Planiranje trudnoće

Suočavanje s tjeskobom tijekom planiranja trudnoće

Suočavanje s tjeskobom

Suočavanje s tjeskobom u vrijeme planiranja trudnoće može biti mnogo teže nego što ste u početku očekivali. Međutim, uvijek postoje strategije kojima se možete okrenuti kako biste se osjećali bolje.

Planiranje dolaska bebe može biti izuzetno uzbudljivo, ali isto tako i zastrašujuće. Stvarate planove za ogromnu promjenu u svom životu. Možda razmišljate o financijama i kako ćete osigurati dovoljno sredstava za bebu, o porodiljskom dopustu ili prestanku rada, kakvi roditelji želite biti, svojem zdravlju, koliko će vam vremena trebati da zatrudnite i o svojoj plodnosti. Brige u vezi s tim su normalne i zdrave i ne biste trebali smatrati da je to problem.

No, u nekim slučajevima razdoblja zabrinutosti i stresa ne prolaze, a tada se mogu pretvoriti u nešto ozbiljnije. Obratite pozornost na promjene u svom raspoloženju koje traju puno duže nego što je uobičajeno za vas. Mentalni problemi poput anksioznosti i depresije nisu neuobičajeni tijekom trudnoće, stoga je važno brinuti se o svojem mentalnom zdravlju prije i nakon začeća. POVEZANO: Mentalna priprema za roditeljstvo

Suočavanje s tjeskobom lakše je uz ove savjete

Frustracija i zabrinutost koje žene osjećaju tijekom pokušaja začeća su sasvim stvarne. Međutim, postoje zdravi načini za upravljanje tim teškim emocijama. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti ako osjećate da vam se anksioznost sve više nameće u iskustvu pokušaja začeća (TTC):

  • Posvetite vrijeme aktivnostima koje volite. Dok pokušavate začeti, lako je usredotočiti se na ozbiljne aspekte tog procesa. Bavljenje aktivnostima koje vas vesele podići će vaše raspoloženje i pomoći vam da se opustite.
  • Tehnike dubokog disanja i meditacije samo su neki od načina kako fizički smanjiti stres u tijelu. Ove tehnike mogu trajati samo nekoliko minuta i klinički su dokazane kao korisne u smanjenju simptoma anksioznosti. POVEZANO: Nošenje sa stresom i briga o djeci : Kako se smiriti?
  • Usmjerite pažnju na druge projekte. Vjerojatno postoji nekoliko stvari na koje možete usmjeriti svoju pažnju. Rad na tim projektima može vam pomoći da se odvratite od stresa povezanog s pokušajima začeća.
  • Mantre mogu pomoći u upravljanju teškim emocijama. Jedno istraživanje objavljeno u Journal of American Nursing otkrilo je da su žene koje su ponavljale duhovnu ili osobno značajnu frazu kada su bile pod stresom osjećale da im je to pomoglo nositi se s nepoželjnim mislima i emocijama. Ako imate frazu koja vam posebno prija, razmislite o ponavljanju kada se osjećate preplavljenima.
  • Oslonite se na svoju podršku. Važnost podrške u procesu začeća ne može se dovoljno naglasiti. Razgovor s partnerom, obitelji ili pouzdanim prijateljima o svojim iskustvima može olakšati emocionalni teret i osjećaj da niste sami u ovom putovanju.

Zapamtite, traženje pomoći od zdravstvenih stručnjaka ili terapeuta također je vrijedna opcija ako primijetite da anksioznost značajno utječe na vaše mentalno zdravlje.

Suočavanje s tjeskobom

Praktične aktivnosti pomoći će vam da se lakše nosite sa svojim osjećajima

Suočavanje s tjeskobom tijekom planiranja začeća može biti iznimno zahtjevno. Međutim, ako se okrenete radu na sebi i aktivnostima koje podižu raspoloženje zasigurno ćete se osjećati bolje.

Provođenje vremena na otvorenom povezano je s nižim stopama depresije i anksioznosti. Planirajte neke zabavne aktivnosti za vas i vašeg partnera: organizirajte piknik, odigrajte partiju tenisa u paru, posjetite bazen ili, ako je vrijeme hladno, idite na skijanje. Ne samo da ćete provoditi vrijeme na svježem zraku (što je dobar način za unos vitamina D), već je to i odličan način za povezivanje bez fokusa na poteškoće u ostvarivanju trudnoće. POVEZANO: Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću i roditeljstvo

Vježbanje je dobro poznato kao jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje stresa, stoga se upustite u tjelesnu aktivnost. U jednom od mnogih istraživanja koja ističu pozitivan utjecaj vježbanja na raspoloženje, sudionici su pokazali 25 % manje razine anksioznosti nakon samo 30 minuta trčanja na traci uz pozitivne promjene u aktivnosti mozga. Međutim, važno je pronaći ravnotežu – pretjerano i iznimno naporno vježbanje može potencijalno poremetiti ovulaciju. Slušajte signale svog tijela i prepoznajte kada vam govori da usporite.

Nemojte zaboraviti na osobu s kojom dijelite reproduktivnu avanturu. Oboje trebate kvalitetno vrijeme koje ne uključuje razgovore o cervikalnoj sluzi ili pokretljivosti sperme. Isplanirajte izlaske i provedite vrijeme zajedno te uživajte u druženju. Razmislite o odlasku na romantičnu komediju ili stand-up komičarski nastup – samo iščekivanje smijeha može smanjiti razine stresnih hormona. I da, ne zaboravite voditi ljubav! Bez obzira na fazu vašeg ciklusa, prihvatite intimnost i uživajte u njoj bez isključivog fokusiranja na začeće.

Važno je tražiti podršku i komunicirati o svojim osjećajima, kako međusobno tako i s profesionalnim stručnjacima, ako je potrebno. Održavanje ravnoteže između brige o reprodukciji i brige o vlastitom emocionalnom zdravlju može pomoći parovima da prođu kroz planiranje trudnoće s većim zadovoljstvom i manje stresa. POVEZANO: 4 odlične knjige korisne za planiranje trudnoće