0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Piercing u trudnoći: Što je sigurno, a što nije?

Piercing u trudnoći

Ako ste obožavateljica piercinga zasigurno ste se zapitali hoće li piercing u trudnoći biti siguran za zdravlje vas i vaše nerođene bebe. Razmislite o odgađanju planova za novi piercing dok se ne porodite. Važno je napomenuti da svaki piercing nosi potencijalni rizik od infekcije, a tijekom trudnoće povećava se osjetljivost na komplikacije uzrokovane infekcijama.

Međutim, ako već imate piercinge koji su potpuno zacijelili obično nema potrebe da ih uklanjate tijekom trudnoće. Ipak, možda ćete primijetiti nelagodu s određenim piercinzima kako se vaše tijelo mijenja. Kako ulazite u treće tromjesečje, mogli biste odlučiti ukloniti piercinge na bradavicama i genitalijama jer mogu uzrokovati poteškoće tijekom dojenja i porođaja. POVEZANO: Sigurnosne preporuke za dojenje u avionu

Zarasli piercing u trudnoći ne predstavlja opasnost

Svako tijelo je jedinstveno. Možda ćete primijetiti da nemate problema s nošenjem nakita tijekom trudnoće i da ga možete nastaviti nositi. Međutim, ovisno o tome gdje su vaši piercinzi, mogli bi utjecati na vas na različite načine kako se vaše tijelo mijenja. Tijekom trudnoće će vam rasti grudi i trbuh, pa biste mogli primijetiti da nakit počinje zapinjati za odjeću, osjećate da je tijesan ili da iritira vašu kožu. Ako osjetite nelagodu, skidanje nakita može vam pružiti olakšanje.

Ako planirate dojiti, nakit na bradavicama može ometati pravilno prijanjanje bebe na dojku. Piercinzi na genitalijama, poput klitoralnih ili labijalnih piercinga, također mogu postati neugodni tijekom trudnoće zbog hormonalnih promjena koje utječu na vašu vaginu. Oticanje labija i vagine, zajedno s povećanom vaginalnom sekrecijom, može uzrokovati iritaciju oko piercinga.

Važno je napomenuti da ćete, ako budete podvrgnuti carskom rezu, morati ukloniti nakit. Stoga, čak i ako odlučite zadržati svoje piercinge, možda ćete ih poželjeti ukloniti kasnije tijekom trudnoće. Također, piercinzi mogu biti potencijalni izvor štetnih bakterija koje mogu predstavljati rizik ako dođu u kontakt s ranom, poput reza od carskog reza ili perinealnom ranom. Budite oprezni i temeljito perite ruke nakon diranja piercinga čak i nakon njihovog uklanjanja.

Novi piercing tijekom trudnoće: Da ili ne?

Ne, stavljanje novog piercinga tijekom trudnoće nije sigurno. Piercing u trudnoći se ne preporučuje jer čak i ako se izvede sigurno, uvijek postoji mogućnost da se infekcija na mjestu piercinga pojavi i proširi krvotokom. To onda predstavlja rizik za vašu bebu jer njihov imunološki sustav još nije dovoljno jak da se bori protiv takvih infekcija. Budući da je vaš imunološki sustav oslabljen tijekom trudnoće, novi piercing vas čini još osjetljivijima na potencijalne infekcije.

Novi piercinzi u trudnoći izlažu vas mnogim rizicima:

  • Infekciji koja se može proširiti krvotokom i potencijalno utjecati na vašu bebu.
  • Teškim alergijskim reakcijama na metale u nakitu.
  • Svrabu ili iritaciji na mjestu piercinga.
  • U rijetkim slučajevima, potencijalni prijenos hepatitisa ili HIV-a kroz iglu za piercing.

Ozbiljan i pouzdan piercing studio obično će odbiti bušiti piercing ako zna da ste trudni. Preporučljivo je planirati nove piercinge najmanje tri mjeseca nakon poroda. Iz istih razloga, liječnici također odvraćaju žene od novih tetovaža tijekom trudnoće.

Piercing u trudnoći može donijeti nepotrebne rizike za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. Ako već imate zarasle piercinge, posebno one stare nekoliko godina, slobodno ih nastavite nositi. Međutim, pričekajte s bušenjem novih sve dok se vaša beba ne rodi. Na taj način izbjeći ćete sve potencijalne rizike vezane za moguće infekcije piercinga. POVEZANO: 7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće