0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kako funkcionira dohrana bebe?

Dohrana bebe

Dohrana bebe, ključni korak u razvoju malenog člana obitelji, predstavlja poseban trenutak za roditelje i njihovo malo dijete. Razumjeti kako pravilno funkcionira dohrana bebe izuzetno je važno. Osigurava da vaša beba dobije prave hranjive tvari koje su ključne za njezin zdrav rast i razvoj.

 • Dohranom bebi dajete dodatne hranjive tvari i kalorije tijekom dojenja.
 • Obično trajanje hranjenja, uključujući i suplementaciju, kreće se između 20 i 30 minuta.
 • Održavanje bebe u položaju za dojenje tijekom dodatnog hranjenja omogućuje joj da učinkovito koristi svoje prirodne vještine za hranjenje.
 • U slučaju dohrane, redovito praćenje težine bebe postaje ključno kako biste osigurali njihov zdrav rast.

Razlozi za dohranu bebe

Postoji niz okolnosti u kojima dohrana bebe može biti potrebna, kako dok su u bolnici tako i nakon povratka kući.

Nedostatak mlijeka ili nemogućnost dojenja: Ako vaša zaliha mlijeka nije dovoljna ili niste u mogućnosti dojiti, dopunsko hranjenje postaje izvediva opcija. POVEZANO: Simptomi nedostatka mlijeka kod dojilja koji to zapravo nisu

Potreba za povećanjem težine: Nekoj je novorođenčadi potrebna dohrana kako bi dobili dodatne kalorije i povećali težinu.

Umor tijekom hranjenja i utjecaj na težinu: Bebe koje se brzo umore tijekom hranjenja, što zatim utječe na njihovu težinu, mogu imati koristi od dopunskog hranjenja.

Najčešće metode dopunskog hranjenja uključuju:

 • Hranjenje iz bočice dok ležite na boku
 • Upotrebu sredstava za poticanje laktacije
 • Hranjenje prstima

Ako vaša beba zahtijeva dopunsko hranjenje, preporučuje se konzultacija s savjetnikom za dojenje (LC) ili zdravstvenim djelatnikom kako biste dobili smjernice o ispravnoj uporabi i procjeni tehnika i opreme za hranjenje.

Dohrana bebe: Metode

Hranjenje bočicom

Hranjenje iz bočice dok ležite na boku najefikasnije je kada koristite položaj ‘držanja lopte’. Važno je održavati bocu paralelno s podom i napuniti dudu boce do polovice. To se radi kako bi se spriječilo da gravitacija gura hranu. Uporaba dude sa sporijim protokom također osigurava da mlijeko teče pri prihvatljivoj brzini za vašu bebu. POVEZANO: Kada je bebi potrebna cjevčica za hranjenje

Da biste hranili svoju bebu iz bočice dok ležite na boku, slijedite ove korake:

 • Temeljito operite ruke.
 • Pripremite prehrambene dodatke, koji mogu biti majčino mlijeko ili formula. Ako koristite obogaćeni obrok, slijedite recept koji je napisao dijetetičar vaše bebe.
 • Uliti prehrambeni dodatak u bocu.
 • Položite svoju bebu na bok i pružite potporu njezinom vratu i glavi rukom, držeći bocu u suprotnoj ruci. POVEZANO: Kemijska sterilizacija dječjih bočica
Dohrana bebe

Pomoć za laktaciju

Pomoć za laktaciju najbolje djeluje kod beba koje uspješno sisaju. Početak upotrebe pomoći za laktaciju može biti izazovan, ali postaje lakši s vježbom. Možete zatražiti pomoć od svoje medicinske sestre kako biste naučili metodu za korištenje pomoći za laktaciju tijekom dojenja.

Da biste hranili svoju bebu uz pomoć za laktaciju slijedite ove korake:

 • Temeljito operite ruke.
 • Pripremite prehrambeni dodatak, koji može biti majčino mlijeko ili formula. Ako koristite obogaćenu hranu, pridržavajte se recepta koji vam je pružio dijetetičar vaše bebe.
 • Čvrsto pričvrstite špricu za svoju odjeću.
 • Ako koristite špricu, pričvrstite široki kraj hranilice na vrh šprice. Izvadite klip iz šprice, ulijte prehrambeni dodatak u nju i stavite elastičnu traku oko vrha šprice. Špricu pričvrstite na svoju odjeću sigurnosnom iglom. Pobrinite se da dno šprice bude na istoj razini kao i glava vaše bebe.
 • Ako koristite bocu, umetnite mali kraj hranilice kroz prošireni otvor na dudi, ostavljajući veliki kraj cijevi da dodiruje dno boce. Ulijte prehrambeni dodatak u bocu i stavite je na ravnu površinu blizu sebe, na razini glave vaše bebe.
 • Zalijepite mali kraj hranilice za svoju dojku, osiguravajući da dolazi s vrha ili s boka dojke i završava na kraju bradavice.
 • Pripojite svoju bebu na dojku tako da im usta pokrivaju i kraj cijevi i dojku.

Dohrana bebe uz pomoć prsta

 • Temeljito operite ruke. Možete koristiti svoj čisti palac. Zdravstveni radnici će nositi rukavicu ako hrane bebu prstom. Pazite da nokat na prstu ili palcu koji ćete koristiti bude skraćen kako ne biste ozlijedili usta svoje bebe.
 • Ulijte prehrambeni dodatak u bocu. Stavite široki kraj hranilice u prehrambeni dodatak.
 • Ako koristite špricu, pričvrstite široki kraj hranilice na vrh šprice, ulijte prehrambeni dodatak u štrcaljku i stavite elastičnu traku oko vrha šprice. Zakačite špricu za svoju odjeću sigurnosnom iglom tako da dno šprice bude na istoj razini kao glava vaše bebe.
 • Ako koristite bocu, umetnite mali kraj hranilice kroz prošireni otvor na dudi, a veliki kraj cijevi neka dotakne dno boce. Stavite bocu na ravnu površinu blizu vas, tako da razina tekućine odgovara razini glave vaše bebe. POVEZANO: Dude i razvoj zubi kod beba
 • Udobno sjednite s bebom u krilu. Vaša beba treba ležati na lijevoj strani, u istom položaju kao i kod ‘držanje lopte’ položaja za dojenje. Držite svoj palac tako da je mekša strana okrenuta prema gore. Postavite tanak kraj hranilice na svoj prst tako da se kraj cijevi nalazi na kraju vašeg prsta. Sigurno zalijepite cijev za hranjenje iza drugog zgloba prsta ili prvog zgloba palca.
 • Nježno potaknite usnicu svoje bebe kako biste potaknuli refleks traženja dojke, a zatim dopustite svojoj bebi da povuče vaš prst u svoja usta.
 • Dok vaša beba sisa, dopustite da vrh vašeg prsta putuje prema stražnjem dijelu bebinih usta sa svakim sisanjem. Vaš prst bi trebao nježno dodirivati udubinu na vrhu usne šupljine gdje tvrdo nepce postaje meko. Vaš prst će biti u ustima bebe do između prvog i drugog zgloba.
 • Prehrambeni dodatak trebao bi teći dok beba sisa i prestati teći kad beba prestane sisati. Trebali biste čuti zvuk gutanja s svakim sisanjem.

Odabir prave metode dohrane ovisi o vašoj bebi

Važno je istaknuti da postoji nekoliko metoda za dohranu bebe, a odabir odgovarajuće ovisi o individualnim potrebama i preferencijama. Svaka od metoda – hranjenje iz bočice dok ležite na boku, upotreba pomoći za laktaciju i hranjenje prstom – može biti korisna u određenim situacijama.

Neovisno o odabranim metodama, ključno je osigurati da beba dobije potrebnu prehranu i udobnost tijekom procesa hranjenja. Zdravstveni radnici, kao i roditelji, trebali bi pridržavati se najboljih praksi kako bi osigurali siguran i učinkovit proces dohrane.

Nadalje, svaka je beba jedinstvena. Zato je suradnja s medicinskim osobljem i konzultacije s pedijatrom ili savjetnikom za dojenje od ključnog značaja kako bi se osiguralo da se metoda dohrane pravilno primjenjuje. POVEZANO: Kako hraniti nedonošče kada dođe iz bolnice?