0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Eterična ulja koja je sigurno koristiti u trudnoći

Eterična ulja

Eterična ulja koja su sigurna za korištenje u trudnoći pomoći će vam da se osjećate smireno, a vaš će prostor učiniti još udobnijim. Eterična ulja, u trudnoći ili općenito, ne bi se trebala uzimati oralno. Umjesto toga, njihova namjena uključuje inhalaciju ili razrjeđivanje u otopini za lokalnu primjenu. Ginekologinja dr. Nita Landry, objašnjava da se kada se koriste lokalno, ova ulja ili proizvodi za njegu kože apsorbiraju kroz kožu. Kada ih udišemo, molekule putuju iz nosa ili usta do različitih dijelova tijela, uključujući pluća i mozak.

Jednom unutar nosne šupljine, te molekule pokreću kemijske signale prema dijelovima mozga odgovornim za emocije. Mirisi imaju moć poticanja različitih reakcija u našem tijelu, utječući na naše opće blagostanje. To je razlog zašto ugodni mirisi mogu izazvati osjećaj gladi ili nas dovesti u romantično raspoloženje. U vrijeme nelagode ili bolesti, naš stresni odgovor može biti aktiviran, a miris igra važnu ulogu u preusmjeravanju naših reakcija u pozitivnom smjeru.

S obzirom na ograničenja mnogih lijekova tijekom trudnoće, uporaba određenih eteričnih ulja postaje popularna među budućim majkama kao siguran i učinkovit alternativni pristup rješavanju različitih zdravstvenih problema i nelagoda. Dr. Lakeisha W. Richardson, ginekologinja u bolnici Delta Regional Hospital, napominje da su eterična ulja prirodna sredstva s minimalnim nuspojavama, što ih čini sve privlačnijima pacijentima koji traže alternativne pristupe upravljanju zdravstvenim problemima zbog potencijalnih nuspojava koje se povezuju s mnogim lijekovima. (Dr. Richardson posebno preferira lavandino eterično ulje i koristi ga kako bi olakšala utonuće u san.) POVEZANO: Prirodni čajevi za smirivanje boli u trbuhu

Eterična ulja koja možete koristiti u trudnoći mogu donijeti mnoge koristi

Eterična ulja dolaze s različitim mirisima i kvalitetama. Neki tipovi se smatraju sigurnima za korištenje tijekom trudnoće, dok se drugi trebaju izbjegavati.

Ulja koja možete koristiti u trudnoći:

 • Kardamom: Koristan za ublažavanje jutarnje mučnine i povraćanja.
 • Tamjan: Potiče osjećaj smirenosti, opuštanja i pomaže u postizanju kvalitetnog sna.
 • Geranij: Potiče pozitivno raspoloženje.
 • Njemačka ili rimska kamilica: Potiče opuštanje, mir i dubok san.
 • Đumbir: Pomaže u ublažavanju jutarnje mučnine i povraćanja.
 • Lavanda: Potiče stanje smirenosti, opuštanja i poboljšava kvalitetu sna.
 • Limun: Podiže raspoloženje i doprinosi općem osjećaju blagostanja.
 • Neroli: Potiče mir, opuštanje i dubok san.
 • Pačuli: Podiže raspoloženje i potiče osjećaj blagostanja.
 • Petitgrain: Potiče smirenost, opuštanje i podržava dubok san.
 • Ruža i palisandar: Potiču smirenost, opuštanje i dubok san.
 • Sandalovina: Poboljšava raspoloženje i emocionalno blagostanje.
 • Divlja naranča: Podiže raspoloženje i opće emocionalno stanje.

Važno je napomenuti da prilikom korištenja eteričnih ulja tijekom trudnoće preporučujemo konzultaciju s stručnjakom za zdravstvenu njegu ili aromaterapeutom kako biste osigurali sigurnost i ispravnu primjenu. Također, trudnice trebaju izbjegavati ulja za koja je poznato da mogu biti potencijalno štetna tijekom trudnoće.

Sigurno korištenje eteričnih ulja kod kuće

Ako vam liječnik ili primalja preporuče korištenje eteričnih ulja tijekom trudnoće, važno je da ih koristite oprezno. Započnite s malom količinom, možda čak samo kapljicom, i postupno je povećavajte prema vašoj osjetljivosti. Trudnoća može pojačati osjetilo mirisa, što može učiniti neke mirise eteričnih ulja previše intenzivnima. Možete staviti malu količinu ulja na pamučnu kuglicu ili maramicu i nježno udahnuti.

Izbjegavajte direktno nanošenje eteričnih ulja na kožu, osim ako vam nije drugačije rečeno. Neka eterična ulja mogu izazvati iritaciju kože ili osip. Ne konzumirajte eterična ulja. Nema dovoljno dokaza koji potvrđuju da je njihova konzumacija sigurna tijekom trudnoće. Ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti, preporučljivo je konzultirati se i sa svojim liječnikom i s kvalificiranim aromaterapeutom radi smjernica.

Eterična ulja bit će sigurna za korištenje čak i u trudnoći dok god se pridržavate sigurnosnih preporuka svog liječnika. Korištenje odabranih eteričnih ulja, koja su sigurna i preporučena tijekom trudnoće može pružiti olakšanje od nekih uobičajenih simptoma kao što su jutarnja mučnina, stres ili nesanica. Trudnice bi trebale početi s malim količinama i pažljivo pratiti svoju reakciju na eterična ulja jer trudnoća može povećati osjetljivost na mirise. Dobro proučite eterična ulja koja će biti sigurna za korištenje u trudnoći, a uz pomoć stručnjaka pronađite ono koje vam najviše pomaže u opuštanju. POVEZANO: Promjene u spavanju i nesanica za vrijeme trudnoće