilindričnog objekta, poput valjka za tijesto.
 • Jačanje mišića stopala i gležnja koji podržavaju luk stopala tako da stisnete ručnik s prstima ili se koristite prstima da povučete ručnik s utegom po podu. POVEZANO: Briga za stopala vaše bebe i malog djeteta
 • Dobro se zagrijte prije istezanja, jer hladno tkivo ne može se tako dobro istegnuti. Nakon istezanja, primjena leda na petu tijekom 20-30 minuta na mjestu najveće osjetljivosti može smanjiti upalu.
 • Korištenje oralnih protuupalnih lijekova poput aspirina ili ibuprofena kako bi se smanjila upala i simptomi. U nekim slučajevima, vaš liječnik može preporučiti protuupalne lijekove.
 • Pokušajte s noćnom štakom koju je propisao vaš liječnik kako biste tijekom spavanja održavali stopalo savijenim pod kutom od 90 stupnjeva što može ublažiti jutarnju bol.
 • Masaža pete sportskom kremom, što može pružiti olakšanje od simptoma. Osim toga, fizioterapeut može primijeniti različite terapeutske tretmane.

Zapamtite da se ovi koraci trebaju provoditi pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka.

Rana intervencija i povezivanje s liječnikom

Kako biste liječili trn u peti kod malog djeteta, ključno je obratiti se liječniku ili ortopedu za dječja stopala kako biste dobili točnu dijagnozu i individualizirani plan liječenja. Važno je znati da većina slučajeva plantarnog fascitisa kod djece može biti uspješno liječena konzervativnim metodama, uključujući promjene u aktivnostima, fizioterapiju i nošenje odgovarajuće obuće. Pravilna briga i rana intervencija mogu značiti da će vaše dijete brzo povratiti udobnost i mobilnost, omogućujući mu da se nastavi veselo i aktivno razvijati. POVEZANO: Razvoj stopala beba i male djece