Planiranje trudnoće

Shettles metoda: Jeste li ikada čuli za nju?

Shettles metoda

Shettles metoda, nazvana po svom tvorcu, ginekologu dr. Landrumu Shettlesu, nastala je tijekom 1960-ih godina. Dr. Shettlesova revolucionarna istraživanja bavila su se ulogom spermija u utjecaju na spol fetusa. Njegova teorija sugerira da spermiji koji nose X ili Y kromosom pokazuju različite karakteristike.

Ova metoda temelji se na ideji da pojedinci mogu iskoristiti razlike između muških (Y) i ženskih (X) kromosoma kako bi potencijalno utjecali na spol svog budućeg djeteta. Predlaže optimalno vrijeme za spolne odnose, preporučene seksualne položaje i pH tjelesnih tekućina kako bi potencijalno odredili koji tip, X ili Y, prvi stiže do jajašca, potencijalno određujući spol fetusa. POVEZANO: Je li moguće odabrati spol djeteta?

Začeće ženskog djeteta

Prema Shettlesovoj metodi, za začeće ženskog fetusa najučinkovitiji su sljedeći faktori:

Seksualni položaj: Preporučuje se da parovi imaju spolne odnose licem u lice i izvode plitku penetraciju. Teoretski to omogućuje spermijima da prođu kroz kiselu sredinu vagine.

Vrijeme spolnih odnosa: Potiče se spolni odnos nakon završetka menstruacije i do tri dana prije ovulacije. Parovi bi trebali izbjegavati spolne odnose 2-3 dana prije ovulacije.

Vrijeme ženskog orgazma: Dr. Shettles je predložio da su sekrecije koje se pojave tijekom ženskog orgazma alkalne. Stoga se preporučuje da žena odgodi svoj orgazam sve dok muškarac nije ejakulirao.

Ispiranje: Dr. Shettles je sugerirao da bi žene trebale koristiti otopinu koja se sastoji od 2 žlice bijelog octa pomiješanog s 1 kvartom vode za ispiranje, s ciljem stvaranja kisele sredine.

Važno je napomenuti da se vaginalno ispiranje ne smatra sigurnim. Ured za zdravlje žena upozorava da ispiranje može dovesti do različitih zdravstvenih problema, potencijalno utječući na plodnost. Također, može biti povezano s izvanmaterničnim trudnoćama i prijevremenim porođajem. Povezano je i s vaginalnim infekcijama poput gljivičnih infekcija i bakterijske vaginoze. Dodatno, ako osoba ima vaginalnu infekciju, ispiranje može gurnuti bakterije u maternicu, jajnike i jajovode, što može rezultirati upalom zdjelice.

Shettles metoda

Začeće muškog djeteta

Prema Shettlesovoj metodi, za postizanje začeća muškog fetusa smatra se najučinkovitijim uzimanje u obzir sljedećih faktora:

Seksualni položaj: Parovi koji pokušavaju začeti muško dijete trebali bi imati spolne odnose u položaju s leđa prema partneru, kako bi potaknuli duboku penetraciju i taloženje spermija blizu cerviksa.

Vrijeme spolnih odnosa: Preporučuje se da izbjegavanje spolnih odnosa od početka menstrualnog ciklusa do dana ovulacije i sljedeća tri dana.

Vrijeme ženskog orgazma: Prema ovoj metodi, žena bi trebala postići orgazam prije nego što muškarac ejakulira.

Ispiranje: Dr. Shettles je predložio da žene koriste otopinu koja se sastoji od 2 žlice sode bikarbone pomiješane s 1 kvartom vode za ispiranje. Namjera je stvaranje alkalnog okoliša rodnice.

Ponovno, naglašavamo kako metoda ispiranja nije sigurna za žensko reproduktivno zdravlje.

Koliko je Shettles metoda učinkovita?

U svojoj knjizi dr. Shettles tvrdi da njegova metoda ima šansu od 75 % za uspjeh. No, stručnjaci izražavaju sumnju.

Danas stručnjaci ne smatraju da vrijeme spolnog odnosa, položaj, vrijeme orgazma ili ispiranje mogu odrediti spol djeteta. Postoje istraživanja koja su se bavila time i pokazala da nema razlike. Također, ispiranje rodnice je nešto što se nikako ne preporučuje. Ovaj postupak može poremetiti normalni pH vagine i dovesti do povećanih infekcija. POVEZANO: 7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće

Nina Resetkova, MD, specijalistica za reproduktivnu endokrinologiju u Boston IVF, tvrdi da je utjecaj na spol djeteta “težak, ako ne i nemoguć”.

Nekoliko stručnjaka tvrdi da je jedini približno pouzdan način odabira spola djeteta preimplantacijska genetska dijagnoza, koja se ponekad provodi kao dio postupka in vitro oplodnje (IVF). U ovom postupku jajašca se oplođuju spermijima u laboratoriju i stvaraju se embriji. Zatim se embriji mogu podvrgnuti biopsiji i testiranju kromosoma. Smatra se da je to otprilike 98 do 99 % točno. Važnije od određivanja spola, možemo znati koji će se embriji najvjerojatnije razviti u zdravu trudnoću.

Preporuča li se Shettles metoda?

Shettles metoda zapravo se ne smatra najboljim načinom za predviđanje spola djeteta. Postoje proturječna istraživanja o tome radi li metoda, a nedavna istraživanja ukazuju da postoje vrlo male ili gotovo nikakve razlike u karakteristikama spermija, poput oblika, veličine, pokretljivosti, uzorka plivanja ili pH vrijednosti. Jedina razlika je u DNA koju nose.

Iako se čini da nema štete u isprobavanju Shettlesove metode, čini se malo vjerojatnim da će značajno utjecati na spol fetusa. Nadalje, preporučljivo je izbjegavati ispiranje, budući da može izazvati zdravstvene probleme. POVEZANO: Emocije koje ćete susresti na putu začeća i kako se nositi s njima