Planiranje trudnoće

Što je Rhythm metoda?

Rhythm metoda

Rhythm metoda, vrsta prirodnog planiranja obitelji, služi dvostrukoj svrsi; za one koji žele postići ili izbjeći trudnoću. Iako zahtijeva određeni trud, predstavlja privlačnu opciju za pojedince koji traže kontracepciju ili planiranje začeća bez intervencija, oslanjajući se isključivo na kalendar i razumijevanje svog menstrualnog ciklusa. Unatoč tome, Rhythm metoda nije univerzalno prikladna i nosi skup prednosti i nedostataka.

Rhythm metoda je kontracepcijski pristup usmjeren na praćenje menstrualnog ciklusa. Ovaj pristup uključuje bilježenje menstrualnog ciklusa na kalendaru. Na taj način se predviđa ovulacija što vam omogućava da precizno odredite vrhunce plodnosti. Tijekom tih plodnih razdoblja, osobe ili suzdržavaju se od seksualne aktivnosti ili koriste alternativne kontracepcijske metode. Osim toga, ova metoda može poslužiti kao vodič parovima koji žele začeti. Ponekad se naziva i “kalendarskom metodom” zbog praćenja na kalendaru, a kada se koristi samostalno, smatra se manje pouzdanom vrstom kontracepcije. Spada u kategoriju “prirodnog planiranja obitelji” ili “svjesnosti o plodnosti”. POVEZANO: Važni vitamini za planiranje trudnoće

Vodič za tradicionalno praćenje kalendara

Klasična kalendarska Rhythm metoda uključuje niz koraka koje je potrebno pratiti kako biste koristili ovu metodu.

  • Počnite bilježiti trajanje šest do dvanaest menstrualnih ciklusa. Koristeći kalendar, zabilježite broj dana u svakom ciklusu, brojeći od prvog dana vaše menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije.
  • Odredite trajanje vašeg najkraćeg menstrualnog ciklusa. Oduzmite 18 od ukupnog broja dana u vašem najkraćem ciklusu. Taj rezultat označava prvi plodni dan vašeg ciklusa. Na primjer, ako je vaš najkraći ciklus dug 26 dana, oduzmite 18 od 26, što iznosi 8. U ovom primjeru, prvi dan vašeg ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, a osmi dan ciklusa je prvi plodni dan.
  • Slično tome, saznajte trajanje vašeg najdužeg menstrualnog ciklusa. Oduzmite 11 od ukupnog broja dana u vašem najdužem ciklusu. Taj broj predstavlja posljednji plodni dan vašeg ciklusa. Na primjer, ako je vaš najduži ciklus dug 32 dana, oduzmite 11 od 32, što iznosi 21. U ovom slučaju, prvi dan vašeg ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, a 21. dan ciklusa je posljednji plodni dan.
  • Budite oprezni u organiziranju svojih intimnih trenutaka tijekom razdoblja plodnosti. Ako vam je cilj izbjegavanje trudnoće, ključno je izbjegavati nezaštićeni seks tijekom ovih plodnih dana svakog mjeseca. No, ako nastojite ostvariti trudnoću, obavezno održavajte redovite intimne trenutke tijekom plodnih dana.
  • Neprestano ažurirajte svoje izračune svaki mjesec. Nastavite bilježiti trajanje svojih menstrualnih ciklusa kako biste osigurali točno određivanje vaših plodnih dana. POVEZANO: Izračun plodnih dana

Zapamtite da različiti faktori, kao što su lijekovi, stres i bolesti, mogu utjecati na točno vrijeme ovulacije. Upotreba Rhythm metode za predviđanje ovulacije može biti manje pouzdana, pogotovo ako je vaš menstrualni ciklus neredovan.

Rhythm metoda: Pozitivne i negativne strane prakticiranja

Glavna mana metode leži u njenoj manjoj učinkovitosti u usporedbi s drugim metodama kontracepcije. Zahtijeva budno praćenje i bilježenje menstrualnog ciklusa, i čak tada, apsolutna sigurnost u vezi plodnih dana može biti neizvjesna. Dodatni nedostaci metode ritma uključuju potencijalno naporno svakodnevno praćenje ciklusa i nedostatak zaštite od seksualno prenosivih infekcija.

Također, ova metoda je izazov za osobe s nepravilnim menstrualnim ciklusima. Uz to, tu je i potreba za suzdržavanjem ili korištenjem rezervne metode tijekom otprilike 10 dana po menstrualnom ciklusu. Potrebno je nekoliko mjeseci praćenja kako biste uspostavili jasan uzorak plodnosti. Za razliku od drugih kontracepcijskih lijekova, Rhythm metoda ne olakšava nelagodnosti povezane s menstruacijom.

Jedna prednost metode ritma je njezina ekonomska isplativost i nepotrebnost recepta. Dodatno, ako kasnije odlučite da želite začeti, možete odmah početi pokušavati. Druga korist je izbjegavanje mogućih nuspojava povezanih s drugim metodama poput tableta, flastera, injekcija ili implantiranih uređaja. Neke od tih nuspojava su promjene raspoloženja, nepravilno krvarenje, alergijske reakcije, glavobolje, mučnina i slično.

Ako ozbiljno razmišljate o korištenju Rhythm metode, važno je da naučite kako je pravilno primjenjivati i budete svjesni njenih ograničenja. Odluka o tome je li ova metoda prikladna za vas ili ne trebala bi se donositi uz konzultaciju s liječnikom ili stručnjakom za reproduktivno zdravlje kako biste uzeli u obzir vaše individualne potrebe i okolnosti. Također, važno je razmisliti o važnosti konzistentne i sigurne kontracepcije u odnosu na svoje ciljeve i životne okolnosti. POVEZANO: Shettles metoda: Jeste li ikada čuli za nju?