Kutak za tate

Ti dosadni komarci! Pomozite djetetu da se manje češe

komarci

Komarci su jedna od oni ljetnih napasti koje jednostavno nećete moći izbjeći pa vam danas donosimo načine na koje možete pomoći svojoj djeci. Komarci ubadaju odrasle i djecu, a opće je poznato da su im neki ljudi posebno privlačni. Ako je vaše dijete jedno od njih bit će od iznimne važnosti da naučite na koji način im olakšati svrab koji osjećaju.

Bebe i mala djeca nisu zanimljivija komarcima, ali mališani mogu biti manje svjesni njihova postojanja što ih čini lakšim metama za ubode. Najbolji način da to spriječite? Pažljivo pratite gdje se vaše dijete igra kada je na otvorenom. Ipak, ubodi komaraca su neizbježni. Smanjite svrab tako da se informirate o tome kako ih tretirati.

Najbolji način da spriječite vaše dijete da se češe jest da spriječite ubode. Koristite siguran sprej protiv insekata (samo za djecu stariju od 2 mjeseca) koji sadrži najviše 30% DEET-a. Izbjegavajte područja gdje se komarci i drugi insekti često skupljaju, kao što su kante za smeće, nepokrivena hrana i stajaća voda. Vaše dijete će imati koristi od odjeće koja pokriva izložene ruke i noge, a odaberite materijale poput pamuka ili lana koji su prozračni.

Ipak, komarci će kad-tad pronaći svoj put do kože vašeg djeteta – a tada će vam od velike pomoći biti znanje vezano za ublažavanje svraba!

Spriječite dijete da se pretjerano češe

  • Led može biti koristan u smanjenju upale povezane s ubodima insekata, pogotovo kada se primijeni odmah. Ako primijetite komarca ili drugog ubadajućeg insekta na koži vašeg djeteta, odmah ga otjerajte i primijenite led. To može smanjiti svrab i naticanje.
  • Za ublažavanje iritacije uzrokovane svrbežom, nanesite hidrokortizonsku kremu ili losion kalamin. Uklanjanjem nelagodnosti možete odvratiti dijete od češanja.
  • Održavajte nokte vašeg djeteta što kraćima. Iako se i dalje mogu truditi češati mjesto uboda, kraći nokti čine manje vjerojatnim da će probiti kožu, što može uzrokovati krvarenje i moguću infekciju. POVEZANO: Preparati i škarice za njegu bebinih noktiju
  • Razmotrite upotrebu esencijalnih ulja poput lavandina ili ulja čajevca kako biste smanjili upalu. Pomiješajte esencijalno ulje s drugim uljem, poput maslinovog ulja. Nanesite malu kap na zahvaćeno područje. To može pružiti dovoljno olakšanja da smanji želju vašeg djeteta za češanjem.
  • Zadržite dijete zaposlenim i zaokupljenim zabavnim igrama i aktivnostima kako biste smanjili njihovu usmjerenost na neugodan svrab. Ovo može biti posebno učinkovito ako dijete mirno sjedi budući da svrab od uboda insekata obično više primjećujemo u takvim situacijama. Potaknite ga na aktivnost kako bi zaboravilo na ubod.

Komarci su neminovni pratitelji ljeta, ali možete im doskočiti

Ubodi komaraca česta su pojava tijekom toplih godišnjih doba. Iako su većina uboda komaraca obično bezopasni, neki mogu rezultirati komplikacijama. Komarci nas grizu jer su privučeni našoj krvi. Nakon uboda, koji se često ne primijeti odmah, često se razvija otok, bol ili svrbež. Komarci mogu prenositi bolesti, ali rizik od zaraze nakon uboda komarca varira ovisno o geografskom položaju.

Jedan od načina ublažavanja uboda komaraca jest primjena zobenih pahuljica. Zobene pahuljice imaju potencijal da ublaže svrbež i naticanje zbog svojih jedinstvenih spojeva s protuiritirajućim svojstvima.

Med, slatka tvar široko prihvaćena među ljubiteljima kućnih lijekova, koristi se stoljećima za ublažavanje problema poput upaljenog grla i suhe kože. Medicinski kvalitetni med ima brojna antibakterijska i protuupalna svojstva.

Aloe vera, česta biljka u domaćinstvu, ima namjene izvan uobičajenog ukrasa. Njezin gel je pokazao sposobnost smanjenja boli uzrokovane opeklinama i ubrzanja procesa ozdravljenja, što ga čini obećavajućim izborom za umirivanje uboda komaraca. POVEZANO: Što je Zika virus i koji su simptomi?

Soda bikarbona, koja se nalazi u gotovo svakoj kuhinji i poznata kao natrijev bikarbonat, nudi različite primjene, od pečenja kruha do odčepljivanja odvoda. Također može pružiti olakšanje od uboda komaraca.

Bosiljak, mirisna biljka često prisutna u talijanskoj kuhinji, služi i kao lijek za ubode komaraca. Njegova upotreba u herbalnim tretmanima za kožne infekcije i prisutnost antioksidansa u listovima mogu pomoći u smanjenju upale.

Luk također može pružiti olakšanje od uboda komaraca. Sokovi koji se oslobađaju iz svježe rezanog luka mogu ublažiti peckanje i iritaciju. Luk također posjeduje prirodna antigljivična i antibakterijska svojstva, smanjujući rizik od infekcije.

Kamilica, član obitelji tratinčica, uobičajeni je prirodni lijek za različite tegobe. Kada se nanosi na kožu, ulje kamilice ima potencijal za ublažavanje svrbeža i smanjenje upale. POVEZANO: Dermatitis kod beba: Vrste i liječenje