0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Utjecaj konzumacije crvenog mesa na zdravlje trudnica i beba

Utjecaj konzumacije crvenog mesa

Utjecaj konzumacije crvenog mesa na zdravlje trudnice i njezinog budućeg djeteta treba sagledati iz više kutova. Ipak, kao i u mnogo čemu drugome – ključ je u umjerenosti. Crveno meso, poput govedine, svinjetine i janjetine, predstavlja izvrsne izvore proteina, cinka i željeza. Sve su to esencijalne hranjive tvari koje svaka trudnica treba unositi u dovoljnim količinama tijekom trudnoće.

Ipak, s crvenim meso potrebno je biti oprezan. Radi toga trudnicama se preporučuje savjetovanje s liječnikom i umjerena konzumacija crvenog mesa. Trudnicama se savjetuje isključivo konzumacija dobro pečenog mesa. POVEZANO: Prehrana u trudnoći

Utjecaj konzumacije crvenog mesa na trudnice

Nurses’ Health Study II usmjerena je na trudnoće bez prethodnog gestacijskog dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. Podaci prikupljeni iz ovog istraživanja otkrili su da žene s najvećim unosom životinjskog proteina imaju povećani rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa. Također, istraživanje je pokazalo da zamjena crvenog mesa peradi i ribom značajno smanjuje taj rizik, a zamjena samo 5 % životinjskog proteina biljnim proteinom može smanjiti rizik za pola.

Preporučuje se da trudnice dnevno unose otprilike 71 gram proteina. Savjetuje se da svakodnevno unose najmanje 140 grama mahunarki i nemasnog mesa. Vegetarijanke mogu zadovoljiti svoje potrebe za proteinom konzumacijom nemasnih mliječnih proizvoda, tofua, orašastih plodova i graha. Sveukupno gledajući, prehrana temeljena na biljkama smatra se zdravijom od one koja se temelji na crvenom mesu.

Napomenimo, nije potrebno da trudnice izbacuju crveno meso iz svoje prehrane. Ali, preporučuje se razmotriti smanjenje količine i učestalosti te češće birati perad ili ribu.

Crveno meso osigurava željezo za bebu

Pravilna prehrana tijekom trudnoće izuzetno je važna za zdravlje budućeg novorođenčeta. Zato je redovita konzumacija svih vrsta hrane, posebno voća, povrća i mesa, ključna za adekvatan unos esencijalnih hranjivih tvari tijekom ove ključne faze. Potreba za željezom tijekom trudnoće iznimno je visoka, procijenjena na 27 mg/dan, što nije lako postići. Posebno ako postoji nedostatak informacija ili loše prehrambene navike u obiteljima.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, otprilike 30% žena reproduktivne dobi i 50% trudnica pati od anemije, a to je djelomično zbog ograničenih izvora hemskog željeza. Ono se nalazi uglavnom u govedini, svinjetini, peradi i ribi. Naime, ne-hemsko željezo prisutno u biljkama naše tijelo ne apsorbira tako dobro. Nasuprot tome, hemsko željezo iz crvenog mesa ima znatno veći postotak apsorpcije, a prisutnost mesa u obroku može dodatno pomoći u apsorpciji željeza iz povrća. POVEZANO: Anemija u trudnoći: Kako si možete pomoći?

U tom kontekstu, istraživanje je procijenilo razinu feritina u krvi pupkovine kako bi se ocijenile rezerve željeza razvijene tijekom fetalnog razvoja. Feritin je protein koji tijelo proizvodi kako bi pohranilo željezo za kasniju upotrebu. Njegove razine u fetusu imaju važnost jer su povezane s dugoročnim učincima na razvoj djeteta. Razina feritina rezultat je prehrane koju majka prakticira tijekom trudnoće. Istraživanje se usmjerilo na učestalost i količinu konzumacije hrane bogate željezom tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. To je kritično razdoblje za pohranu željeza. Poseban naglasak u istraživanju bio je na govedini, glavnom izvoru željeza.

Kako sigurno pripremati meso u trudnoći?

  • Pažljivo rukujte sirovim mesom kako biste spriječili prenošenje bakterija na drugu hranu.
  • Osigurajte da se sirovo meso čuva na sigurnom mjestu kako bi se spriječilo cijeđenje sokova na drugu hranu.
  • Izbjegavajte stavljanje kuhane hrane na istu dasku za rezanje ili površinu koja je bila u kontaktu sa sirovim mesom. Prije upotrebe, površine temeljito očistite vrućom sapunicom ili antibakterijskim sprejom te ih obrišite čistom, vlažnom krpom.
  • Ako marinirate meso, čuvajte ga u hladnjaku u pokrivenoj posudi.
  • Prije i poslije rukovanja sirovim mesom operite ruke i sve pribore.
  • Posebno pazite pri pripremi pečenog ili mesa s roštilja. Vanjski izgled burgera i kobasica ne znači nužno da su potpuno pečeni iznutra. Uvijek provjerite jeste li ih ispekli tako da zarežete u najdeblji dio mesa nožem ili koristite termometar za meso.

Utjecaj konzumacije crvenog mesa: Za i protiv

Utjecaj konzumacije crvenog mesa na trudnice i novorođenčad može biti složen te ima svoje prednosti i potencijalne rizike. Crveno meso je bogato proteinima, željezom i cinkom, ključnim hranjivim tvarima koje trudnice trebaju za zdravu trudnoću. Međutim, treba voditi računa o umjerenoj konzumaciji i odabiru kvalitetnog mesa.

Prednosti uključuju dobavu esencijalnih hranjivih tvari potrebnih za rast fetusa i sprečavanje anemije tijekom trudnoće. Hemsko željezo u crvenom mesu ima visoku stopu apsorpcije, što može pomoći u prevenciji anemije.

S druge strane, prekomjerna konzumacija crvenog mesa može biti povezana s određenim rizicima, uključujući povećanu vjerojatnost razvoja gestacijski dijabetes. Stoga se preporučuje umjerenost i raznolikost u prehrani trudnica.

Ključ je ravnoteža i raznolikost u prehrani tijekom trudnoće. Trudnice bi trebale razmotriti uključivanje drugih izvora proteina poput peradi, ribe, mahunarki i biljnih bjelančevina kako bi osigurale uravnoteženu prehranu. Također, važno je obratiti se liječniku ili nutricionistu kako bi se osiguralo da se pravilno zadovoljavaju prehrambene potrebe trudnoće i da se minimizira bilo koji potencijalni rizik. POVEZANO: Prehrana trudnica